Her begraves død oppdrettslaks på stranden

7 hours ago 7


Til tross for at praksisen ble ulovlig fra årsskiftet, ble selskapet som brukes av norske Mowi, tatt på fersk gjerning i Skottland rett før sommeren.

 Mowi mener det kun er snakk om en liten mengde død oppdrettslaks som her begraves på Hebridene i Skottland. Området er kanskje mest kjent for vakker natur med pudderhvite strender. Foto: Ecotricity / ITV News

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det skal selvsagt ikke skje, uavhengig av hvor det er, svarer Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland, på spørsmål fra E24 om noe lignende kunne skjedd i Norge.

Det er den skotske TV-kanalen ITV News som har avdekket den ulovlige praksisen i øygruppen Hebridene utenfor den skotske kysten.

 Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Mowi sier hendelser som dette ikke skal skje, men det har det altså gjort. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Sverre Mollan

I over ti år har selskapet Whiteshore Cockles, som brukes av oppdrettsselskapet Mowi, dumpet syk og død fisk på de idylliske strendene. Fra nyttår ble imidlertid praksisen ulovlig.

Likevel bevitnet det grønne strømselskapet Ecotricity at lass med død laks ble gravd ned så sent som i mai.

«Veldig midlertidig»

Norske Mowi er blant de største lakseoppdretterne i Skottland. Selskapets kommunikasjonsdirektør svarer ikke på flere spørsmål om saken, men viser til uttalelser fra Mowis Skottland-sjef Ben Hadfield.

– Vi var virkelig skuffet over å se at noe graveaktivitet skjedde etter at det ble ulovlig, sier han til TV-kanalen.

Hadfield forteller videre at han har tatt det opp med selskapet som sto for gravingen og ble forsikret om at det var «veldig midlertidig». Årsaken skal ifølge Hadfield ha vært at det var et «valg mellom et utslipp til atmosfæren og forårsake en lukt, eller å håndtere det fornuftig ved å begrave det mens anlegget var nede».

– Jeg vil ikke godkjenne det, men jeg tror de tok en fornuftig avgjørelse om å begrave en liten mengde mens anlegget var nede og ute av drift, og deretter, når anlegget fungerte igjen, gikk de tilbake til vanlige tiltak, sier han.

Representanter for Whiteshore Cockles forklarer til ITV at de har bygget et nytt og dyrt anlegg for å kunne gjøre om død fisk til fiskeolje og andre restprodukter, og at nedgraving tilhører fortiden. De vil derimot ikke kommentere bildene fra mai.

Det har ikke vært mangel på død oppdrettsfisk, og Whiteshore bekrefter at det har vært et godt år for virksomheten.

Men de siste ukene har anlegget kun vært i drift en gang, i fire dager. Det koster mye å sette det i gang og få temperaturen tilstrekkelig opp. Derfor foretrekker selskapet å sende fisken til fastlandet hvis leveringene ikke er store nok.

 Energiselskapet Ecotricity som har tatt bildene, er bekymret for at fiskegravene kan lekke Foto: Ecotricity / ITV News

Frykter lekkasjer

Hos Ecotricity, som tok bildene, er frykten at avfallet kan lekke ut og være farlig for omgivelsene, naturen, men også for mennesker på grunn av de sykdommene som kan oppstå i døde dyr hvis de ikke behandles riktig.

– Det er en grunn til at vi har lover som forbyr nedgraving av døde dyr, sier Dale Vince, som eier Ecotricity til ITV.

– Myndighetene må holdes ansvarlige, vi trenger en gransking for å finne ut hvorfor dette har vært tillatt av visse myndigheter i Skottland over lang tid, og til slutt må lakseoppdrettsindustrien ta ansvar og fullt ut finansiere behandling av sine døde dyr, legger han til.

Skotske miljøvernmyndigheter (SEPA) skal nå etterforske nå saken.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med Whiteshore Cockles, men uten hell.

Read Entire Article