Fastrente til folket

1 month ago 15


Hvorvidt eierne av leilighetene i Bjørvika har fastrente eller flytende rente er ikke kjent, men også her kan det være verdt å ta en titt på dagens differanse mellom de to. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Hva skjedde med at fastrente var det dummeste man kunne gå for?

  • Ina Vedde-Fjærestad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Alle har hørt historiene om de som satt med fastrente på syv prosent på den tiden alle oss andre satt med flytende rente på tre prosent. Det var de som hadde boliglån på ti prosent friskt i minnet, og som ikke ville ta sjansen på å gå dit igjen.

Også har du historiene fra nyere tid med de som bandt renten i 2020 og som i dag sitter med boliglån med under to prosent rente.

Begge deler føles så ekstremt at man nesten ikke kan relatere seg til det.

Mange av oss er oppdratt med at fastrente er noe bare risikoaverse folk som prioriterer nattesøvn fremfor økonomisk innsikt, velger. Med fastrente får man stabilitet og forutsigbarhet, men man betaler for det i form av for høy rente når den flytende renten faller og man selv sitter igjen med en høyere rente.

Samtidig, historisk sett har fastrentene ligget over de flytende rentene, og vi har hatt tiår med fallende renter. Da har det ikke lønt seg med fastrente.

Men hva er dette gnålet om fastrente nå? Fra ellers så respekterte strateger og ikke minst luksusfellen-Hallgeir? Kan det være noe i det? Hva er spesielt med akkurat den tiden vi er inne i nå? Og bør man faktisk sette seg ned og vurdere fastrente nå?

Les på E24+

Over 400.000 kroner rett inn på konto: – Aldri tjent så mye penger på så lite arbeid

Vi har nå en situasjon hvor de flytende rentene er høyere enn fastrentene. Faktisk må vi tilbake til finanskrisen for å finne en situasjon hvor det var like stor forskjell mellom disse rentene.

Det er de lange rentene, altså slik markedet tror rentene vil være fremover, som i stor grad bestemmer hvor fastrentene ligger.

Norges Bank har sitt estimat for boliglånsrentene fremover, men markedet venter at rentene skal falle mer enn hva Norges Bank tror, og det er her vi nå ser de fristende fastrentene. For skulle rentene ikke falle så bratt som det markedet tror, så er det ikke så stor skade skjedd ved å binde renten nå. Tror du Ida Wolden Bache har rett, har du kanskje mulighet til å gjøre en bra deal nå.

Les også

Pengefesten er avlyst

For å ta det helt enkelt: Om man velger fastrente nå, får man en rente hvor de kommende rentekuttene er priset inn.
Får man en rentereduksjon på for eksempel 1,5 prosent om man binder seg i tre år, så tilsvarer det seks «enkle» rentekutt fra Norges Bank.

Man får altså kraftig lavere rente ved et tastetrykk. Det kan være nyttig for lommeboken her og nå.

Men hva med på litt lengre sikt? Når bindingstiden er over går man over på flytende rente, og her venter jo «alle» at rentene vil falle fremover.

Analytikerne i Norcap har sammenlignet de totale rentekostnadene på et boliglån med flytende rente, fem års fastrente og ti års fastrente, over en periode på ti år. De har brukt forskjellene mellom de ulike rentene på statsobligasjoner med ulike løpetider for å estimere fremtidige renteutviklinger. I tillegg legges det på en margin for å estimere boliglånsrenten. På denne måten har de estimert de flytende rente for hvert år, og beregner de totale kostnadene på de tre boliglånene over ti år.

Konklusjon: I løpet av en tiårsperiode med start 1. januar 2025, med et lån på fem millioner kroner, er det flytende rente som gir lavest kostnader.

Det vil si at selv om fast rente nå er en quick fix til mer penger i kassa på kort sikt, så forblir fastrente først og fremst en forsikring mot rentesvingninger og for dem som ønsker stabilitet og forutsigbarhet i rentebetalingene sine.

Les også

NHO anslår fire rentekutt i 2025

Uansett, vi er en nasjon med flytende rente, og det vil nok fortsette. Når bankene opplever en «flom» av kunder som ønsker fastrente, så er det fra ekstremt lave nivåer. Omtrent fire prosent av oss har fastrente på boliglånet, da skal det ikke så mange henvendelser til før pågangen er påtagelig.

Etter hvert vil rentenivået stabilisere seg, det blir lengre mellom de villeste rentehistoriene, interessen dabber av og vi lener oss tilbake i sofaen med de gigantiske boliglånene våre - fullstendig prisgitt den flytende renten.

Les også

Gikk for fastrente i 2020: – Jeg vant over banken

Read Entire Article