Johaug forsvarer egen plan: Møter knapt de beste før VM

1 month ago 12


 Mikal Aaserud, VGGODT HUMØR: Therese Johaug, her i møte med VG da hun lanserte en ny sponsoravtale denne uken. Foto: Mikal Aaserud, VG

Når Therese Johaug (36) stiller på startstreken under VM i Trondheim, har hun knapt møtt rivalene de siste tre årene.

lørdag 31. august kl. 10:00

For når Johaug gjør comeback til vinteren, kommer hun nesten ikke til å måle krefter mot de utenlandske konkurrentene før VM i Trondheim ved månedsskiftet februar/mars.

Det røper Johaug i et intervju med VG denne uken.

Hun svarer slik på om så lite matching mot for eksempel svenske stjerner er nok før det virkelig gjelder i Granåsen:

– I 2022 gikk jeg jo nesten ikke skirenn fra midten av desember til jeg stilte på start i OL. Det ble to måneder uten konkurranser. Jeg vet jeg ikke er avhengig av å ha andre for å få den matchingen, fordi jeg er på det nivået jeg vil og skal være på.

– Jeg klarer å kjøre testløp her i Holmenkollen og presse meg selv. Jeg har vært vant til å gå for meg selv og ta ansvar for meg selv, sier Johaug.

Etter hun ble dopingutestengt i 18 måneder og måtte trene uten Norges landslag i 2016–2018, kom Johaug tilbake og gjorde rent bord. Dalsbygd-ekspressen tok alle de tre individuelle distansegullene i VM 2019, VM 2021 og OL 2022 før hun la opp.

17. mai 2023 ble Johaug mamma til Kristin. Siden har comeback-spekulasjonene gått varmt og nylig bekreftet 36-åringen at hun kommer tilbake ett siste år.

 Bjørn S. Delebekk / VGVISTE RYGGEN: Therese Johaug tok gull foran Ebba Andersson og Frida Karlsson på 15 km med skibytte i 2021. I 2025 blir de trolig blant de tøffeste rivalene igjen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hun planlegger å kun gå fire verdenscuprenn før VM.

– Det er jo ikke så mye… Med andre ord så må jeg egentlig prøve å gå fort før jul, sier Johaug og viser til at hun må kvalifisere seg til å bli en av fire Norge tar ut til distansene i VM.

Mellom jul og VM kommer Johaug trolig ikke til å møte de utenlandske konkurrente. Dette blir Johaugs plan:

  • Hun stiller i to løp - 10 km fri og 10 km klassisk - under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen nest siste helg i november.
  • Johaug går 10 km klassisk og 20 km fellesstart fri i finske Ruka under verdenscupåpningen.
  • Samt 10 km fri og 20 km fellesstart med skibytte på Lillehammer den andre verdenscuphelgen.
  • Hun har satt spørsmålstegn ved Davos som er tredje og siste verdenscuphelg før jul og dropper garantert Tour de Ski rundt nyttår.
  • Under NM på Hamar i midten av januar går Johaug 10 km klassisk og 20 km med skibytte.
  • Hun dropper antagelig verdenscup i Frankrike, Sveits og Falun i januar/februar.
  • Det betyr altså at Johaugs plan er åtte skirenn før VM begynner: Fire i verdenscupen, to i nasjonal åpning og to i NM.

Distanser og stilarter i VM aktuelt for Johaug

2. mars 2025:

20 kilometer med skibytte.

4. mars 2025:

10 kilometer klassisk.

6. mars:

Stafett, 4x7,5 kilometer stafett.

9. mars:

50 kilometer fristil.

Det betyr at når Johaug stiller i VM, vil hun ha gått under ti løp siden hun la opp våren 2022, inkludert tremila hun vant overlegen i NM sist vinter.

Hun sagt at tidenes første femmil for kvinner i VM er det store målet. Men hva med stafett, 10 km og 20 km med skibytte?

– Det er femmila som er hovedmålet. Så har jeg sagt at hvis jeg er i form, og ser at jeg har mulighet til å kjempe på de andre distansene, så har jeg lyst til å gå dem også, sier Johaug.

Ebba Andersson er regjerende mester på 15 km med skibytte (nå økt til 20 km) og tremila (nå økt til femmil) fra VM i Planica 2023. Jessie Diggins tok 10-kilometeren.

Johaug var da på plass som ekspert for NRK og jublet for norsk stafettseier:

Read Entire Article