– Jeg tok noen telefoner den dagen Siv gikk av

2 weeks ago 14


«Ikke gjør noe forhastet», var beskjeden fra veteranen til Frp-vennene den dagen Siv Jensen gikk av. Nå vil han bytte ut konsulentjobben med en plass på Stortinget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Sist Tor Mikkel Wara stilte til Stortinget sto Berlinmuren fortsatt og Sovjetunionen var den store trusselen. Det var i 1989.

Nå er det en helt annen verden, men en ting ser ut til å bli likt: 1989 ble et jubelvalg for Fremskrittspartiet. Det kan 2025 også bli, i hvert fall om vi ser på målingene akkurat nå.

Men mye har skjedd med Tor Mikkel Wara også. Han har vært ute av politikken, med unntak av en periode som justisminister som varte under ett år og ble avsluttet på grunn av en av de mest spektakulære sakene i norsk politisk historie.

Wara gikk av tilbake i 2019 da den daværende samboeren, Laila Bertheussen, ble siktet for å ha truet familiens bolig. Hun ble senere dømt for dette og har nå sonet ferdig sin straff.

Tor Mikkel Wara søker nå offentlighetens tillit på Stortinget og er å finne øverst på listen til Oslo Frp ved valget neste høst. Likevel vil han fortsatt ikke oppgi kundelisten sin fra gamle jobben.

Denne uken er han gjest i podkasten Stopp verden med politisk redaktør i E24 Torbjørn Røe Isaksen.

– Er du «folk flest»?

– Ehh, ja. Så vet jeg ikke hvor mye «folk flest» jeg var sist. Da var jeg jo egentlig en ung broiler, hvis jeg skal bruke det uttrykket.

– Skjønner problematikken

Wara var 23 år da han ble valgt inn på Stortinget til sin første og hittil eneste periode. I perioden etter har han jobbet som PR-rådgiver, nå sist i det mye omtalte byrået First House hvor han nå har sluttet.

Kundelistene fra perioden er hemmelige.

– Hvorfor får folk ikke vite hvem du har jobbet for?

– Det er rett og slett såpass enkelt som at det ikke er mine kundelister. Det er avtaler som inngås mellom, i dette tilfellet, First House og kundene, sier Wara som mener slike kontrakter er veldig vanlige i det private næringsliv.

En lignende problemstilling kom på dagsorden da statsministeren fikk ny statssekretær tilbake i 2022. Kristoffer Thoner ville først ikke oppgi sine kunder i sin tidligere jobb i konsulentselskapet McKinsey, men måtte omsider gi etter.

Wara sier han skjønner hvorfor spørsmålet om hans kundelister stilles.

– Jeg skjønner problematikken. Og det er jo derfor jeg også har valgt å avslutte forholdet til First House mer enn ett år før jeg kommer på Stortinget. Det er for å lage en viss distanse.

– Under disse spørsmålene om å se den kundelisten, ligger det nesten en slags konspirasjonsteori om at jeg egentlig fortsatt jobber for First House eller First House-kunder, og ikke for Oslo Frp. Men det er jo sånn at når man bytter jobb så bytter man jobb. Da er man lojal mot den nye arbeidsgiveren, og ikke i den gamle.

– Hatt noen «utakknemlige jobber»

«Bytte jobb» er også et begrep han bruker for å forklare Frp-leder Sylvi Listhaug.

Mange i partiet var skeptiske da Siv Jensen trakk seg og ledervervet ble overtatt av den kontroversielle politikeren fra Møre og Romsdal, Sylvi Listhaug. Noen fryktet at partiet ville få for lite liberalisme og for mye nasjonalt og konservativt over seg.

Wara forteller at han ikke delte den frykten.

– Fløyproblematikken var nok et par hakk tydeligere på 80- og begynnelsen av 90-tallet, mener Wara.

Han opplever færre spenninger i dag enn nå.

– Sylvi Listhaug har jo hatt noen «utakknemlige jobber» i Frp, som å være innvandringspolitisk talsperson. Det er en utsatt rolle, og det var den jobben hun fikk i regjering først (Listhaug var først landbruksminister, men ble så justisminister red.anm.).

– Vil du si at Sylvi Listhaug har endret seg?

– Nei, jeg vil si at hun har fått en ny jobb. Det er forskjellen. Hun hadde en helt konkret oppgave i partiet tidligere under Siv Jensen, og nå har hun fått en ny jobb. Samtidig så har Frp endret seg, sier han og peker på at partiet har sittet i regjering.

– Du har fått et mer selvbevisst Frp i forhold til hva vi vil og hvordan vi skal oppnå disse resultatene, der hvor vi kanskje famlet litt tidligere og var mer opptatt av media.

– For å være helt ærlig: Den dagen Siv gikk av, tok jeg noen telefoner til noen av mine venner i Frp, og sa: Dette går bra. Dette går bra. Ikke gjør noe forhastet. Sylvi blir en bra leder, la henne få sjansen. Det var min ærlige og oppriktige mening, og jeg var ganske sikker på at hun kom til å lykkes, og det gjorde hun også.

Skattekutt

Wara mener Fremskrittspartiets fremgang på målingene skyldes flere årsaker:

– Det ene er at Frp etter å ha vært i regjering i noen år, på en måte er et mye mer pragmatisk parti.

– Jeg tror også du har et mye mer selvbevisst Frp. Altså mye tryggere på hva man vil, hva man kan oppnå og hva man ikke kan oppnå.

Wara mener fortsatt Frps politiske prosjekt ligner på hva det var på 80-tallet.

– Det er fortsatt å rulle tilbake staten der hvor vi kan gjøre det, og det å få lavere skatter.

Han nevner særlig formuesskatt og inntektsskatten for vanlige inntekter.

Men å sette et tall på hvor stor skatteletten bør bli, det vil han ikke svare politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen på.

Torbjørn Røe Isaksen og Tor Mikkel Wara var statsråder samtidig.

Read Entire Article