– Jeg setter pris på de som har skapt store verdier

4 months ago 34


– Vi skal legge all innenrikspolitisk diskusjon til side, sier statsminister Jonas Gahr Støre om bakgrunnen for å anerkjenne Palestina. I podkasten Stopp verden snakker han om internasjonal uro, sosialdemokratiet, og eiere som har flyttet til Sveits.

 Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

For en uke siden innkalte statsministeren og utenriksminister Espen Barth Eide til pressekonferanse. Budskapet kom som en overraskelse på mange: norsk midtøstenpolitikk skulle legges dramatisk om. For første gang ville Norge anerkjenne Palestina.

Kritikken lot ikke vente på seg.

– Jeg skal lette på sløret på en ting. Da vi gjorde vurderingene de siste ukene rundt hva det er riktig å gjøre og når, så sa jeg at i den analysen vi nå må gjøre mellom regjering og utenriksdepartementet, og meg som statsminister, så skal vi legge all innenrikspolitisk diskusjon til side, sier Jonas Gahr Støre.

I helgen var han gjest i E24-podkasten Stopp verden med samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen. Et av temaene er hvordan verden har blitt farligere siden regjeringen overtok i 2021.

Hør hele episoden med Jonas Gahr Støre og Torbjørn Røe Isaksen her:

Partier på venstresiden og palestina-aksjonister var raskt ute med å ta deler av æren for regjeringens beslutning. Det avviser statsministeren.

– De som da sier at vi har gitt etter – partiene på venstresiden og aksjonister på gatehjørnene – svaret på det er nei. Det kan jeg bare si helt med lav puls.

Støre understreker at Norge har vært for en tostatsløsning lenge, men viser blant annet til det arabiske fredsinitiativet for å begrunne hvorfor tidspunktet for anerkjennelse var riktig nå.

Under prosessen har Statsministerens kontor vært tett involvert.
– Vi har jobbet lenge med dette, Espen Barth Eide og jeg. Dette foregår slik at regjeringen diskuterer dette, og fatter et slags prinsippvedtak, og så er timingen noe som vi tar mellom partiledere og utenriksministeren.

 Næringsminister Cecilie Myrseth ønsker utflyttere til Sveits velkommen hjem igjen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– E24 hadde nylig et oppslag med næringsminister Cecilie Myrseth som ønsket Sveits skatteflyktningene, eller de som har dratt til Sveits, «Velkommen tilbake» til Norge. Hva vil du si til dem, spør Røe Isaksen i podkasten.

– Det var et raust budskap fra en flott minister fra Tromsø som er gjestfri. Jeg sier det samme. Jeg ønsker at folk som jobber eller bidrar i Norge, lever i Norge. Jeg har ikke ønsket at noen reiser fra landet, men jeg respekterer at folk må ta sine valg.

Statsministeren «synes vi skal sette pris på alle» og viser til både sykepleiere og fagarbeidere.

– Men jeg setter også pris på de som da har skapt store verdier. De skal få vite at det er viktig arbeid. Jeg håper jo at de finner gode grunner til å leve ut det i Norge.

 Statsminister Jonas Gahr Støre er ukens gjest i Stopp verden Foto: Erik André Holm-Nyvold/Podme

Om noen uker holder statsministeren sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren. Det er litt over ett år til neste stortingsvalg.

I flere år har det vært snakket om sosialdemokratiets krise i Europa. Også her hjemme har Arbeiderpartiets oppslutning vært lav.

I podkasten legger statsministeren stor vekt på at økonomien til folk flest må bedre seg, og beskriver det som en sentral del av sosialdemokratiet.

– Strategisk, frem mot 2025, hvordan skal dere koble sammen den grunnleggende ideen om hva sosialdemokratiet er, med noe som treffer folk i hverdagen?

– Men det får du jo vente og se, jeg sitter jo ikke og legger det frem sånn, humrer statsministeren.

Han håper det blir færre forstyrrelser fremover.

– Det tar oppmerksomheten bort fra det som er viktig i politikken. Vi skal være gjenkjennelige. Jeg tror også det blir noen skarpe fronter.

– Er bedre økonomi for folk nok til å få gjenvalg i 2025?
– Nei, det tror jeg ikke. Det må en helhet til, sier Støre og viser til arbeidet med nytt partiprogram som ledes av nestleder Tonje Brenna.

Read Entire Article