Kortversjonen
- Den israelske ambassadøren kritiserer utenriksminister Espen Barth Eide for uttalelser om et søksmål mot FN-organisasjonen UNRWA.
- Hundre israelere har saksøkt UNRWA og mener hjelpeorganisasjonen medfinansierer Hamas' terrorvirksomhet.
- Eide hevder at søksmålet er en del av en politisk kampanje.
- Norge økte nylig støtten til UNRWA, som arbeider blant palestinske flyktninger og organiserer nødhjelp til krigsofre i Gaza.
Den erfarne diplomaten bryter tausheten for å kommentere nok et angrep mot FN-organisasjonen som driver nødhjelp i Gaza.
Hundre israelere har saksøkt FN-organet UNRWA i New York og påstår at hjelpeorganisasjonen medfinansierer Hamas’ terrorvirksomhet.
Sist onsdag - to dager etter at søksmålet ble kjent - tok Norges utenriksminister «sterkt avstand fra angrepet på UNRWA og deres ansatte».
– Politisk kampanje
Eide la til at anklagene blir fremsatt mens UNRWA utsettes for en «politisk motivert kampanje, som har som mål å svekke organisasjonen.»
– Søksmålet har ingenting med den israelske regjeringen å gjøre. Det er derfor Eides uttalelser gjør meg så opprørt, sier Avi Nir-Feldklein til VG.
Ambassadøren befinner seg fremdeles hjemme i Israel.
UNRWA hjelper palestinske flyktninger med helsetjenester, skolegang og sosiale tjenester. Krigsherjede Gaza er avhengig av nødhjelp fra UNRWA.
Søksmålet er rettet mot syv toppledere i UNRWA, blant dem norske Leni Stenseth. UNRWA svarer at FN-ansatte har strafferettslig immunitet.
– Hvordan kan Eide så lett beskylde saksøkerne for å drive en politisk kampanje, uten å kjenne deres historier, spør ambassadør Nir-Feldklein.
Hamas tok 240 israelske gisler under angrepet på Israel 7. oktober. Minst ett gissel og flere pårørende er blant saksøkerne i New York.
Nir-Feldklein sier han møtte en av dem i forrige uke: Reuma Kedem mistet datter, svigersønn og to små barnebarn i Hamas-angrepet.
– Jeg vil at Eide og UNRWA-sjef Phillippe Lazzarin skal forsøke å se henne inn i øynene og si at hun har en politisk agenda, sier ambassadøren.
Han viser til at Kedem og andre pårørende er kritiske til Israels regjering og «aldri ville samarbeidet» med dem om en kampanje mot UNRWA.
Den norske regjeringen økte nylig støtten til UNRWA med 100 millioner og kaller organisasjonen ryggraden i det humanitære arbeidet i Gaza.
Nir-Feldklein sier at han har vanskelig for å forstå hvorfor Espen Barth Eide «så raskt og automatisk stiller seg på UNRWAs side».
– Hvis Eide virkelig respekterer loven, hvorfor ikke la en domstol i New York vurdere saken mot UNRWA fremfor å trekke forhastede slutninger?
Han viser til at Eide – da Israel ble beskyldt for folkemord – støttet at den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag skulle vurdere anklagene.
– Hva Eide gir uttrykk for i disse to sakene, er dobbeltmoralsk. Ikke mot Israel, men mot selve rettssystemet, sier Israels ambassadør til Norge.
Saksøkerne i New York viser til at FN hver måned sender millioner av dollar til Gaza, for å lønne UNRWAs ansatte og finansiere sykehus og skoler.
De påstår ifølge New York Times at Hamas tappet mer enn en milliard dollar av støtten for å betale for våpen og utstyr til 7. oktober.
– Kan hende er UNRWA skyldig i hva vi som regjering anklager dem for og hva familiene vil at domstolen i USA skal undersøke, sier Nir-Feldklein.
Israel anklaget i januar tolv av organisasjonens 13.000 ansatte i Gaza for å ha medvirket under terrorangrepet mot Israel.
USA og flere andre land stanset støtten til UNRWA. Norge gikk motstrøms og overførte 275 millioner kroner til UNRWA.
La ikke frem bevis
En uavhengig gransking konkluderte i april med at Israel ikke hadde lagt frem bevis som underbygget påstanden om terrormedvirkning.
Nir-Feldklein trekker uavhengighet og konklusjon i tvil. Han fastholder at UNRWA-ansatte bortførte israelske gisler og holder dem i fangenskap.
– Vi har video av noen av dem, i aksjon. Opptak vi har delt med UD i Oslo. Om UNRWA har lagt til rette for terror, bør etterprøves rettslig.
– Er du en del av en kampanje for å ødelegge UNRWA?
– Dette er ingen kampanje. Vi har store problemer med UNRWA.
USA bidro i 2023 med nær fire milliarder kroner til UNRWA, men har holdt tilbake støtten siden januar. FN-organisasjonen er i dyp økonomisk krise.
– Skal millioner lide for mulige feilgrep begått av noen få?
– Vårt beste anslag er at minst ti prosent av UNRWAs ansatte i Gaza er aktive medlemmer i Hamas. Flere dusin av dem deltok 7. oktober.
Ambassadørens påstand er ikke uavhengig bekreftet.
Nir-Feldstein mener at FN-organisasjoner som Verdens matvareprogram kan overta UNRWAs rolle som formidler av nødhjelp og bistand.
– Folket i Gaza har i 16–17 år vært gisler av en terrororganisasjon. Og UNRWA har tillatt Hamas å spille en hovedrolle i området, hevder han.
VG har bedt om tilsvar fra Espen Barth Eide, men får i stedet svar fra hans statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap).
Kravik omtaler anklagene mot UNRWA som ubegrunnede.
– Det er Hamas som har tatt på seg ansvaret for det forferdelige terrorangrepet, det har ingenting med FN å gjøre, skriver Kravik til VG.
– Hegner om UNRWA
Statssekretæren kommenterer ikke den direkte kritikken mot Eide, men understreker at organisasjoner som UNRWA er grunnleggende i vår verdensorden basert på folkeretten.
– Norge vil fortsette å hegne om UNRWA og støtte arbeidet som denne FN-organisasjonen utfører.
Kravik legger til at Norge på det sterkeste har fordømt terrorangrepet mot Israel 7. oktober og krever umiddelbar løslatelse av gislene.
– Jeg vil igjen uttrykke vår medfølelse med alle israelere som ble så hardt rammet den dagen. Jeg forstår at deres fortvilelse er bunnløs.
Dette er UNRWA
- FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) ble etablert i 1949. Hundretusener av palestinere ble fordrevet da staten Israel ble opprettet året før.
- UNRWA bistår 5,9 millioner palestinske flyktninger i Midtøsten med skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mikrolån, mat og boliger.
- UNRWA driver over 700 skoler og 140 helseklinikker og har rundt 30.000 ansatte.
- 13.000 av de ansatte er på Gazastripen. 193 av dem er drept under Israels krigføring i Gaza.
- Fjorårets budsjett var på 16 milliarder kroner, men FNs medlemsland har de siste årene ikke bidratt med det UNRWA har bedt om.
- USA bidro i 2023 med nær fire milliarder kroner til UNRWA, men har holdt tilbake den økonomiske støtten siden januar i år.
- UNRWA ledes av den sveitsiske samfunnsøkonomen Philippe Lazzarini, som tidligere har jobbet for internasjonale Røde Kors.
Kilde: NTB