Israelere med bønn til USA: «Redd dem fra Netanyahu»

4 months ago 38


BØNN TIL BIDEN: En kvinne utkledd som den amerikanske frihetsgudinnen protesterte for frigjøringen av israelske gisler i Tel Aviv lørdag. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB

120.000 israelere tok til gatene i Tel Aviv lørdag – i protester som strakte seg over hele landet, ba demonstrantene regjeringen innstendig om å godkjenne det siste våpenhvileforslaget.

  • Bilde av Signe Rosenlund-Hauglid
søndag 2. juni kl. 03:38

Under en tale i Det hvite hus i Washington la USAs president Joe Biden frem et forslag til våpenhvile for Israels krig på Gazastripen fredag. Forslaget ble presentert som et israelsk initiativ, og ble mottatt med forsiktig optimisme fra blant andre utenriksminister Espen Barth Eide.

Internt i den israelske regjeringen vekker forslaget derimot misnøye. Lørdag annonserte to sentrale ministre på den ytre høyrefløyen at de ville velte Netanyahus regjering dersom statsministeren går med på å avslutte Gaza-krigen uten at Hamas er nedkjempet.

En av de to er den omdiskuterte sikkerhetsministeren Itamar Ben-Gvir.

«En slik avtale vil være dumdristig, utgjøre en seier for terrorismen og en trussel mot Israels nasjonale sikkerhet», skriver han i en melding på X/Twitter.

OMSTRIDT: Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir ønsker ikke å trekke israelske styrker ut fra Gaza med mindre Hamas er nedkjempet. Han er leder for partiet «Jødisk Makt», som ansees som et ultrakonservativt, religiøst parti på ytre høyrefløy. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

I den israelske befolkningen har misnøyen mot Netanyahus regjering vokst siden Hamas-angrepet 7. oktober, og det har oppstått flere store demonstrasjoner gjennom våren.

Demonstrantene krever primært at Netanyahu må jobbe hardere for å frigjøre de over 100 israelske gislene som fortsatt holdes på Gazastripen. Mange har også tatt til orde for at statsministeren må gå av, og at det må avholdes nyvalg.

Etter lørdagens nyhet tok tusener på ny til gatene, denne gangen med en bønn til USA.

Ifølge avisen The Times of Israel anslår arrangørene av demonstrasjonen i Tel Aviv at 120.000 demonstranter var ute i gatene lørdag kveld.

– Et glimt av ekte håp

Ifølge den israelske avisen Haaretz foregikk demonstrasjonene i flere byer over hele landet, og strakte seg foruten hovedstaden Jerusalem og storbyen Tel Aviv, fra Caesarea og Haifa i nord til Be'er Sheva i sør.

I forkant av protestene gikk flere pårørende til gislene ut med en felles uttalelse, for å legge press på myndighetene til å godkjenne forslaget til våpenhvile som Joe Biden la frem før helgen.

I uttalelsen, omtalt av Haaretz, sier de pårørende:

– President Bidens tale brakte med seg et glimt av ekte håp.

Einav Zangauker, som er mor til sønnen Matan Zangauker, som holdes som gissel på Gazastripen, sa blant annet at Biden holdt sin tale «fordi han vet at Netanyahu like gjerne kan sabotere våpenhvileforslaget».

Einav Zangauker (t.v.), her fra en protest i Tel Aviv 6. februar i år. Foto: SUSANA VERA / Reuters / NTB

– Etter at Netanyahu i måneder har hindret innsatsen for å oppnå en avtale for frigjøringen av gislene, ønsket president Biden at publikum skulle vite nøyaktig hva som ligger på bordet akkurat nå. Vi er ekstremt bekymret for at Netanyahu nok en gang vil forsøke å sabotere denne avtalen! sa Zangauker under en pressekonferanse i Tel Aviv lørdag formiddag.

De pårørende til gislene bønnfalt også politikere i krigskabinettet: Benny Gantz, Gadi Eisenkot og forsvarsminister Yoav Gallant om å fortelle offentligheten at de støtter forslaget til våpenhvile, «inkludert å sette en stopper for denne krigen og vedta en plan for «dagen etter», skriver Haaretz.

Les også: Krigsminister Benny Gantz truer med å trekke seg

Omfattende angrep mot Gaza

Fredag kom USA, Qatar og Egypt med en felles oppfordring til Hamas og Israel om å sluttføre en avtale i tråd med prinsippene Joe Biden har lagt frem.

– Avtalen omfatter et veikart for en permanent våpenhvile og en avslutning av krisen, sa representanter for landene i en uttalelse.

Hamas har siden omtalt våpenhvileforslaget som positivt, mens Netanyahu gjennom helgen har gjentatt at krigen ikke vil ta slutt «før Israel har nådd alle sine mål».

Samtidig pågår Israels krigføring på Gazastripen for fult.

Verdens øyne har de siste ukene vært spesielt rettet mot byen Rafah, sør på Gazastripen ved grensen til Egypt. På tross av gjentatte advarsler fra det internasjonale samfunnet har Netanyahu igangsatt sin offensiv mot byen, der svært mange sivile har søkt tilflukt fra krigshandlingene.

Mandag denne uken kalte FNs sikkerhetsråd inn til et krisemøte etter et israelsk angrep mot en teltleir for internt fordrevne palestinere, som tok livet av minst 45 mennesker og skadet 200 søndag. Bare to dager senere angrep det israelske militæret på nytt en teltleir i utkanten av Rafah, der minst 21 mennesker ble drept. Begge teltleirene lå innenfor det som blir definert som et «humanitært område».

Les også: Bilde av teltleir spres i sosiale medier

Før Rafah-offensiven startet, hadde rundt 1,4 millioner palestinere søkt tilflukt i byen, ifølge FN. Nå har rundt en million flyktet fra kamphandlingene der, sier UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

Ifølge helsemyndighetene i Gaza har 36.284 palestinere blitt drept siden oktober i fjor.

Palestinere flykter fra Rafah tirsdag. Ifølge UNRWA har rundt en million reist fra byen etter at Israels offensiv begynte. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB
Read Entire Article