Israel fortsetter angrepene mot Rafah

4 months ago 45


En kvinne sørger over et dødt barn på en helseklinikk i Rafah søndag. Foto: EYAD BABA / AFP / NTB

Den internasjonale domstolen (ICJ) har ikke krevd full stans i angrepene mot Rafah, hevder Israel. Søndag ble minst seks mennesker drept i nye angrep mot byen.

søndag 26. mai kl. 11:23

– Det de ber oss om, er å ikke begå folkemord i Rafah. Vi har ikke begått folkemord, og vi kommer ikke til å begå folkemord, sier statsminister Benjamin Netanyahus nasjonale sikkerhetsrådgiver Tzachi Hanegbi.

Ifølge ham vil den israelske offensiven mot Rafah derfor fortsette.

– I henhold til folkeretten har vi rett til å forsvare oss selv, og domstolen forhindrer oss beviselig ikke fra å forsvare oss selv, sier Hanegbi i et intervju med israelsk TV.

De israelske angrepene mot Rafah fortsetter, dette bildet er tatt lørdag. Foto: EYAD BABA / AFP / NTB

Beordret stans

ICJ, som er FNs øverste juridiske organ, beordret fredag Israel til umiddelbart å stanse militæroffensiven i Rafah, åpne grenseovergangen der for nødhjelp og gi etterforskere tilgang til området.

Israel har ikke etterlevd dette og har siden gjennomført flere angrep mot mål i byen som ligger lengst sør på Gazastripen.

Søndag ble minst seks sivile, blant dem barn, drept og flere såret i et israelsk rakettangrep mot en familiebolig i bydelen Khirbet al-Adas, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Flere sivile ble ifølge nyhetsbyrået også drept og såret et angrep mot flyktningleiren Yibna i Rafah, og ofrene ble sendt til det kuwaitiske sykehuset.

EU-press

EUs utenrikssjef Josep Borrell understreker at ICJs kjennelse er bindende.

– ICJs ordrer er bindende for partene, og de må følges fullt ut og umiddelbart, skriver han på X.

Det samme påpeker Spanias utenriksminister José Manuel Albares, som krever «en våpenhvile, løslatelse av gislene og humanitær tilgang».

– Volden og lidelsene for Gazastripens befolkning må opphøre, legger han til.

Tysk kritikk

Tysklands næringsminister Robert Habeck fastslår at Israel militæroffensiv mot Rafah er i strid med folkeretten.

– Sulten, lidelsene hos den palestinske befolkningen og angrepene på Gazastripen er ikke i tråd med folkeretten, sier Habeck.

Også statsminister Olaf Scholz gjentok lørdag advarselen mot en omfattende israelsk offensiv mot Rafah.

– Vi har hele tiden vært tydelige på at vi ikke kan se for oss en offensiv mot Rafah uten forferdelige, uforsvarlige menneskelige tap.

Krever straffetiltak

Israel kommer ikke til å stanse sin militæroffensiv i Rafah før det innføres straffetiltak mot landet, tror FNs spesialrapportør Francesca Albanese.

– Vær sikker: Israel stanser ikke denne galskapen før vi får den til på stanse, skriver FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de okkuperte palestinske områdene på X.

– Medlemslandene må innføre sanksjoner, våpenembargo og suspendere diplomatiske/politiske forbindelser med Israel for å få en slutt på angrepet, skriver den italienske menneskerettsadvokaten.

Read Entire Article