Høyre fornyer gammelt skatteløfte: – Formuesskatt på arbeidende kapital skal vekk

5 months ago 150


Høyre har «i alle år» villet fjerne formuesskatt på arbeidende kapital. Nå mener nestleder Tina Bru at viljen i de andre borgerlige partiene er sterk nok til at det faktisk kan bli gjennomført.

Høyre-nestleder Tina Bru. Foto: Tore Kristiansen / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Tidligere denne uken stilte næringsminister Cecilie Myrseth opp på Gardermoen og ønsket rike nordmenn som har flyttet til Sveits, velkommen hjem igjen.

Det imponerte ikke Høyre-nestleder Tina Bru.

– Her frir man uten ring og håper på forlovelse. I et frieri kommer man med en lovnad, men her er det eneste man får en plakat og et flagg. Det er direkte pinlig, sier hun til E24.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) ønsket Sveits-rikinger hjem igjen til Norge tidligere denne uken. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Les på E24+

Flystreik: Slik får du pengene tilbake

Hun er kritisk til at næringsministeren ikke stilte med konkrete forslag til næringspolitikk som kunne friste utflytterne hjem igjen.

Selv jobber Høyre med sitt eget partiprogram – men Bru kan allerede nå avsløre at skattekutt står høyt i kurs.

Langvarig valgløfte

Høyre har i en årrekke ønsket død over formuesskatt på arbeidende kapital – i Store norske leksikon noe ullent definert som «kapital som bidrar til verdiskaping og er med på å skape arbeidsplasser» – i norsk politikk stort sett definert som skatt på aksjer, næringseiendom og driftsmidler.

IT-milliardær Rune Syversen sa tidligere denne uken at han ikke vurderte å flytte hjem, og at han heller ikke trodde det ville bli mer interessant om det kom et regjeringsskifte.

Les også

Sveits-utflytter etter politikermøte: – Manglende forståelse

Men nå tror Bru at Høyre kan få til å levere på valgløftet om å kvitte seg med formuesskatt på arbeidende kapital.

– Vi vil gjøre det så raskt som mulig, men jeg mener vi trenger en helhetlig gjennomgang av skattesystemet for å se alt i sammenheng. Det er synd at regjeringen valgte å bare øke masse skatter og innføre nye, og legge Torvikutvalgets forslag i skuffen, sier Bru, og sikter til skatteutvalgets forslag om omlegging av skattesystemet som ble lagt frem i slutten av 2022.

– Er det mulig å oppnå i løpet av en fireårsperiode?

– Det tror jeg.

– Hvorfor ble det ikke gjennomført i løpet av de åtte årene dere satt i regjering?

– Vi satt ikke i regjering alene, heller. Men nå er det gledelig å se at samtlige partier på borgerlig side er enige om å redusere eller fjerne formuesskatt på arbeidende kapital. Det er en annen vind enn i 2013. Dette er noe alle vi fire partiene på borgerlig side prioriterer høyt nå, og det er bra.

Venstre meldte nylig at de også ønsker å kvitte seg med formuesskatt på arbeidende kapital.

– Hvorfor er det viktigere nå enn ved siste regjeringsperiode?

– Det har alltid vært viktig, men nå står vi på terskelen til veldig store utfordringer: Nedgang i inntekter fra olje og gass vet vi at kommer. Vi vil aldri greie å erstatte verdiene oljebransjen skaper, men det må være attraktivt å starte bedrifter innen andre næringer. Vi får større behov for penger fordi vi blir flere eldre og færre som skal betale regningen. Vi kan ikke ta for gitt at alt kan dekkes inn av oljefondet, sier Bru.

– Vi må planlegge for en tid hvor ting ser annerledes ut, og da må vi legge til rette for at næringslivet kan vokse og skape nye, større verdier. Å stille opp med en plakat er ikke nok.

Les også

... men blir det noe skattelette av dette da?

– Skal vekk

Akkurat hvordan det skal gjennomføres å droppe formuesskatten på arbeidende kapital, er foreløpig uklart. Høyre jobber fortsatt med partiprogrammet sitt.

– Det er ingen tvil om at vi må ha en skatteveksling. Vi har allerede vist i våre alternative budsjetter at vi klarer å redusere skatt på formue og utbytte, samtidig som vi tar vare på velferden vår. Og hvis regjeringens nye exit-skatt blir innført, skal vi fjerne den.

De økte inntektene fra oppdrettsnæringen vil Høyre gjerne beholde, men i en noe annen form. I det alternative budsjettet for 2024 regner de heller med å ta inn 3,8 milliarder kroner fra økt produksjonsavgift, ikke gjennom grunnrenteskatt.

Noe inndekning i Høyres alternative budsjett kommer også fra økte avgifter på Co₂-utslipp og kutt i offentlig sektor.

Mest vil altså trolig hentes inn ved å innrette skattesystemet annerledes.

– Det totale opplegget må jeg komme tilbake til, men jeg kan love nå at formuesskatt på arbeidende kapital skal vekk, sier Bru.

Read Entire Article