Kortversjonen
- Kommunestyret i Grue kommune har vedtatt å flytte elleve fire- og femåringer til barneskolen på grunn av overfylte barnehager.
- Foreldre protesterer sterkt. De har startet en underskriftskampanje.
- Kommunen forsvarer avgjørelsen og sier de ikke har råd til andre alternativer.
- Flere foreldre søker barna sine over til private barnehager og vurderer å flytte fra kommunen.
– Jeg kjenner at dette er lite aktuelt, sier Andrine Engelstad Glomsås, mor til en fireåring som skal inn på barneskolen.
I 2021 ble det vedtatt av kommunestyret i Grue kommune i Innlandet at flere barnehager skulle bli sentralisert til én barnehage: Solungen barnehage.
Ifølge Ole Frode Mikkelsgård, kommunedirektør i Grue, var dette både av pedagogiske hensyn og for å spare penger.
Men kommunen har fått flere barn enn forventet, noe som har ført til overfylte forhold i Solungen.
– Bør stoppes nå
Løsningen har blitt å flytte barnehageavdelingen med de eldste barna over til Grue barne- og ungdomsskole, der de skal ha sin egen base, skriver Glåmdalen, som omtalte saken først.
Totalt er det elleve barn i alderen fire og fem år som skal starte i den nye barnehageavdelingen til høsten.
Dette har skapt reaksjoner, både hos foreldre til høstens førsteklassinger - og hos foreldre til barnehagebarna som skal starte «på skolen».
– Jeg har ikke lyst til å være med på denne sparedugnaden. For at barnehagebarna skal inn, rammes mitt barn og de andre i klassen ved at de mister et undervisningsrom, et grupperom, de mister den tredelte undervisningen og de får en meget stram timeplan for å tilpasse seg barnehagebarna, sier Liv Rønnaug Lilleåsen og fortsetter:
– Jeg mener dette bør stoppes nå, før vi mister ansatte og barn inn i kommunen.
– Jeg gruer meg til første skoledag. Jeg kjenner at jeg ikke gleder meg til å sende ham på skolen nå, sier Stine Strengelsrud.
Begge er foreldre til nye førsteklassinger.
Kommunen har ikke råd
– Jeg tror alle er enige om at den optimale løsningen vil ha vært å ha alle barna på Solungen. Men der er det for lite areal til å passe alle, sier Mikkelsgård.
Etter sentraliseringen av Solungen, har det blitt vedtatt å bygge en ny barnehage, men denne står ennå ikke klar.
Foreldre har satt spørsmålstegn ved hvorfor det ikke blir bygd et modulbygg
eller et tilleggsbygg til Solungen.Mikkelsgård presiserer at kommunen ikke har råd til dette.
– Kommunestyret har vedtatt et omstillingsprosjekt
på 40 millioner kroner. Det ligger så langt i år an til et merforbruk på 30 millioner kroner. Vi er en liten kommune, og dette tilsvarer åtte prosent av driftsinntektene våre, som vi nå må kutte, sier Mikkelsgård.Av de andre alternativene som var oppe til vurdering, var dette, ifølge Mikkelsgård, det som var mest økonomisk gunstig for kommunen.
Tror kommunen dør ut
Flere foreldre har søkt barna sine over til private barnehager utenfor Grue, noe kommunen må betale for. Foreldrene lurer på om dette er vurdert i kommunens innsparingsplan.
– Med den innsparingen som kommunen tror de driver med nå, så mister de både barn som ikke vil flytte tilbake til kommunen som voksne og familier som sannsynligvis etter hvert flytter herfra. Til slutt dør kommunen ut, sier Karoline Kurland Bakke.
Hun har barn i barnehagen, og har selv vært inne på tanken om å flytte.
– Ingen plan B
Foreldrene har startet en underskriftskampanje som nå har over 350 underskrifter. Kommunedirektøren forstår bekymringen, men sier tiden er knapp for endringer.
15. august er det skolestart, og da skal også den nye barnehageavdelingen åpnes.
– Vi har ikke tid til omkamper. Dette er løsningen vi har nå. Det er ingen plan B nå, men vi vil evaluere underveis, sier Mikkelsgård.
Kunne vært involvert tidligere
Ordfører i Grue, Rune Grenberg, setter pris på foreldrenes engasjement. Han understreker at løsningen er midlertidig.
– Det er snakk om to år i første omgang. Vi har vurdert andre alternativer, men har kommet frem til at dette er den riktige avgjørelsen, sier Grenberg.
Det er flere foreldre skeptiske til.
– Faren min pleier å si: Det er aldri noe som er så permanent som en midlertidig løsning, sier Bakke.
Foreldrene etterlyser også bedre dialog fra kommunen.
Mikkelsgård innrømmer at de kunne involvert foreldrene tidligere.
– Allerede i april etter vedtaket i kommunestyret. Da hadde de fått mer tid til å absorbere det og være med i prosessen fra starten av, sier han.
Satser på småbarnsforeldre
– Grue kommune har veldig gode barnehager, målt både på nasjonale målinger og tilbakemeldinger fra foreldre. Kommunen satser i en vanskelig økonomisk situasjon videre på småbarnsforeldre og barnehage gjennom å bygge en helt ny barnehage, sier Mikkelsgård.
Kommunedirektøren forklarer at barnehagebarna vil fortsette å være mye i dagens barnehage.
– Vi ønsker tett dialog med foreldrene til de elleve barna gjennom neste barnehageår for å sikre en god løsning for alle. Jeg er trygg på at oppvekstmiljøet i Grue vil være bra både gjennom og etter bygging av ny barnehage, avslutter Mikkelsgård.
Les også: Skolestart for seksåringene: For lite lek i skolen