Har funnet mulig beboelig planet på størrelse med jorden

4 months ago 40


NASA har lagt ut denne illustrasjonen av «Gliese 12b» på sine nettsider. Planeten går rundt det de omtaler som en kjølig, rød dvergstjerne. Foto: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (Caltech-IPAC)

Astronom Håkon Dahle beskriver det som «rett i nabolaget», og mener funnet kan sørge for nye svar om planetene i vårt solsystem.

  • Bilde av Per Opsahl
søndag 26. mai kl. 02:48

Kortversjonen

  • Forskere har oppdaget eksoplaneten «Gliese 12b», som ligger relativt nærme vårt solsystem.
  • Planetens overflatetemperatur er rundt 42 grader.
  • Funnet kan gi viktige nye innsikter om planetene i vårt solsystem.
  • Det vil ta rundt 225.000 år å nå planeten med dagens raskeste romfartøy.

– Det blir selvfølgelig ikke snakk om å reise dit med det første, men det er veldig, veldig interessant å finne en planet som ligger så nærme oss, sier astronom Dahle til VG og legger entusiastisk til:

– Astronomisk sett er det rett i nabolaget.

Tidligere denne uken ble to forskningsrapporter offentliggjort, og de har gitt eksoplaneten navnet «Gliese 12b». Den skal ha en overflatetemperatur på rundt 42 grader.

NASA omtaler funnene som «fascinerende» og «spennende».

Kan gi nye svar

Funnet kan gi store gjennombrudd:

– Det er bare en håndfull gode eksoplaneter vi har funnet som er gode kandidater. Dette er den nærmeste, og det er en ganske stor oppdagelse, sier doktorgradsstudent Larissa Palethorpe til CNN.

Satelittbilde av jorden tatt i oktober 2015. Foto: NASA

Dahle understreker at han selv ikke forsker på dette, men omtaler funnet som noe av det «hotteste» innen forskning når det gjelder planeter som ligner på jorden rundt andre stjerner.

– Det er mye lettere å studere denne planeten enn de aller fleste andre som er funnet, og det er veldig spennende at størrelsen ligger mellom Jorden og Venus. Nå gjelder det å finne ut om den blant annet har atmosfære og flytende vann på overflaten, sier Dahle som er tilknyttet Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo.

Håkon Dahle<-Håkon Dahle

Astrolog, og har vært forsker ved Universitetet i Oslo siden 2008.

– Det at den er litt varmere enn Jorden og kaldere enn Venus kan brukes til å forstå hvordan planetene i vårt solsystem har utviklet seg og blitt som de er, sier Dahle.

Enorm avstand

Hvis du nå skulle begynne å drømme om muligheten for å kunne besøke «Gliese 12b», så må det opplyses om at den reisen uansett er i lengste laget akkurat nå.

Med dagens raskeste romfartøy vil det nemlig ta rundt 225.000 år å komme seg fra Jorden til den «nye» planeten ...

Read Entire Article