Har avslørt flere mysterier rundt Påskeøya

2 months ago 28


Langt der ute i Stillehavet ligger den. Den myteomspunne Påskeøya, eller Rapa Nui som den heter lokalt.

Den har ikke stort mer enn 7500 innbyggere, og den nærmeste bebodde øya ligger nesten 2000 kilometer unna.

I tillegg til folk, er Påskeøya hjemmet til 887 store steinstatuer og ei rekke mer eller mindre vitenskapelige teorier.

Fram til nå har den rådende forklaringa vært at innbyggerne i Polynesia og Påskeøya opprinnelig kom fra Asia.

Solnedgang over ei rekke steinstatuer på Påskeøya, Rapa Nui.

Da de første europeerne kom til Påskeøya i 1722 bodde det rundt 3000 personer der. 150 år seinere hadde befolkninga krympa til rundt 175. Slavehandel og sjukdommer har mye av skylda for avfolkinga.

Foto: Esteban Felix / AP

Det har også blitt sagt at nesten hele befolkninga på den lille øya forsvant som følge av en kollaps. Det skal ha endt med at folk begynte å spise hverandre.

Men nå blir disse teoriene utfordra.

For en helt ny studie som er publisert i Nature, viser at den norske eventyreren Thor Heyerdahl var nærmere sannheten enn man har trodd.

Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl fra Larvik reiste verden rundt og hadde mange teorier om åssen ting hang sammen.

Foto: Nordisk Film

Oppreisning

Thor Heyerdahl mente at øyene i Polynesia først blei befolka av mennesker fra Sør-Amerika. Teorien blei møtt med latter.

For å bevise at han hadde rett laga han Kon-Tiki-flåten og seilte den over Stillehavet fra Peru.

Kon-Tiki-ekspedisjonen

Thor Heyerdahl fikk laga en flåte som han seilte med fem andre. 7. august 1947 stranda flåten på Raroia-revet i Polynesia. Ekspedisjonen var en suksess.

Foto: Kon-Tiki Museet

En annen greie som støtter Heyerdahls teori, handler om søtpoteten og dens eksistens i Polynesia. For grønnsaken er opprinnelig fra Sør-Amerika, ikke fra Asia.

Og på Påskeøya finnes det også noen murer som minner veldig om konstruksjoner du finner i den gamle inkahovedstaden Cuzco i Peru.

Det forteller Mads Ravn, arkeolog og styremedlem ved Kon-Tiki-museet.

Jeg har selv stått og sett på det. Det er virkelig slående hvor likt det er. Det har vært vanskelig å forklare at det ikke har vært kontakt.

Ei kvinne selger håndlaga ting til turister i Cuzco i Peru. I bakgrunnen er det en mur av store steiner tilpassa på millimeteren sånn at de passer sammen.

Sånn ser det ut i en av gatene i den gamle inkahovedstaden Cuzco.

Foto: Rodrigo Abd / AP

Og det er nettopp det den nye studien gir bevis for.

Møtet

Forskerne bak den nye studien fikk lov av innbyggerne på Påskeøya til å studere levningene fra 15 personer som ligger på et museum i Paris. De tok prøver som gjorde dem i stand til å finne hele DNA-koden til de avdøde.

Det førte igjen til at de kunne slå fast at opptil 12 prosent av DNAet var søramerikansk.

– I bunn og grunn har Thor Heyerdahl hatt rett i at det har vært kontakt med Sør-Amerika, men han fikk ikke rett i at alle kom derfra, sier Ravn.

Arkeolog Mads Ravn med blomsterkrans rundt halsen. Han har på seg ei blå t-skjorte. I bakgrunnen er det et lavt hus, palmer og blomster.

Arkeolog Mars Ravn var på Påskeøya seinest i sommer.

Foto: Liv Heyerdahl

I studien skriver forskerne at beregningene deres viser at folk fra Polynesia og Sør-Amerika var i kontakt mellom 1250 og 1430.

Men de understreker at de ikke veit åssen de hadde kontakt. Altså om det var polynesierne eller søramerikanerne som la ut i båter eller flåte, og tok seg over Stillehavet.

Kollaps og kannibalisme

En av de andre historiene som studien har sett på, er teorien om at befolkninga på Påskeøya gikk gjennom en slags kollaps.

På midten av 2000-tallet blei det utgitt ei populærvitenskapelig bok hvor Jared Diamond slo fast at folk på Påskeøya hogde ned alle trærne på øya for å reise de kjente kjempestatuene.

Det skal ha endt med at befolkninga stupte, og at folk begynte å spise hverandre. Historien har fungert som en advarsel til moderne mennesker.

Store steinstatuer på Påskeøya i solnedgang. Bildet er tatt så profilen og baksida av statuene vises.

Mange av moaiene blei hugget ut av ett stykke stein.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Det er ei sterk fortelling for den ligner litt den vi har i dag, hvor vi også overutnytter naturen for egen vinning, forfengelighet og rikdom. Derfor er det ei vanskelig fortelling å slå ned, sier Mads Ravn.

Men den nye studien gir konkrete bevis på at Diamond tok feil, ifølge Ravn.

– Fordi man kan se gjennom DNA-analysene at menneskenes antall ikke har gått ned. Man har skutt hull i teorien om at det var menneskene som gjorde det mot seg sjøl.

– Som vikingene

Ingjerd Hoëm er sosialantropolog og tidligere forskningsleder ved Kon-Tiki-museet. Hun sier denne forskninga ikke er så gøy for de som vil ha kjempestore fortellinger som den om kollapsen på Påskeøya.

Men hun synes det er kjempespennende at det er funnet bevis for kontakten på tvers av Stillehavet.

– Men det er ikke noe som peker på at den kontakten var sånn som Heyerdahl forestilte seg det.

Helt for seg selv i Stillehavet, langt unna nærmeste bosetting på Pitcairn, ligger Påskeøya.

Hun sier at gitt det man veit om polynesisk sjøfartsteknologi på den tida, er det mer sannsynlig at det var søramerikanerne som fikk besøk.

Polynesierne hadde blant annet båter som gjorde dem i stand til å krysse mot vinden.

Kong Harald og dronning Sonja er fotografert på Påskeøya i 2014

Kong Harald og dronning Sonja var på ferie på Påskeøya i 2014.

Foto: Det kongelige hoff

Mads Ravn sier det på denne måten:

Jeg tenker kanskje at det har vært litt som vikingene som kom til Nord-Amerika. De har kanskje møtt litt for mye motstand. Så har de kanskje tatt noen kvinner, menn og barn med tilbake, i tillegg til noen søtpoteter.

I 1986 besøkte Thor Heyerdahl Påskeøya sammen med flere arkeologer. Her prøvde de å vise åssen steinstatuene kan ha «gått» over øya.

Publisert 19.09.2024, kl. 05.43

Read Entire Article