Gullfeberen når nye høyder: – Har merket en stor økning

1 week ago 8


GÖTEBORG (E24): Folk strømmer til for å selge gull, men pristoppen er trolig ikke nådd.

Hasse Windt jobber med å vurdere gull og andre kostbare gjenstander. Foto: Marianne Stensland

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Hasse Windt er en av tre myntsamlere som jobber hos Joakims Mynt & Guld i Göteborg.

– Vi har merket en stor økning i antall folk som kommer inn her for å selge gull siden nyttår. Det er nok både fordi de trenger penger, men også fordi gullprisen er rekordhøy, sier han til E24.

Gullprisen har nådd stadig nye høyder i det siste året. Torsdag steg den til nok en rekord. Nå handles en unseunseEn unse er den globale standarden for veiing av gull og sølv. Én unse tilsvarer 31,1 gram. gull for 2658 dollar. Det tilsvarer rundt 28.000 kroner.

Samtidig skriver Reuters at en rekke store banker venter at gullfeberen vil fortsette inn i 2025.

Les på E24+

Rentegrepet sparer Nils 36.000 kroner i året

– Mange eldre

Den svenske gullhandleren ligger på den populære Linnégatan, i et lite lokale med en gastropub og en leketøysbutikk på hver side.

I det E24 kommer inn, sitter Windt bak en gul armert dør og kikker på noe en kunde har tatt med i et forstørrelsesglass.

Gamle mynter og sedler er utstilt i montre sammen med andre samlerobjekter. Noen har levert inn en fortjenestemedalje i gull fra Stockholms stad.

– Hva slags gull er det folk kommer med?

– Det er mye arvegull og smykker. Det er mange eldre som kommer, det er de som har mest gull hjemme. Så kommer det også noen personer som man må se an litt, sier Windt.

– Med tanke på hvor de har gullet fra?

– Ja.

  • Her kan du få penger for gifteringen din, hvis du ikke trenger den lenger.

  • 18 karats gull er mest vanlig i Sverige. Prisen per gram ligger nå på 545 svenske kroner.

1 av 2Foto: Marianne Stensland

Han låser den gule døren og viser hvordan han vurderer gjenstander som kommer inn. Når han har fastsatt at graden av finhet, eller karat, legges gullet på en vekt og antall gram ganges med prisen.

– Nå får folk 545 svenske kroner per gram 18 karats gull, som er det mest vanlig i Sverige. Men det er ikke helt overførbart til Norge, ettersom 14 karat vel er det mest vanlige hos dere.

Jo renere gullet er, jo mer utsatt er det for slitasje, sier Windt.

– Da egner det seg dårlig til smykker og gifteringer.

Det er ingenting i veien for å selge gull i Norge også. Denne uken fikk man rundt 400 kroner per gram 14 karat gull hos de norske aktørene som kjøper gull.

Les på E24+

Slik blir du rik i 2024

– Noe folk gjerne skammer seg litt over

Det er ikke bare kunder som vil selge gull som kommer inn gjennom døren på Linnégatan, men også dem som har sølv, mynter, klokker og frimerker å avse.

Da gjøres en verdivurdering av gjenstanden, og hvis man blir enige om pris, får selgeren penger på stedet eller gjennom Sveriges versjon av Vipps, Swish.

Windt er usikker på hvor gammel den eldste mynten de har inne er. Men denne er noen år gammel. – Den er fra dronning Kristinas tid, hun regjerte fra 1632 til 1654. Da lagde de sånne store mynter som dette, sier han. Foto: Marianne Stensland

Joakims Mynt & Guld kjøper også tanngull.

– Hvordan foregår det?

– Det er vanlig for oss, men noe som folk gjerne skammer seg litt over. Det kan være litt blod og røtter på det og sånt. Da har de det gjerne nederst i vesken og tar det frem etter at de har presentert noe annet, forklarer Windt.

De fleste er eldre, og de kan også komme innom butikken før gullet eventuelt opereres ut. Men salget av tanngull har ikke økt. Plastfyllinger har tatt over i folks tanngard.

– Det er mest sjømenn som har gull i tennene fortsatt. Man skulle ha med seg litt gull på havet, sier gullhandleren fra Göteborg.

Ser prishopp etter rentekutt

Gull blir ofte ansett som en trygg havn i usikre tider, men også et vern mot inflasjon. Det skyldes blant annet at gull finnes i en begrenset mengde, mens det alltids kan trykkes opp flere sedler.

Ofte synker gullprisen med stigende renter, men det siste året har det motsatte skjedd. Nå som den amerikanske sentralbanken har begynt å kutte rentene, mener Bank of America at gullprisen kan nå 3000 dollar i 2025.

Det siste året har flere sentralbanker kjøpt opp mye gull, noe som har bidratt til å drive prisen oppover. I tillegg har frykt for eskalering av krigen i Midtøsten og et svakt jobbmarked i USA har bidratt til prisoppgangen i det siste, skriver nyhetsbyrået AP.

Read Entire Article