Gasspris-hopp etter problemer med gassfrakt til Storbritannia

4 months ago 34


Det er ikke oppgitt når feilen kan bli rettet opp.

Gassanlegget Nyhamna ligger på Aukra. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Saken oppdateres ...

Europeiske gasspriser hoppet over 11 prosent mandag etter at en feil førte til stans i gassoverføringen til Stobritannia fra gassanlegget Nyhamna i Møre og Romsdal, ifølge Bloomberg.

Leveransene til Easington i Storbritannia, som står for en tredel av den britiske gassforsyningen, har blitt stanset helt som følge av problemene, skriver nyhetsbyrået.

Equinor undersøker nå hva feilen skyldes, opplyser en talsperson for Gassco til Bloomberg.

– Det kan være knyttet til en del av kabelen som må bli skiftet ut. Det er ennå ikke helt sikkert hvor lang tid reparasjonen vil ta, sier talspersonen.

Les på E24+

Mindre hissige rentekutt i Eurosonen?

– Årets dyreste

Norge er den største leverandøren av gass til Europa. Gassen fraktes gjennom et rørsystem som totalt er på over 8.000 kilometer, til land som Tyskland, Belgia og Storbritannia.

Forstyrrelsene i norske gassleveranser kan derfor få stor påvirkning på prisene. Rundt klokken 12 var prisen oppe i 38,5 euro per megawattime.

– Vi ser nå årets høyeste gasspris, SEB-analytiker Ole Hvalbye til E24.

– Det har vært tap av rundt en halv terawattime (TWh) inn til kontinentet fra Norge, så nå leverer vi rundt 2,5 TWh per dag mot normalt rundt 3 til 3,5 TWh per dag, sier han.

Storbritannias gassnettverk er koblet til både Europa og Norge.

– Når Storbritannia får mindre gass fra Norge må de hente gassen sin fra andre kilder, og det påvirker prisene, sier Hvalbye.

Dette er noe av gassinfrastrukturen fra Norge til Europa. Foto: Gassco

Lite informasjon

Foreløpig er det lite informasjon om hva som har skapt problemet.

– Men nedstengningene påvirker gassfeltene Ormen Lange og Aasta Hansteen og gassanlegget på Nyhamna. Det er spekulasjoner rundt om dette kan vare noen ukers tid. Det er for tidlig å si, men prisreaksjonen har vært ganske voldsom. Kanskje man tar inn over seg at det kan bli en seig utvikling, sier Hvalbye.

– Vi vet ikke årsaken til det som har skjedd nå. Men det er en risiko for at infrastruktur kan få utfordringer etter å ha blitt kjørt hardt i lang tid, sier han.

SEB-analytiker Ole Hvalbye. Foto: SEB
Read Entire Article