Fra i dag kan du kreve å betale med kontanter

5 days ago 4


Fra og med i dag må butikker, restauranter og frisører si «ja» når du ber om å betale med kontanter.

Et bredt flertall på Stortinget vedtok i juni regjeringens forslag til endringer i finansavtaleloven, og 1. oktober trådte endringene i kraft.

600.000 er ikke digitale

Undersøkelser tyder på at så mange som 600.000 nordmenn ikke er digitale. Regjeringen mener disse gruppene må ha samme mulighet til å betale som alle andre.

– I en digital verden kan det være lett å glemme at det finnes en stor gruppe mennesker som ikke er digitale, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

– Regelverket har vært for uklart. Folk skal være trygge på at de får betale når de går i butikken, på restaurant eller til frisøren.

Stor cyberforsvarsøvelse på Jørstadmoen i Lillehammer

Emilie Enger Mehl mener at kontanter er viktig med hensyn til beredskapen, og for å trygge de som ikke er digitale.

Foto: Jonas Oden Ulset / NRK

Jan Davidsen er leder for Pensjonistforbundet. Han er glad for at regjeringen har tatt dette på alvor.

– Jeg hører til dem som er heldige og kan bruke digitale betalingsmåter. Men dette dreier seg om de som ikke kan det, og at det hindrer dem i å gjøre alt de har lyst til å gjøre, sier han til Dagens på P1.

– Den digitale utviklinga har gått veldig fort, og det har gjort at opplæringa befolkninga burde fått i å bruke dette, aldri har blitt gjennomført. Det er en av de tingene vi er mest bekymra for.

– Gavepakke for kriminelle

Administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge er derimot skeptisk til lovendringa.

– Vi har en svart økonomi i Norge på flere titalls milliarder kroner. Og kontanter er noe av det letteste man kan svindle med, for det er ikke sporbart. Å åpne opp for enda større bruk av kontanter, er på mange måter en gavepakke til de kriminelle, sier han.

Rune Aale-Hansen

Rune Aale-Hansen er administrerende direktør i Regnskap Norge.

Foto: CF-Wesenberg

Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, sier at han har utfordringer med å se at ikke å ha muligheten til å betale med kontant er et stort problem.

– Vi synes at dette er litt tilbakeskuende. Det er ikke noe stort problem i dag – de aller fleste tar imot kontanter og det er spesielle grunner til at noen ikke gjør det.

– Vi mener at bedriftene trenger en mulighet til å ha digitale løsninger.

Viktig for beredskapen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler alle å ha litt kontanter liggende, fordi digitaliserte betalingsløsninger blant annet er sårbare for digitale angrep.

Mehl har vært tydelig på at kontanter også er viktig beredskap for samfunnet.

– Regjeringen tar samfunnets beredskap på alvor. Verden rundt oss blir stadig mer urolig, med krig, digitale trusler og klimaendringer. Vi må være forberedt på langvarig strømbrudd, systemsvikt eller digitale angrep som fører til svikt i de digitale betalingsløsningene.

Publisert 01.10.2024, kl. 10.32

Read Entire Article