Forskere overrasket over hvor få ungdommer som kjøres til skolen

2 months ago 32


DENNE ARTIKKELEN ER PRODUSERT OG FINANSIERT AV Transportøkonomisk institutt - LES MER.

Litt over halvparten av ungdomsskoleelevene i Akershus, Østfold og Buskerud sykler eller går til skolen i sommerhalvåret. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)

Omtrent halvparten av ungdomsskoleelevene i Akershus, Østfold og Buskerud sykler eller går til skolen. 

Det kommer frem i en TØI-rapport laget tidligere i år på oppdrag av Viken fylkeskommune. Dette er første reisevaneundersøkelse som er gjennomført blant ungdom på ungdoms- og videregående skoler i Norge.

Nasjonal transportplan har som mål at 80 prosent av barn og unge mellom 6 og 15 år, som har en skolevei opp til fire kilometer, skal gå eller sykle til skolen. 

Studien viser at vi er et stykke unna målet.

Få elever blir kjørt til skolen

Resultatene viser at litt over halvparten av ungdomsskoleelevene i Akershus, Østfold og Buskerud sykler eller går til skolen i sommerhalvåret. Omtrent en tredel reiser kollektivt og sju prosent blir kjørt. 

På videregående er det ni prosent som blir kjørt og sju prosent som kjører egen bil.

Sammenligner vi resultatene med resultater fra tilsvarende undersøkelse blant barneskolebarn i Viken (Opinion 2022), er det først og fremst høyere kollektivandel blant ungdomsskoleelever enn blant barneskoleelever. Det er færre som blir kjørt til skolen.

– Det er interessant at vi finner såpass få som kjøres med bil. Vi hadde nok forventet en større andel som ble kjørt eller kjørte selv, sier seniorrådgiver Ingunn Opheim Ellis på Transportøkonomisk institutt (TØI).

Seks av ti videregående elever reiser kollektivt

Elever på videregående skole har i gjennomsnitt lengre skolevei enn elever på ungdomsskolen. 

Dette er sannsynligvis en viktig grunn til at flere på videregående skole reiser med kollektivtransport til skolen (seks av ti elever). Det er færre som går og sykler enn på ungdomsskolen.

En dypere analyse av tallene viser at vel 30 prosent av elevene på ungdomstrinnet går til skolen i sommerhalvåret. Det er noen flere i vinterhalvåret. 

I sommerhalvåret er det vesentlig flere som sykler enn om vinteren. Det er like mange som sykler til skolen og som reiser kollektivt (20 prosent). I sommerhalvåret er det også rundt ti prosent som bruker elsparkesykkel.

De fleste synes skoleveien er trygg når det gjelder trafikkforhold. Dette påvirker i liten grad hvordan de reiser.

Tre av ti gutter sykler til ungdomsskolen i sommerhalvåret

Kjønn har stor betydning for hvordan ungdom i Viken reiser til skolen. Særlig blant elever på ungdomsskolen. 

Jenter går mer, reiser mer kollektivt og blir i større grad kjørt. Gutter sykler mer til skolen enn jenter, både på ungdoms- og videregående skole. I sommerhalvåret sykler 30 prosent av guttene, men kun 11 prosent av jentene på ungdomsskolen.

– Selv om flere andre studier også viser at gutter sykler mer enn jenter, var dette en overraskende stor kjønnsforskjell, sier Ingunn Opheim Ellis.

Andelen som sykler synker kraftig i vinterhalvåret. Flertallet av de som slutter å sykle i vinterhalvåret, velger å gå til skolen. Blant elever uten rett til skoleskyss er det 63 prosent av ungdomsskoleelevene og 33 prosent av elevene på videregående som går eller sykler til skolen.

Hva er tallene for din kommune eller skole?

I tillegg til rapporten er det utarbeidet et online dashbord hvor man selv kan gå inn og hente ut nøkkeltall for ulike kommuner og skoler i tidligere Viken. 

Referanse:

Ingunn Ellis Opheim mfl.: Skolereiser blant ungdom i Viken. Rapport fra TØI, 2023.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!

Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article