NVE foreslår nye regler som skal dempe belastningen på fjernvarmeselskapene, samtidig som kundene fortsatt skal skjermes mot høye priser.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Det opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til E24.
NVE foreslår en ny prismodell. Målet er at fjernvarmekundene fortsatt skal skjermes mot skyhøye priser, men i tillegg vil NVE ta hensyn til fjernvarmeselskapenes utfordringer.
Prisen på fjernvarme er koblet til prisen på strøm. Det skal den fortsatt være, men NVE vil innføre et nytt ledd i prisen.
– Vi mener at det fremdeles bør være en maksprisregulering. Vi foreslår at prisen for fjernvarmen ikke skal være høyere enn strømprisen pluss et konstantledd på 50 øre kilowattimen, sier NVE-sjef Kjetil Lund.
Konstantleddet tilsvarer om lag dagens nettleie og avgifter på strøm, påpeker han.
– Dette vil gjelde selv om strømprisen blir svært lav, og går mot null eller er negativ. Den nye reguleringen vil i større grad enn i dag skjerme fjernvarmeselskapene mot lav eller negativ strømpris, hvor de i dag risikerer å måtte levere med tap, sier han.
Kan koste for kundene
I tillegg foreslår NVE å ta strømstøtten ut av beregningen av maksimal strømpris, og heller skjerme fjernvarmekundene mot høye priser direkte i reguleringen.
– Vi foreslår at skjermingen slår inn på en spotpris på 100 øre per kilowattime. Det betyr at skjermingen starter 20-30 øre høyere enn i dag, sier han.
– I en situasjon med høye strømpriser vil skjermingen av kundene være litt svakere enn i dag. Det kan bety noen hundrelapper i året for en husholdning, alt etter hvordan strømprisene utvikler seg. Men vi tror at dette systemet gir mer stabilitet både for bransjen og for kundene, sier Lund.
Systemet skal fungere slik at når spotprisen er høyere enn 100 øre kilowattimen, stiger maksprisen for fjernvarme bare med 40 prosent av økningen i spotprisen. Ved negative spotpriser faller maksprisen med 40 prosent av spotprisen.
– Vil redusere belastningen
Det er staten som dekker strømstøtten for strømkunder, mens fjernvarmeselskapene selv dekker tilsvarende støtte til sine kunder.
– Det nye forslaget vil redusere denne økonomiske belastningen for selskapene, sier Lund.
– I tillegg får nå også næringslivskunder en skjerming mot høye priser. Det har de ikke i dag, sier han.
NVE vil nå sende forslaget videre til Energidepartementet, som avgjør hva som skjer videre.
– Det er regjeringen og Stortinget som skal bestemme hvordan dette til slutt skal bli, sier Lund.
Fikk skyhøye regninger
Høsten 2021 kom det klager fra fjernvarmekunder som fikk en kraftig kostnadssmell. Årsaken var at fjernvarmeprisene er koblet til strømprisen, som hadde skutt i været.
– Da strømprisene var veldig høye fra 2021 og strømstøtten ble innført, var det noen uker der fjernvarmekundene ikke var inkludert. Da var prisene veldig høye, og det ble mye uro. Nokså raskt ble det tatt grep, sier Lund.
Svaret ble å pålegge fjernvarmeselskapene en form for strømstøtteen form for strømstøtteKonkret ble strømstøtten tatt inn i beregningsgrunnlaget for maksprisen på fjernvarme.. Men dette har skapt noen nye utfordringer.
– Det har nok vært bra for kundene, men det har vært en belastning på lønnsomheten og forretningsmodellen for selskapene. Nå tror jeg vi har funnet en løsning som gir selskapene mer forutsigbare og stabile rammebetingelser, slik at det er mulig for dem å investere videre i virksomheten, sier Lund.
– Må skjermes
Lund mener at dette ikke et område hvor man kan regne seg frem til et eksakt riktig svar.
– Selskapene trenger rimelige rammevilkår og kundene må skjermes mot høye priser. Vi håper og tror at vi har funnet en god balanse, sier han.
– Og fjernvarmen er fortsatt knyttet til strømprisen?
– Ja. Vi har vurdert andre løsninger, men etter en samlet vurdering mener vi at det er store fordeler ved å fortsatt ha en forankring til strømprisen, men med en litt annen skjerming både når prisene er høye og når de er lave.
Regulering fra 1986
NVE-sjefen påpeker at fjernvarme har et islett av monopol i seg, og derfor må reguleres.
– Dagens regulering er fra 1986, fra en tid hvor energisystemet var annerledes. Vi har brukt tid på å gjennom den og vurdere om den kan gjøres mer tidsriktig, sier Lund.
– Vi mener det er viktig at reguleringen er enkel, både for kundene, selskapene og politikerne som skal beslutte den. I dag er regelen at fjernvarmeprisen ikke kan være høyere enn strømprisen, med et formular for hvordan dette skal beregnes, inkludert blant annet nettleie og strømstøtte, sier han.