Foreslår at alle barn skal få vaksine mot vannkopper fra neste år

4 months ago 43


Det er kanskje ikke helt etter boka å oppsøke folk som har vannkopper i hus. Likevel er dette en løsning flere barnefamilier tyr til.

La de små smitte hverandre og få det hele overstått.

For vannkopper er i de fleste tilfeller en ufarlig sykdom man får i barneårene. Voksne som får det kan derimot oppleve å bli sykere. I sjeldne tilfeller kan man blant annet utvikle lungebetennelse og hjernebetennelse.

Men det finnes hjelp å få i form av en vaksine. Og nå ønsker flere at denne skal bli en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Deriblant Frp-politikerne Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud.

Et barn med vannkopper på ryggen.

Hovedsymptomet ved vannkopper er utslett. Det begynner ofte som runde røde flekker på brystet for deretter å spre seg over hele kroppen.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Mener Norge halter etter

Denne uka fremmer de følgende forslag i Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen innføre vaksine mot vannkopper som en del av barnevaksinasjonsprogrammet fra 1. januar 2025.»

«Stortinget ber regjeringen innføre vaksine mot helvetesild som et tilbud til alle over 50 år fra 1. januar 2025.»

– Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg og deler av familien min ble «koppefast» i USA etter påskeferien i år. Sønnen min Steffen på syv år fikk vannkopper på bursdagen. Der var vannkopper uvanlig, fordi barn blir vaksinert mot sykdommen.

Det sier partileder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug.

I tillegg til USA har også Australia, Canada og Tyskland fullvaksinering. Og sannsynligheten er stor for at Storbritannia følger etter.

– Da bør det ikke være noen grunn til å nøle, og det er derfor vi foreslår å innføre dette allerede fra 1. januar neste år.

Vil du at vaksinen mot vannkopper skal bli en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet?

De to politikerne er ikke alene om å mene at vaksinen bør bli en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge.

Det samme gjør Camilla Tøndel, professor i barnemedisin ved Universitetet i Bergen og overlege ved Haukeland universitetssjukehus.

Sylvi Listhaug

I dag kan man kjøpe vaksinen mot vannkopper for omtrent 500 kroner. Dette betyr at de som har god økonomi og kjennskap til tilbudet kan forhindre at barna blir syke, skriver Listhaug i forslaget.

Foto: William Jobling / NRK

– Kan være livsfarlig

Det beste argumentet for å innføre denne vaksinen er å beskytte sårbare barn og voksne, forklarer barnelege Tøndel.

Det er i dag mange flere som overlever kreft, og mange av disse vil ha et dårlig immunforsvar i svært lang tid. Vi har også barn og voksne som går på immundempende medisiner av ulike årsaker og for disse kan vannkopper være livsfarlig. Jeg er for en innføring av denne vaksinen, sier hun til NRK.

Det har tidligere vært bekymring for om en generell vaksinering mot vannkopper vil kunne føre til mer helvetesild i befolkningen. Denne sykdommen kommer av det samme viruset som vannkopper.

Tøndel forklarer:

– Etter en infeksjon vil vannkoppviruset være inaktivt, men om immunforsvaret etter hvert blir dårligere, kan det på nytt klatre fram å forårsake helvetesild. Før trodde man det ville bli mer av dette ved en generell vannkoppvaksinasjon i samfunnet, men det har ikke slått til. Det ser man i land hvor man har hatt dette i mange år, sier overlegen.

I tillegg har man gode vaksiner mot helvetesild, forklarer Tøndel videre.

Hun mener de moderne vaksinene vi har i dag har lite bivirkninger, og at det derfor er bedre å ta disse enn å få selve sykdommen.

Camilla Tøndel, professor i barnemedisin ved Universitetet i Bergen og overlege ved Haukeland universitetssjukehus.

Camilla Tøndel har jobbet med syke barn i 25 år. For noen er vannkopper helt ufarlig, men for andre kan en slik infeksjon være livstruende, sier hun.

Foto: Universitetet i Bergen

Kan komme en anbefaling

Folkehelseinstituttet bekrefter i en e-post til NRK at de nå ser på muligheter for å inkludere vaksine mot vannkopper i barnevaksinasjonsprogrammet.

– En slik metodevurdering tar utgangspunkt i kunnskap om effekt og bivirkninger av vaksinen, hvordan bruk i vaksinasjonsprogram vil kunne påvirke sykdommen her i landet og hvilke økonomiske konsekvenser det vil ha.

Det sier overlege Ingun Heiene Tveteraas ved FHI.

Men siden vurderingen fremdeles pågår, kan hun foreløpig ikke si noe om hva utfallet vil bli. Vurderingen blir mest sannsynlig ferdigstilt i løpet av året.

Bård Hoksrud er helsepolitisk talsperson i Frp. Han sier Norge bruker mindre penger på vaksiner enn det andre land gjør.

– Det er et stort paradoks i en tid der presset på helsetjenestene vokser og vi har i underskudd på helsepersonell. Så vi burde satse mer på vaksiner som i mange tilfeller er det beste og mest effektive virkemiddelet mot sykdommer, sier han.

Han tror flere partier på Stortinget kommer til å støtte en slik innføring.

Bård Hoksrud frp stortinget politiker rus

Bård Hoksrud sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Foto: Nadir Mohammad Alam / NRK

Publisert 30.05.2024, kl. 11.58

Read Entire Article