Flere gravide nekter undersøkelser: Jordmødre advarer

4 months ago 166


Kortversjonen

  • Flere gravide kvinner motsetter seg nødvendige undersøkelser basert på råd fra sosiale medier, det sier leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.
  • Forbundet advarer om faren ved denne utviklingen.
  • Jordmødrene oppfordrer gravide til å stole på faglærte råd fra jordmødre og fødselsleger. Dette problemet er blitt forsterket av ressursmangel og press på fødselsomsorgen i Norge.
  • Schjelderup og flere jordmødre frykter at utviklingen kan gå ut over sikkerheten til både mødre og barn.

Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup, sitter med en bekymring nå som vi går inn i høysesongen for fødsler i Norge.

Hun får tilbakemelding fra jordmødre om at stadig flere norske kvinner motsetter seg å bli undersøkt av jordmødre og fødselsleger under svangerskapet og i fødsel.

Dette er en svært farlig utvikling, mener Schjelderup.

– Vi ser en helt klar og tydelig trend - stadig flere gravide kvinner vil ikke undersøkes hvis de ikke føler det er nødvendig selv.

Schjelderup fortsetter:

– Dette baserer de på råd de har fått av ufaglærte enkeltpersoner på sosiale medier, som hevder å være eksperter på fødsel og graviditet uten noen formell utdannelse. Kvinner blir skremt til å tro at fødselsomsorgen i Norge ikke er trygg, og det skremmer oss, sier Schjelderup.

Lederen i Jordmorforbundet mener at det har oppstått en skremselspropaganda parallelt med at fødselsomsorgen har vært, og er svært presset.

Mangle opplever at fødselsomsorgen ikke er bra nok. Kan dette være et symptom på det?

– Ja, helt klart. Det er et farlig symptom på det. Veldig mange jordmødre er positive til en naturlig fødsel, men da må det være et godt samspill og samarbeid med faglærte underveis. Vi ønsker at kvinner skal føle at de har kontroll og en god fødsel, men helsepersonell må også vite at de har gjort nødvendige grep i tide slik at fødselen også blir så trygg som overhodet mulig.

– Overse råd som kommer fra andre enn jordmødre og fødselsleger

Både jordmødre som jobber med hjemmefødsler og jordmødre ansatt på sykehus har varslet foreningen om at arbeidsflyten på fødeavdelingene flere steder i landet blir hindret på grunn av kvinner som motsetter seg nødvendige undersøkelser. Det forteller Schjelderup til VG.

Undersøkelsene kvinner ikke vil la jordmor gjennomføre kan være vaginale undersøkelser, målinger og fosterovervåking, forklarer hun.

Bilde av Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup. Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

– Det kan virke som at flere er skeptiske til fødselsomsorgen og jobben som utføres av faglært helsepersonell. Det er et paradoks, for vi redder langt flere mødre og barn til sammenligning enn før. Når vi får gjort jobben vår på en god måte, vet vi at vi også redder liv.

– Så hva er din oppfordring til gravide kvinner akkurat nå?

– Det er å høre på faglærte råd og overse råd som kommer fra andre enn jordmødre og fødselsleger. Det gror en redsel der ute om at fødselsomsorgen i Norge er utrygg, når sannheten er at det er en av de beste i verden med færrest mor- og spedbarnsdødelighet.

Schjelderup legger til:

– Samtidig har myndighetene et ansvar i at det prioriteres nok ressurser. Det kuttes for mye i kvinnehelse og dette er en uheldig konsekvens av det. Det er all grunn til at politikere lytter til kvinner som ikke får den omsorgen, informasjonen og oppfølgingen de har krav på i norsk helsevesen. Det fortjener landets kvinner og partnere.

– Det spres frykt

Lisbeth Martinsen har vært jordmor på den nå nedlagte ABC-klinikken på Ullevål sykehus i 25 år.

Parallelt har hun jobbet med hjemmefødsler hele sin yrkeskarriere.

– Vi har fått en fødselsomsorg med et system styrt av prosedyrer og pakkeforløp. Det er lite individuelt tilpasset, hektisk, medisinsk trygt, men vanskelig å gi god nok omsorg, mener Martinsen.

BEKYMRET: – Det kan være en stor risiko å bare lytte til naturen i en graviditet. Vi er nødt til å ha et annet blikk på det - det er ikke alltid naturen er på lag med oss, sier hjemmefødsel-jordmor Lisbeth Martinsen. Foto: Morten Falch Sortland / Getty Images

I kjølvannet av dette vokser det frem en kultur i sosiale media av misfornøyde fødekvinner, mener hun.

– Det spres frykt, og det utvikler seg et «marked», hvor kvinner får tilbud om omsorg av ufaglærte som fremstiller at de har spesiell kompetanse på drømmefødselen, som kan redde dem fra overgrep de mener foregår i fødeavdelingene, det de betegner som obstetrisk vold.

Hun forteller til VG at hun har merket et skifte blant gravide kvinner de siste årene.

Martinsen får stadig vekk forespørsler om hjemmefødsler som hun sier nei til fordi det potensielt kan være farlig for både mor og barn, forteller hun.

– Flere har foreslått at jeg ikke skal være i samme rom som den fødende, og at jeg egentlig ikke skal delta i fødselen i det hele tatt. En hjemmejordmor skal observere fødselsforløpet, og ta ansvar når ting ikke er normalt. Flere jordmødre har opplevd at vi ikke får lov til å gjøre disse observasjonene.

– Vi vet ikke hva som har skjedd med disse kvinnene, fordi det er så mange mørketall, påpeker hun.

Bilde av Lisbeth Martinsen, tidligere jordmor på ABC og nå hjemmefødsel-jordmor Lisbeth Martinsen, tidligere jordmor på ABC og nå hjemmefødsel-jordmor

Martinsen sier at selv om fødselsomsorgen har utfordringer, er det helt trygt å føde i Norge.

– De fleste forstår at svangerskap og fødsel er en naturlig prosess men som ikke alltid utvikler seg normalt. Det er når naturen ikke er på lag med oss, og man ikke har kunnskap til å oppdage det, at katastrofen oppstår. Det er lurt å la fagfolk støtte og trygge deg. For når svangerskap ikke støttes på en god måte blir ikke viktige observasjoner gjort.

Jordmoren sikter til høyt blodtrykk, proteiner i urinen, leie på babyen og potensielle blødninger som kan oppstå.

– De kvinnene som er nervøse for hva som vil møte dem i en fødsel, og har spesielle behov som skal hensyntas bør skrive et fødebrev om dette, så skal de bli godt møtt. Som blivende mamma så må man ta ansvar når man skal føde barnet sitt. Det ansvaret kan du ikke legge i hendene på ufaglærte.

Heier på kritiske spørsmål

Christina Nordkvelde er jordmor på helsestasjon i Larvik. Hun har også lagt merke til utviklingen, og mener jordmødre står i en spagat akkurat nå.

– Jeg heier på at gravide kvinner stiller kritiske spørsmål ved tradisjonelle mønstre og anbefalinger som er utdaterte, det handler ikke om det. Fødeavdelinger og jordmødre opplever at stadig flere kvinner har ønsker som er på tvers av retningslinjene i fødselsomsorgen. Det setter oss i et vanskelig dilemma.

Nordkvelde er overbevist om at gravide og jordmødre ønsker å sitte igjen med det samme resultatet etter en fødsel.

– Nemlig et friskt barn, og en sprek mor. Men når vi ser at kvinner motsetter seg helt nødvendige undersøkelser fordi man har en overbevisning om at det er det rette, da blir vi bekymret for at det skal gå skikkelig galt.

Read Entire Article