Flere fond vurderer utflagging: – Ikke overrasket over utviklingen

6 days ago 4


Fondsbransjen har lenge advart om norske konkurranseulemper. Nå vurderer også landets største kapitalforvalter utflagging.

Storebrand Asset Management-sjef Jan Erik Saugestad vurderer nå ulike alternativer utenfor Norge for sine rentefond. Foto: Kristian S. Moen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Forskjeller i rammevilkårene mellom Norge og EU-land gjør at norske kapitalforvaltere vurderer å flytte ut fond som er registrerte i Norge.

Det bekrefter også Storebrand Asset Management, landets største fondsforvalter med 1200 milliarder fremtidige pensjonskroner under forvaltning, som også eier Skagenfondene.

– Med konkurranseulempen vi erfarer rundt rentefond registrert i Norge, vurderer vi nå ulike alternativer utenfor landegrensene, sier Jan Erik Saugestad, konserndirektør kapitalforvaltning i Storebrand, til E24.

Han legger til at Storebrand per i dag har opprettet produkter i fire forskjellige land/domisiler i Europa, basert på kundeetterspørsel og behov.

Les på E24+

Kinas krisepakke: – Langt fra noen bazooka

Administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening. Foto: Irene Sandved Lunde

Flagger ut

Fredag opplyste kapitalforvaltningsselskapet Alfred Berg til E24 at selskapet vurderte å flytte alle sine aksje- og rentefond til Sverige. Prosessen med å flytte over rentefondene er allerede i gang.

Bransjetopp Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening har lenge advart myndighetene om at norske fond vil flagge ut, med tap av arbeidsplasser, kapital og kompetanse til følge.

– Andre selskaper har signalisert at de vil gjøre det samme hvis ikke rammebetingelsene for bransjen blir bedre, sier Zakariassen til E24.

Les også

Forvalter flytter fond til Sverige: – Nettopp hva vi har fryktet

Det går både på treg norsk implementering av EU-regler, ulik håndhevelse av og fortolkning av EU-regler, samt norsk fondslovgivning og skatteregler.

Kritikken har heller ikke gått Storebrand hus forbi.

– Storebrand Asset Management er kjent med dialogen mellom VFF og Finansdepartementet, og en samlet bransje støtter opp om VFFs budskap. Vi observerer konkurransebildet du beskriver og er ikke overrasket over utviklingen, sier Saugestad.

– Irreversibel prosess

Han støttes av administrerende direktør Magny Øvrebø i Holbergfondene.

– Vi er avhengig av å konkurrere på like vilkår, og når flere og flere selskaper ser på løsninger utenfor Norge, så er også Holberg nødt til å vurdere alternativer, sier Øvrebø til E24.

Hun legger til at Holbergfondene aller helst ønsker norsk jurisdiksjon, og at den er lik med regelverkene i andre EU-land, men at utviklingen har gått i feil retning.

Administrerende direktør Magny Øvrebø, Holbergfondene. Foto: Øystein Haara

– Dessverre er utflagging en irreversibel prosess. Når selskaper gjør en omfattende jobb for å flagge ut, så vil de ikke komme tilbake. Holberg synes dette er en trist utvikling og undrer seg over at dette ikke bekymrer politikerne, sier Øvrebø.

– Deler bekymringen

KLP har ingen konkrete planer om å etablere fond i Sverige eller andre europeiske land, men følger situasjonen tett, opplyser Ann-Elisabeth Tunli Moe, avdelingsleder i KLP Kapitalforvaltning, til E24.

– KLP deler absolutt bekymringen til VFF. Vi ser det som uheldig at rammevilkår har blitt selvstendige argumenter i konkurransen om kundemidler, enten disse rammevilkårene gjelder beskatning av rentefond eller fleksibilitet med tanke på prising av forvaltning av større kundemidler, sier Moe.

Hun legger til at KLP ikke ønsker å overdrive ulempene for en forvalter av deres størrelse foreløpig.

Ann-Elisabeth Tunli Moe, Avdelingsleder fond KLP Kapitalforvaltning. Foto: KLP Kapitalforvaltning

– Videre er vi usikre på hvor store besparelser det reelt sett er for kunder å velge å flytte midler fra norske fond til fond etablert i utlandet, sier Moe.

DNB Asset Management ønsker ikke å kommentere saken, men bekrefter overfor E24 å ha produsert fond i Norge og Luxembourg i lang tid for henholdsvis det norske markedet og for et bredere europeisk nedslagsfelt.

– Laber interesse

Per utgangen av august hadde norske kapitalforvaltere 2323 milliarder kroner under forvaltning, ifølge VFF.

Zakariassen opplever at bransjen taler for døve ører med sine bekymringer for at norske fond flagges ut, og for at arbeidsplasser og kompetanse flyttes til andre land.

– Det er veldig laber politisk interesse for bransjen, og det hadde sikkert vært lettere hvis vi var shipping, landbruk eller annet. Men, det gjør det ikke mindre viktig.

– Hvordan skal dere nå frem?

– Vi må i hvert fall prøve å vekke den politiske interessen i en tid der nordmenn i større grad skal ta ansvar for egen pensjon og sparing, sier Zakariassen.

Inviterer

Finansdepartementet påpeker overfor E24 at verdipapirmarkedet og fondsnæringen er et område der regelverksutviklingen har vært svært stor de siste årene.

– Vi ønsker å legge til rette for en effektiv og lønnsom norsk verdipapirfondsnæring, som kan skape verdier for norske fondssparere og bidra til en sterk og lønnsom finansnæring i hele landet, sa statssekretær Geir Indrefjord i Finansdepartementet til E24 i helgen.

Han legger til at Finansdepartementet jobber for tiden med flere omfattende regelverk på området.

– Vi er jevnlig i dialog med VFF, men det bildet VFF nå beskriver gjennom E24, ønsker vi å høre nærmere om. Vi har derfor invitert VFF på et møte om saken i neste uke for å høre mer om dette, sa statssekretæren.

Les også

Sbanken-sjefen: – Tilliten mellom oss og kundene er virkelig brutt

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Betale lån eller spare i fond?

Read Entire Article