Ferske tall: Så mange rovdyr har vi i Norge nå

4 months ago 44


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Binne med unge fotografert i Finland. (Foto: Alexander Kopatz / Rovdata)

Rovdata oppsummerer årlig status på bestander for de fire store rovdyrene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge.

I et brev til Miljødirektoratet gir Rovdata en oppdatert oversikt over hvor mange rovdyrkull som er registrert i Norge. Brevet oversendes 15. mai hvert år. 

Antall kull med unger er spesielt viktig i overvåkingen siden Stortinget har vedtatt bestandsmål basert på årlige ungekull hos brunbjørn, ulv, jerv og gaupe.

6,5 ulvekull

I løpet av vinterens registrering av ulv fra 1. oktober til 31. mars ble det påvist til sammen fem valpekull i de helnorske revirene Julussa, Rafjellet, Setten, Østmarka og Mangen. Det er opp to fra forrige vinter.

I tillegg ble det påvist tre kull i grenserevirene Kynna, Rotna og Fjornshöjden. Det er en nedgang på tre fra vinteren før.

Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 4–6 årlige ulvekull i Norge og grenserevir. Minst tre kull av disse skal være født i helnorske revir. Ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.

– Med denne regnemåten blir det 6,5 kull i Norge hvorav fem er helnorske, sier Henrik Brøseth, fagansvarlig i Rovdata. 

Tallene fra vinterens overvåking av ulv i Norge og grenserevir viser at antall påviste ulv i Norge har falt de to siste årene. 

Ti bjørnekull

I den årlige landsomfattende innsamlingen av DNA-prøver fra brunbjørn ble det dokumentert 178 brunbjørner innenfor Norges landegrenser i 2023. 99 av disse var hannbjørner og 79 hunnbjørner. Det er på samme nivå som året før.

Bjørnene ligger i hi om vinteren. Det gjør det vanskelig å påvise binner med unger. Det er også svært vanskelig å skille årsunger fra fjorårsunger i felt. 

Forskerne bruker derfor en modell til å beregne det sannsynlige antall årlige kull med unger i Norge. 

Beregningene tar utgangspunkt i antall påviste hunnbjørner og blant annet den geografiske fordelingen av disse i den årlige DNA-baserte overvåkingen av brunbjørn i Norge.

– Modellen anslår at det ble født mellom 5 og 15 kull. Det mest sannsynlige er allikevel at det ble født 9,6 kull i Norge i 2023. Dette er på samme nivå som i fjor. Bestanden er fortsatt under det nasjonale bestandsmålet på 13 årlige kull, som Stortinget har bestemt, forklarer Brøseth.

Det kan du lese mer om i denne artikkelen Stabil bjørnebestand i Norge 

64 jervekull

Statens naturoppsyn (SNO) gjennomfører årlig en omfattende registrering av jervekull over hele landet, i kjente og nye jervehi. 

I 2023 ble det registrert 64 kull. Det var en oppgang på 19 kull sammenlignet med året før. 

– Bestanden er over det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige jervekull, som Stortinget har bestemt, forklarer Brøseth.

Ni av de dokumenterte kullene ble fjernet ved såkalte hiuttak. Der ble tispe og/eller valp(er) avlivet av forvaltningen.

Årets registreringer av jervekull er allerede godt i gang. Du kan følge arbeidet i Jervetelleren på rovdata.no

71,5 familiegrupper av gaupe

Siden den årlige statusrapporten for gaupe i Norge kommer 1. juni hvert år, rapporterer Rovdata status fra forrige vinter. Det vil si vinteren 2022/2023. 

Ei familiegruppe består av ei hunngaupe som går sammen med en eller flere årsunger. Vinteren 2022/2023 ble det påvist 71,5 familiegrupper i Norge før kvotejakta startet. 

Det var en oppgang på 13 familiegrupper fra året før. Les mer i tidligere artikkel: Gaupebestanden i Norge har økt.

– Gaupebestanden var i fjor over det nasjonale bestandsmålet på 65 familiegrupper som Stortinget har bestemt, forklarer Brøseth.

Du kan finne DNA-resultater og andre relevante data fra overvåkingen på alle artene i Rovbase

Referanser:

Bestandstatus gaupe, jerv, ulv og bjørn fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt (PDF). Brev fra Rovdata til Miljødirektoratet, 15. mai 2024. 

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article