Etterlyste og kriminelle kjøpte boliger hos Dubais største utbygger

4 months ago 91


Personer knyttet til narkohandel, hvitvasking og mafiavirksomhet fikk kjøpe eiendom i Dubai, i byggene til den børsnoterte boliggiganten Emaar.

Emaar-logoen er synlig flere steder i Dubai Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Det kommer frem i en lekkasje av eiendomsdata fra Dubai, og andre opplysninger om kjøp og salg av eiendom i emiratet, som E24 har tilgang til.

  • E24 har funnet seks personer som enten var siktet, etterlyst, dømt eller på annen måte knyttet til alvorlige kriminelle forhold, da de kjøpte eiendom i et av boliggiganten Emaars prosjekter.

Emaar er den største eiendomsutvikleren i Dubai, og har blant annet bygget verdens høyeste bygning, Burj Khalifa.

  • Avsløringen er enda et eksempel på hvordan personer som knyttes til grov, organisert kriminalitet har kunnet investere store summer i Dubais eiendomsmarked.

Personene E24 kan knytte til Emaar-eiendommer inkluderer blant annet kona til den etterlyste lederen av narkokartellet Kinahan-gruppen, og en mann italienske myndigheter anklager for å hvitvaske penger for Camorra-mafiaen.

Opplysningene kommer frem i en stor lekkasje med eiendomsinformasjon fra Dubai, som E24 har delt med OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) og over 70 andre medier i samarbeidet «Dubai Unlocked».

Fem av personene E24 omtaler i denne saken investerte i Emaar-eiendom før eiendommene var bygget ferdig. Dette er vanlig i Dubai, og kjøperne betaler som regel avdrag til utbyggeren, etter en nedbetalingsplan. Emaar tilbyr også slike nedbetalingsplaner.

Ifølge børsen i Dubai, der Emaar notert, er Dubais statlige investeringsfond den største eieren av selskapet med 22 prosent av aksjene.

E24 har lagt frem opplysningene i denne saken for Emaar. Selskapet har ikke svart på henvendelsen.

Kartell-kona

I lekkasjen fra 2022 står Caoimhe Martine Robinson listet som eier av en stor nyoppført villa i Parkway Vistas – et Emaar-prosjekt i et av Dubais mest eksklusive områder. Før Robinson tok over villaen var den registrert på selskapet Dubai Hills Estate LLC, som er deleid av Emaar-gruppen.

Prislappen på villaen var rundt 40 millioner kroner, ifølge opplysninger fra det lokale kartverket.

I 2017 giftet Robinson seg med irske Daniel Joseph Kinahan i Dubai. Kinahan anklages for å lede det internasjonale Kinahan-kartellet.

Europeisk og amerikansk politi mener kartellet står bak både narkotikasmugling og våpenhandel, og har utlovet dusør på fem millioner dollar for Daniel Joseph Kinahan, broren hans og faren.

I 2022 utlovet amerikanske myndigheter milliondusør for opplysninger om lederne i Kinahan-kartellet. Her fra en pressekonferanse i 2022 med den irske polititoppen John O'Driscoll. Foto: Niall Carson / Pa Photos

Villaen ble registrert på Robinson en gang mellom 2020 og 2022, ifølge lekkasjen og opplysninger fra Dubais kartverk.

Da hadde ektemannens angivelige tilknytning til organisert kriminalitet vært offentlig kjent i en årrekke. E24 er ikke kjent med at Robinson er anklaget eller dømt for kriminalitet.

E24 har spurt Emaar om de gjorde en kundesjekk på Robinson i forbindelse med kjøpet – for å unngå at eiendomshandlene ble brukt til hvitvasking – eller om de har igangsatt andre tiltak for å unngå å ta imot penger som stammer fra kriminell aktivitet.

Selskapet har ikke svart på gjentatte henvendelser.

Kinahans advokater har tidligere uttalt at Kinahan så langt ikke er dømt for noen forhold. Hverken Kinahan eller hans representanter har besvart henvendelser i forbindelse med undersøkelsene i Dubai Unlocked-samarbeidet.

Både Irish Times og gravenettverket ICIJ publiserte i mai artikler om Kinahan-ekteparets eiendommer i Dubai, blant annet en stor villa i et annet Emaar-prosjekt, eksklusive Emirate Hills.

Ekteparet har ikke besvart henvendelser om eiendommene i Dubai.

Arrestert for smugling og knyttet til mafiaen – kjøpte leilighet

I lekkasjen fra 2022 dukker italienske Ciro Arianna opp som eier av en leilighet i Emaar-prosjektet Sunrise Bay Tower.

I en tilsvarende lekkasje fra 2020 var selskapet Emaar Development listet som eier av leiligheten. I offentlig tilgjengelige data om kjøp og salg av den aktuelle leiligheten, er det ingen spor av at det var andre eiere mellom Emaar og Arianna. Prislappen var 15,8 millioner kroner.

Emaar reklamerer for prosjektet med strandlinje og yachtclub. Foto: Faksimile Emaar

I en reportasje om den italienske Camorra-mafiaens investeringer i Dubai skriver italienske Irpimedia at Arianna ble arrestert og siktet for sigarettsmugling mellom Dubai og Italia i 2020. Irpimedia skriver at de ikke har fått noen opplysninger fra italiensk politi om hva som er status i saken i dag.

Napolis anti-mafiadirektorat hevder Arianna har hvitvasket penger for narkokartell-toppen Raffaele Imperiale og Camorra-mafiaen.

Imperiale ble utlevert fra Dubai til Italia i mars 2022 og er siden dømt til fengsel.

Hverken Arianna eller Emaar har besvart henvendelser om eiendommene i Dubai.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, enehersker og statsminister i Dubai, var nest største eier i Emaar i 2022, ifølge Reuters. Foto: Montasje: James O’Brien, OCCRP

Stakk fra politiet – kjøpte Emaar-leilighet

I lekket eiendomsdata fra begynnelsen av 2020 var belgieren Othman El Ballouti registrert som eier av en 241 kvadratmeter stor leilighet i Emaar-prosjektet Boulevard Heights Tower 1.

Bygningen ble ferdig for overtagelse og innflytting høsten 2020 ifølge, eiendomsportalen Propsearch.

Ifølge salgsopplysninger fra Dubais kartverk var prislappen 13,7 millioner kroner.

Allerede i 2018 ble han omtalt i en av Belgias store aviser med «Slik ble Othman El Ballouti en steinrik narkobaron».

Foto: Faksimile av artikkel i avisen Het Laatste Nieuws i 2018

I lekkede eiendomsdata fra 2020 var han registrert som eier eller deleier av 12 eiendommer i Dubai.

El Ballouti ble arrestert på flyplassen i Brussel allerede i 2016, etter at politiet sporet penger han hadde donert til en skole i Antwerpen, skriver OCCRP. Politiet mente pengene stammet fra kriminell aktivitet.

El Ballouti rømte fra Belgia etter at han ble løslatt mot kausjon, ifølge Gazet van Antwerpen. OCCRP skriver at Dubai er det siste kjente tilholdsstedet hans.

El Ballouti er internasjonalt etterlyst og underlagt sanksjoner av amerikanske myndigheter. Hverken El Ballouti eller Emaar har besvart henvendelser eiendommene i Dubai.

El Ballouti er internasjonalt etterlyst. Foto: Faksimile / US Department of the Treasury

I fengsel for hvitvasking – kjøpte leiligheter

Britiske The Times skrev nylig om briten Abid Hussain, som ble dømt til fengsel sommeren 2013 for å hjelpe kriminelle grupper i Midtøsten og Pakistan med å overføre utbytte fra narkotikahandel til Storbritannia og Europa. Saken ble etterforsket i flere år, og omhandlet hvitvasking av totalt 200 millioner kroner.

Høsten 2013, tre måneder etter at dommen ble omtalt i media - og han ifølge The Times sonet i fengsel - kjøpte Hussain to eiendommer i Emaar-prosjektet Stand Point Tower B, skriver The Times. Bygget ble ferdigstilt samme år, ifølge eiendomsportalen Bayut.

Kartverket i Dubai har bare registrert dette ene salget av leilighetene, og Hussain er registrert som eier, ifølge lekkasjen fra 2022.

Etter at Hussain slapp ut av fengsel i januar 2014 kjøpte han enda en leilighet i det samme bygget, ifølge The Times. Totalt kostet leilighetene over 13 millioner kroner. De siste ti årene er leilighetene leid ut for over fire millioner kroner med dagens kronekurs, ifølge avisen.

I et svar til The Times benekter Hussain både at han kjenner til straffesaken der han ble dømt og eiendommene i Dubai. Emaar har ikke besvart henvendelser om eiendommene.

Den britiske avisen The Times skrev nylig om en rekke briter som fikk kjøpt eiendom i Dubai mens de var på rømmen eller i fengsel. Foto: Faksimile: The Times

Under etterforskning – kjøpte leilighet og stakk til Dubai

Den britiske statsborgeren Sami Raja ble pågrepet i 2013 og siktet for bedragerier på flere millioner kroner mot flere eldre, ifølge politiet i London.

I desember 2017, like før rettssaken skulle begynne, stakk Raja av til Dubai.

Ifølge britisk politi la Raja stadig ut bilder som tydet på at han levde i sus og dus i Dubai, med Rolex-klokke og bil fra Aston Martin.

Lekkasjen og opplysninger om salg av eiendom fra Dubais kartverk viser at Raja kjøpte en leilighet i Emaar-prosjektet Creek Horizon Tower 1 for rundt fem millioner kroner i januar 2017 – et snaut år før han rømte fra Storbritannia.

Bygget sto ferdig i 2020, ifølge organisasjonen CTBUH som jobber med skyskrapere og urban utvikling.

Raja ble dømt i London i 2019, selv om han var i Dubai. Han ble pågrepet i Athen i 2020 og utlevert til Storbritannia. Der soner han en fengselsstraff på åtte år for bedrageri og hvitvasking. Han har ikke besvart henvendelser om eiendommene i Dubai.

Politiker kjøpte leilighet – dømt for korrupsjon ett år senere

I desember 2019 ble Algeries tidligere industriminister, Abdeslam Bouchouareb, dømt til 20 års fengsel for korrupsjon.

Da hadde han allerede rømt landet og kjøpt eiendom i Emaar-prosjektet Downtown Views Tower 2 i Dubai.

1 av 2

Ifølge opplysninger i lekkasjen og salgsopplysninger fra Dubais kartverk skal Bouchouareb ha kjøpt leiligheten høsten 2018 for 3,2 millioner kroner.

Arbeidet med bygningen skal ha blitt ferdigstilt i 2022, ifølge den lokale eiendomsportalen Propsearch.

Bouchouareb havnet i søkelyset allerede i 2016, da en lekkasje med selskapsinformasjon fra Panama viste at den daværende statsråden hadde et hemmelig selskap i skatteparadiset.

Internasjonale regelverk og standarder tilsier at personer med politiske verv eller politisk bakgrunn på regjeringsnivå er underlagt langt større krav til dokumentasjon når de skal overføre store beløp eller gjøre investeringer. Et av formålene er unngå hvitvasking og korrupsjon.

Emaar har ikke svart på E24s spørsmål om leiligheten, eller om de gjorde noen undersøkelser i forbindelse med at Bouchouareb kjøpte leilighet i bygget.

Taus eiendomsgigant

E24 har sendt Emaar spørsmål om sakene og hvilke tiltak de har for å unngå hvitvasking gjennom eiendomskjøp. Emaar har ikke svart på henvendelsen.

Da E24 ringte eiendomsselskapet svarte en automatisk stemme at pågangen av interesserte var så stor at det var kø. Deretter ble linjen koblet ned.

I forbindelse med publiseringen av Dubai Unlocked-prosjektet sendte De forente arabiske emiraters (FAE) ambassade i Oslo en uttalelse til E24:

«FAE tar sin rolle i å beskytte integriteten til det globale finansielle systemet ekstremt alvorlig. I februar berømmet Financial Action Taskforce (FATF), den globale standardsetteren for tiltak for å bekjempe hvitvasking av penger, UAEs betydelige fremgang.

I sin kontinuerlige jakt på globale kriminelle jobber FAE tett med internasjonale partnere for å forstyrre og avskrekke alle former for ulovlig finans. FAE er forpliktet til å fortsette denne innsatsen og handlingene mer enn noen gang i dag og på lengre sikt.»

Read Entire Article