Endrer reglene for populær slankemedisin: - Diskriminering

2 days ago 13


Bruken av medisinen Ozempic - som også har vektreduserende effekt - har skutt i været. Nå setter myndigheten på bremsen.

Heidi Rosander har gått ned 30 kilo etter at hun begynte på Ozempic. Hun er kritisk til de nye innstrammingene av medisinen. Foto: Privat
tirsdag 2. juli kl. 19:30

– Det går for langt.

Det er dommen fra generalsekretær i Diabetesforbundet, Britt Inger Skaanes, om de nye endringene.

Fra 1. juli av får ikke apotek levere ut Ozempic på hvit resept. Også de som har blå resept, kan bare ta ut medisin for fire uker av gangen.

– Vi skjønner jo at myndighetene har behov for å stramme inn. Intensjonene er gode, i og med at de ønsker å sikre at personer med diabetes få tilgang til medisinen, sier Skaanes.

Bilde av Generalsekretær i DiabetesforbundetGeneralsekretær i Diabetesforbundet

Britt Inger Skaanes

Men:

– Refusjonskriteriene er utdaterte, og gjør at mange med diabetes ikke vil få tilgang til Ozempic lenger. Det er ikke alle som tåler medisinene det kreves at man går på i tillegg, sier generalsekræteren.

Derfor kommer endringene

Overlege i Direktoratet for medisinske produkter (DMP), Sigurd Hortemo, skriver i en e-post til VG at de har to mål med endringene som nå innføres:

  • Å håndtere mangelen på Ozempic og sikre at pasienter med diabetes som har rett på blå resept, får stabil tilgang på legemiddelet.
  • Å få kontroll på fellesskapets utgifter til kjøp av Ozempic.

For å oppnå det første vil de ha tydelig informasjon for vilkårene for refusjon.

Bilde av Overlege i Direktoratet for medisinske produkterOverlege i Direktoratet for medisinske produkter

Sigurd Hortemo

– Legene må nå søke om individuell stønad for hver enkelt pasient og at apotekene ikke kan utlevere Ozempic til pasienter med hvit resept. I tillegg har Stortinget avgjort at også tablettversjonen av Ozempic (Rybelsus) kan få individuell stønad på samme vilkår som Ozempic.

– Et nytt liv

Heidi Rosander (53) har diabetes type 2, og går på medisinen Metformin. Siden september i fjor har hun også brukt Ozempic.

– Det har jeg veldig god effekt av. Jeg har bedre kontroll på blodsukkeret, og har i tillegg gått ned 30 kilo. Jeg har fått et helt nytt liv.

Derfor vil regjeringen rasjonere Ozempic

Siden 2019 har det vært kraftig vekst i hvor mye penger staten bruker på diabeteslegemiddelet Ozempic.

Disse utgiftene står ifølge regjeringen for rundt ti prosent av folketrygden sine samlede utgifter til legemiddel.

I tilegg går mye av bruken av medisinen går til behandling av fedme, som er utenfor blåreseptordningen.

Ettesom hun bruker en annen diabetes-medisin i tillegg, er hun såvidt hun vet en av de «heldige» som får fortsette å bruke Ozempic. Det mener hun er dypt urettferdig.

– Det er mange som ikke tåler metformin, og som nå ikke får bruke Ozempic mer, så det er helt feil at det er sånn, for å si det mildt. Det er nesten så man blitt påtvunget flere medisiner fordi man har effekt av den ene.

Rosander driver en blogg hvor hun for noen dager siden skrev om disse problemstillingene. Da fikk hun mange tilbakemeldinger fra det hun beskriver som fortvilte mennesker.

Hun forteller om en stor usikkerhet i diabetesmiljøet rundt hvorvidt man får fortsette å bruke medisinen eller ikke.

– Jeg tror mange føler på det. Du vet jo ikke før du sitter med et eventuelt vedtak fra Helfo.

NovoNordisk, som er det danske firmaet som produserer Ozempic, er takket være slankemiddelet blitt Europas mest verdifulle selskap. Foto: Lee Smith / Reuters / NTB

Brukt 1,4 milliarder

DMP sier at å fjerne refusjon for utenlandske pakninger er vært viktig for å få kontroll på den offentlige pengebruken. VG har tidligere omtalt at tre av de ti mest solgte legemidlene i Norge i 2023 var slankemedisiner.

- I første halvår 2024 har fellesskapet brukt 1,4 milliarder kroner på Ozempic, av disse har 1 milliard vært ekstrautgifter knyttet til kjøp av utenlandske pakninger. I tillegg regner vi med at tydelig informasjon om vilkårene for refusjon og overgang til individuell stønad vil bidra til kostnadskontroll, skriver overlege Hortemo.

– Hvorfor innføres endringene nå?

– Det er først nå (fra 1. juli) at DMP har fått hjemmel til å innføre rasjonering.

Heidi Rosander tror det ville påvirket blodsukkeret hennes negativt om hun skulle sluttet med Ozempic nå.

– Så er jo også jeg umåtelig glad for bieffekten med vektnedgangen jeg har fått av den. Den hjelper meg å regulere maten, og skulle jeg stått alene igjen så tror jeg det kunne vist seg på vekta.

Rosander trener på treningssenter fire ganger i uken. Foto: Privat

Rosander anerkjenner at medisinen må gå til de som trenger det mest når det er mangel på den. Men hun mener det fra myndighetenes side burde bli lagt mer vekt på helsefordelene mange får av medisinen, også når det gjelder vektnedgang.

– Det koster mye, men de vil tjene på det i lengden. Så det er en diskrkimering av overvektige, det som skjer. Man kunne for eksempel fått tilbud om Wegovy i stedet.

Les også: Overvekt og dating: Måtte slette profilen

Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Read Entire Article