Detter ut av samtalen

3 months ago 22


Bidens intervju med ABC News var ikke den samme katastrofen som debatten hans med Trump forrige uke. Men den var neppe nok til å roe nervene til stressede demokrater.

Anders GiæverBilde av Anders Giæver


Jobbet i VG siden 2000. Tidligere kommentator og USA-korrespondent (2008-11). Programleder i podkasten Giæver og gjengen.

Joe Biden tilbake i Delaware etter et kampanjearrangement i Wisconsin fredag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
lørdag 6. juli kl. 05:35

– Har du sett debatten i ettertid? spurte George Stephanopoulos fra ABC.

Det virket som et spørsmål Biden ikke var forberedt på, så han var satt ut et øyeblikk, før han mumlet at han «trodde ikke» at han hadde gjort det.

Det var flere slike øyeblikk, innimellom alle hvor han svarte greit, men ikke akkurat imponerende overbevisende på de spørsmålene han måtte regne med å få.

Les også: Biden: – Jeg følte meg elendig

Bidens fordel var at han i natt ble målt på debatten fra forrige uke. Og det var ikke mulig å gjøre det verre. Sånn sett var intervjuet en forbedring. Men å tenke seg at denne manne skal ha verdens viktigste jobb i fire nye år, er fortsatt ganske utfordrende, for å si det forsiktig.

Biden var ikke klar for å gå nærmere inn på spørsmålene om sin egen mentale helse. Han var i fin form, han hadde bare hatt «en dårlig kveld», det var det hele. Og forklaringen, ikke unnskyldningen, var at Trump hadde løyet så fælt at han var blitt helt satt ut. Dessuten var han ikke helt i form.

Men nå var han bra igjen, og bare «Gud den allmektige» kunne få ham til å trekke seg.

Selv om Biden svarte greit på de fleste spørsmålene, og selv om han hadde et bra valgmøte i Wisconsin rett i forkant, var det neppe nok til å berolige de av partikollegene som i økende grad har ment at han ikke kan vinne valget i november.

For han er merkbart eldre enn han var i forrige valgkamp. Han snakker lavt og sakte. Og det virker stadig som han innimellom er i ferd med å falle ut av samtalen.

Bare noen timer før intervjuet ble sendt kunne Washington Post fortelle at senator Mark Warner, en av veteranene fra Kongressen, var i ferd med å organisere en gruppe partifeller som ville be ham om å trekke seg.

Det mest fortvilende for demokratene er det korte tidsperspektivet. Denne diskusjonen burde de hatt i fjor høst. Nå, halvannen måned før landsmøtet i Chicago har de fleste delegatene forpliktet seg til å stemme på Biden.

Det er ikke tid for en ny, lang diskusjon om hvem som bør erstatte ham – men mange demokrater er også skeptiske til visepresident Kamala Harris og det kan skape ytterligere splittelse.

Samtidig viser Trump en tilbakeholdenhet som man knapt ville trodd at mannen var i stand til. Han har angrepet Bidens mentale evner siden valgkampen i 2020 og klarer nå å lene seg tilbake og la demokratene krangle seg imellom.

Les også

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article