Bare Mbappé scorer mer enn Gakpo – Nederland kontrollert videre

2 days ago 10


(Romania – Nederland 0–3) Nederland starter kampene uten en typisk spiss. Det kan holde med Cody Gakpo (25).

Foto: Manu Fernandez / AP / NTB
Münchentirsdag 2. juli kl. 19:55

Angriperen fra Liverpool, venstrekant for Nederland, scoret sitt tredje i fotball-EM (delt toppscorer) og sitt sjette i mesterskap totalt da «Oranje» avanserte til kvartfinalen.

Slår du sammen Qatar-VM for halvannet år siden og Tyskland-EM nå, er det faktisk bare Kylian Mbappé som har scoret mer enn Cody Gakpo på disse to turneringene.

Lenge så det ut til at Gakpos 12. landslagsmål skulle bli kampens og Nederlands eneste, tross en rekke målsjanser, men Liverpool-spilleren var ikke helt ferdig:

Syv minutter før full tid kranglet han med seg ballen på dødlinjen og trillet foran mål til innbytter Donyell Malen som satte 2–0. På overtid forseglet samme mann kvartfinalebilletten til Berlin etter en kontring. Der møter Nederland vinneren av Østerrike mot Tyrkia.

Før det hadde Virgil van Dijk headet i stangen, Gakpo hadde hatt ytterligere tre målsjanser og en VAR-annullert ball i nettet for offside – og Memphis Depay, Joey Veerman og Stefan de Vrij hadde alle hver sin avslutning rett utenfor.

1–0-målet til Gakpo var like hollandsk som tulipaner og tresko: Laget holdt tålmodig i ballen, trillet og trillet, helt til Jerdy Schouten fant en pasningsåpning gjennom flere av Romanias pressledd.

Plutselig var Xavi Simons ledig i mellomrom og skjøv ballen ut til Gakpo på venstre. Han satte umiddelbart fart, spant forbi Romania-backen Ratiu og fikk ballen over på høyre fot på vei inn i 16-meteren.

Der klemte han til i korthjørnet, fikk ballen opp i en fart på 121 kilometer i timen og Romanias keeper Nita vil trolig tenke på den en stund.

Foto: Antonio Calanni / AP / NTB

Etter det føltes det som om Nederland hadde full kontroll. 73 prosent ballbesittelse til pause, 7–4 i avslutninger og 10–1 i cornere beskrev de første 45 minuttene presist.

Starten på kampen var riktignok preget av rumensk optimisme, spesielt på tribunen, der hver ballvinning eller vellykkede pressaksjon ble feiret så intenst, at man satt med en følelse av at Allianz Arena ville rakne om de også skulle få en scoring.

Det fant hverken vi eller Ole Gunnar Solskjær aldri ut av. Nordmannen var på tribunen i München som analysemann for Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Read Entire Article