Yara-aksjonærer stemte ned klimaforslag: – Svikter samfunnet

4 months ago 32


Gjødselgiganten ønsker ikke å sette mål for selskapets totale klimagassutslipp. – Vi er bedre rigget ved å fortsette arbeidet vi er i gang med, sier Yaras toppsjef.

Yaras totale klimagassutslipp er større enn Norges årlige nasjonale. Her er selskapets fabrikk ved Herøya i Porsgrunn. Foto: Fartein Rudjord / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

En gruppe aksjonærer har foreslått at selskapet setter seg mål om å kutte alle indirekte klimagassutslipp - såkalte scope 3scope 3Scope 3 omfatter alle andre indirekte utslipp, som innkjøpte varer og tjenester, avfallsbehandling, ansattes reiser til og fra jobb og kundenes utslipp ved bruk av selskapets produkter.-utslipp.

Ifølge årsrapporten sto Yara totalt for utslipp av 58 millioner tonn CO₂ i fjor. Det er mer enn Norges utslipp samlet.

Tirsdag ble forslaget stemt ned på selskapets årlige generalforsamling, etter styrets anbefaling.

– Vi er sjokkert og skuffet, sier Elise Åsnes, leder av miljøorganisasjonen Spire.

Til E24 sier Yara-sjef Svein Tore Holsether at selskapet er bedre rigget til å kutte utslipp på andre måter.

– Frem til det er større klarhet i hvordan målene faktisk vil se ut, mener Yara at vi er bedre rigget til å kutte utslipp effektivt ved å fortsette arbeidet vi allerede er i gang med.

Staten stemte og ned forslaget

Forslaget om å sette mål for indirekte utslipp kom fra en gruppe aksjonærer. Blant disse er ShareAction, PGGM, Ethos Foundation og Greater Manchester Pension Fund.

I forslaget het det at «mål og tiltak skal inkludere både oppstrøms- og nedstrømsutslipp, og innebære en absolutt reduksjon i utslippene», samt legges frem før generalforsamlingen neste år.

– Dette er det kritiske tiåret for klimatiltak. Ved å utsette målsettingen svikter Yara både samfunnet og selskapets aksjonærer, sier toppsjef Catherine Howarth i ShareAction til E24.

Staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet, som eier 36 prosent av Yara, stemte også ned forslaget.

Statssekretær Tore O. Sandvik sier at departementet følger opp statens forventninger i eierskapsmeldingen gjennom dialog – og ikke gjennom vedtak på generalforsamlinger. I eierskapsmeldingen lister staten opp en rekke klimaforventninger til statseide selskaper.

– Det er styrets ansvar å forvalte selskapet, som inkluderer å legge selskapets strategi og sette hensiktsmessige mål, sier han.

Sandvik sier videre at departementet har en dialog med Yara om klimatiltak og mål.

– Det er vårt inntrykk at selskapet arbeider målrettet med dette.

Åsnes fra Spire mener regjeringens eierskapsmelding er klokkeklar på at staten skal stemme på generalforsamlingen for å nå statens mål som eier. Hun mener derfor det er skuffende at departementet stemmer ned forslaget.

– De neglisjerer ansvaret sitt helt, sier hun.

Elise Åsnes, leder av Spire (til høyre), er skuffet over både Yara og staten. Foto: Gisle Oddstad / VG

Les også

Utslippene må nå topp i 2025: Norge vil bygge minst 30 olje- og gassprosjekter

Usikkerhet knyttet til klimamål

Til E24 sier Holsether at Yara gjør mye for å redusere utslipp, både fra produksjon og produkter.

Han sier også at Yara prioriterer å sette vitenskapsbaserte mål for utslippskutt, inkludert utslippene som kommer fra forbruket av selskapets produkter.

– Vi trenger tid til å vurdere innholdet i detalj, men vi ser allerede usikkerhet knyttet til om scope 3-målene er utformet i samsvar med beste tilgjengelige vitenskap om hvordan ammoniakk- og gjødselsektoren kan levere på målene i Parisavtalen.

Yara-sjef Svein Tore Holsether mener selskapet gjør nok. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Holsether opplyser om at Yaras årsrapport for 2024 vil inkludere en omstillingsplan som vil gå dypere inn i disse temaene.

Les også

Yara-sjefen etterlyser plan for kraftsluk

Read Entire Article