Warholm holdt skade skjult – preget av nederlagene: – Jeg hater det så inderlig

2 months ago 13


Kortversjonen

  • Karsten Warholm avslutter 2024-sesongen med to skadde lår og et svekket selvbilde.
  • Warholm avslører at han har slitt med høyre hamstring hele sommeren.
  • Nederlagene i 2024 preger ham: «Jeg hater det så inderlig».
  • Han tar nå en ferie for første gang på åtte år, samtidig som rehabilitering har startet.

– Uff, da jeg så at alle mediene brukte det bildet igjen i dag, tenkte jeg «hva er det jeg har gjort?», sukker Warholm tidlig i intervju med VG.

Sist onsdag tapte han 100-meterstuntet mot Sveriges stavhopp-stjerne Armand Duplantis. Warholm pådro en liten strekk i venstre hamstring og sto over 400 meter hekk under Diamond League-stevnet torsdag.

Men for å ta straffen sin måtte Warholm ned på banen i svensk drakt til Abba-musikk. De ydmykende bildene ble brukt av mediene igjen tirsdag, da 28-åringen ga beskjed om at han ikke stiller i Diamond League-finalen i Brussel kommende helg. Sesongen er over.

Årsaken er strekken i venstre hamstring. Den kommer til å bli fin igjen fort.

Men Warholm avslører også til VG at han har slitt med høyre hamstring hele sommeren. Problemet startet på en trening uken etter 46,70 og annenplass i sesongåpningen på Bislett.

Foruten om helseteamet på Olympiatoppen, er dette noe nesten ingen har fått vite før nå.

– Det er som å ha et gnagsår i ræva i tre måneder. Jeg har kjent på det ganske lenge. Intensjonen ved å ikke fortelle det, har ikke vært å føre noen andre bak lyset, men hovedintensjonen har vært å føre meg selv bak lyset, sier Warholm.

– Du kan ikke gå inn i en OL-finale og la konkurrentene vite om svakhetstegnene dine. Selv om jeg vil beskytte meg ved å si det til dere (media og folket), har jeg enda mer lyst på gullet og selge inn den beste mulige historien.

 Bjørn S. Delebekk / VGKarsten Warholm og Leif Olav Alnes på Olympiatoppen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Da han tok MR etter 100-meteren, kom det altså frem at han har tendinose i hamstringsfestet på høyre ben.

– Det høres nok dumt ut at du ikke vil ha fakta, men når du først har bestemt deg for å gå «all in» til OL, er det like greit å ikke vite hva det er, sier Warholm.

– Vi har tradisjon om å ikke informere andre om sånn. Det handler ganske mye om selvbedraget om at du er «good to go». Ved å offentliggjøre det, så vil det være mennesker som spør deg 20–30 ganger daglig om hvordan det går med den hamstringen. Da flytter problemet seg fra hamstringen til hjernen, forklarer trener Leif Olav Alnes.

Underveis i sesongen nøyde de seg med kliniske tester: Det var et problem det gikk an å løpe med.

– Vi har ikke vært hodeløse, sier Alnes.

– Utøvere søker hele tiden jakten på den «gode følelsen». Jeg tror den mentale faktoren av å ha en liten små-greie i tre måneder er større enn den fysiske. Det blir en indre kamp hvor du kjenner etter hele tiden, sier Warholm.

 Bjørn S. Delebekk / VGFoto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det er dagene etter konkurranser hvor problemet har meldt seg mest. Det er særlig en utfordring i mesterskap med flere løp.

I den evige jakten på utvikling, prøvde Warholm en ny taktikk og stegrytme mot slutten av løpet under Bislett Games 30. mai. Det medførte en stor feil som kostet seieren.

– Jeg mener skader alltid er en feil. Her utsatte vi han noe for kroppen ikke tålte i jakten på å bli enda bedre ved å fikse de tekniske feilene som kom på Bislett. Etter hvert klarte vi å håndtere situasjonen ved å «backe av» på treningen – ta ned intensitet, volum og hyppighet, sier Alnes.

Warholm fikk store deler av 2022 spolert av en hamstringstrekk. Ellers har han gjort Norge bortskjemte med gull på 400 meter hekk siden gjennombruddet i 2017.

– Du ble slått av dos Santos på Bislett, av Rai Benjamin i Monaco, av Benjamin i OL. Legg til tap mot Duplantis i showløpet. Hva gjør dette med en person som er vant til å vinne det meste?

– Jeg hater det så inderlig. Denne sesongen har vært «sub par». Så er man også litt glad for å ha noen svar som gjør at man kan fortelle hvorfor, svarer Warholm.

– Men jeg merker utover sesongen at jeg kjenner meg mindre og mindre igjen. Til og med dere kjenner meg mindre og mindre igjen.

Han holder «masken» i TV-intervjuene, men innrømmer at han er preget når han kommer tilbake på hotellrommet alene etter et nederlag.

– Det sårer jo selvbildet mitt litt. Samtidig som det er litt karakterbyggende. Jeg kommer ikke til å la meg knekke, men det blir en syretest. Jeg har satt meg i en posisjon at hvis jeg ikke vinner gull, lurer folk på hva som er galt.

– Jeg har ikke vært den beste versjonen av meg selv. Det må vi eie – og gjøre noe med. Det har vært noe drit!

 Bjørn S. Delebekk / VGKarsten Warholm er optimisk for at skaden skal bli borte i tide til VM-oppkjøringen begynner på alvor. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– 46,70 er din beste tid i 2024. I fjor hadde du tre tider som var bedre?

– Det er ikke representativt for nivået vi gikk inn i sesongen med, for det var sinnssykt bra. Vi fikk aldri vist toppnivået i år.

– Hva betydde lårproblemet for at det «bare» ble sølv i OL?

– Jeg vil ikke spekulere i det. Skader er en del av «gamet». Det spiller ingen rolle, jeg ble nummer to uansett hva årsaken var.

Trener Alnes har tester som viser at Warholm aldri har vært bedre enn det han var i mai, rett før sesongstart.

Radarparet er ikke interessert i noe estimat på hvor mange uker med alternativ trening som nå trengs før den vanlige treningen kan begynne igjen. Men de er tydelig på at det ikke skal være noe problem for neste sesong hvor VM i Tokyo i september er høydepunktet.

For første gang siden de begynte å jobbe sammen i 2015, skal Warholm nå ha en periode med litt friere trening. Tidligere har de ikke hatt noe markant pause mellom sesonger.

– Nå skal jeg på en liten ferie. Jeg skylder fruen det. Jeg har ikke tatt noe ferie på åtte år, så det begynner å bli dårlig stemning i hjemmet. Jeg skal betale rentene mine på alt jeg har utsatt, så skal jeg samtidig gjøre rehabiliteringen som vi er i gang med, sier Warholm.

 Bjørn S. Delebekk / VGKarsten Warholm skal legge inn en pause mellom sesongene for første gang siden gjennombruddet. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Du nærmer deg 30 år, er det mulig å bli raskere for deg? Eller handler det om å forsøke og bremse aldringen bare?

– Jeg tror absolutt det er mulig. Jeg nekter å anerkjenne at jeg blir gammel. Men når jeg har fått dette (lårproblemet), har jeg spøket litt med at jeg nærmer meg 30, svarer Warholm.

- Men jeg mener oppriktig at det er mulig. Det betyr at du må gjøre litt andre tiltak. Dumheter du slipper unda med  som 21 åring, kan du ikke gjøre når du satser toppidrett når du er 30. Du må knipe marginer på andre plasser.

– Er taktikken med 14 steg over de to siste hekkene, som på Bislett, skrinlagt for godt nå?

– På ingen måte, jeg mener fortsatt den er bra. Men regningen på det ble enormt mye større enn man trodde. Det er umulig å forutse. Det er viktig å si at den samme attityden som har gitt problemene våre, har gitt gullene også.

Read Entire Article