«Mr. Trollstigen» har sagt opp eller permittert 48 av sine 55 ansatte.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Møre og Romsdal fylkeskommune meldte i forrige uke at veien Trollstigen holdes stengt året ut. Grunnen er rasfare.
Om sommeren kommer det mange turister for å oppleve den snirklete veien. Nå som den er stengt, må den lokale turismenæringen betale dyrt.
Edmund Meyer driver gjestegården og campingplassen i bunn av Trollstigen. Han driver også kafeen og butikken på toppen. På deres egne sider kalles han Mr. Trollstigen.
– Vi taper penger hver dag, sier han.
Les på E24+
Nå har Røkkes Aker tre børsnoterte pengebinger
– Kanskje det blir bedre
Nå har han enten permittert eller sagt opp 48 av sine 55 ansatte.
– Jeg har fortsatt for mange ansatte på jobb.
– Hvor mye taper du på dette?
– Det blir 20 millioner på sesongen, minst. På det verste blir det 25 millioner kroner. Vi tapte 5 millioner under pandemien og det skulle vi gjerne tjent opp igjen.
På et par dager kansellerte 80 prosent av gjestene hans bestillingene sine denne sommeren. Han har likevel ikke mistet håpet helt.
– Hvis det blir nok oppmerksomhet på dette, så kanskje det blir bedre, sier Meyer.
Les også
Rammes av fiskestans: – På vei til å ringe banken
Hjørnestein
Onsdag kan bønnene hans bli hørt. Da kommer samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fra Arbeiderpartiet på befaring i området.
Her møter ministeren fylkesordfører Anders Riise, som vil orientere om konsekvensene av stenging av den populære turistveien.
Allerede for to uker siden ba fylkeskommunen om et hastemøte med Nygård for å få avklart hvor mye staten kan bidra med. Ifølge fylkesveisjefen vil det være nødvendig med 50 millioner kroner bare til strakstiltak.
Samferdselsdepartementet har på sin side påpekt at dette er en fylkeskommunal vei, og at Møre og Romsdal i år mottar 127 millioner kroner til rassikring.
Har startet opprop
– Trollstigen er av så stor betydning at ekstraordinære statlige midler til rassikring må på plass nå, står det i et opprop i Åndalsnes Avis, publisert onsdag.
Oppropet er skrevet av lokale næringsorganisasjoner og fagforeninger.
– En krangel om regningen tjener ingen, skriver de.
I oppropet står det også at den snirklete veien tiltrekker seg 1 million turister i året og at den er en hjørnestein for det lokale næringslivet.
Over 2.000 har signert et opprop for å rassikre Trollstigen.
«Ingen stiller med midler for rassikring. Vi står alle på sidelinjen og ser at kanskje Nordvestlandets største turistattraksjon begraves. I tillegg mister mange sine jobber og livsverk», står det i beskrivelsen av underskriftskampanjen.