Monarkiet er viktigere enn noen gang.
onsdag 11. september kl. 11:44Kongehus-debatten
Dette har skjedd
- Støtten til monarkiet har falt fra 81 prosent i 2017 til 62 prosent. Det viser en fersk meningsmåling som Norstat har gjennomført for NRK.
- «To negative saker har preget det kongelige mediebildet i denne perioden: Politisaken mot kronprinsessens sønn og det kommersielle oppstyret omkring prinsesse Märtha Louises bryllupsfeiring», sier Tor Bomann-Larsen, historiker og kongebok-forfatter i et intervju med NRK.
- Likevel mener flere eksperter at kongen og kongefamilien står fortsatt sterkt blant folket, selv om tilliten til monarkiet som institusjon svekkes.
- Kitty Theobald Gjerland i Unge Høyre er blant dem med stort hjerte for kongehuset. I et leserinnlegg i VG skriver hun «Det norske kongehuset har alltid vært en del av landets ryggrad. Gjennom vanskelige tider har de stått stødig, tilpasset seg, og bevart sin rolle».
- Jens Aldo Carrizo-Nilsen, 2. nestleder Foreningen Norge som Republikk (NSR), skriver «En mindre kongefamilie kan være et viktig skritt mot en republikk som bedre representerer Norges verdier i det 21. århundre» i et leserinnlegg i VG.
- «Monarkiet er et utdatert system som ikke hører hjemme i et moderne demokrati», skrev Emma Skarseth Strandbakke i et leserinnlegg mandag.
- Vil du dele din mening? Send en mail til ungemeninger@vg.no, så snakkes vi!
«Monarkiet hører hjemme i historiebøkene. Skrot monarkiet» skriver Emma Skarseth Strandbakke i et leserinnlegg i VG.
Hun kunne ikke tatt mer feil.
Monarkiet er viktigere enn noen gang. Vi lever i en urolig og ustabil verden. Krig i Europa. Konsekvensene av klimakrisen blir stadig tydeligere for oss. Mange føler på et sterkt utenforskap.
I slike tider har kongehuset en viktig og samlende rolle.
Overskrifter om at støtten til monarkiet «raser» mener jeg er misvisende. Støtten til kongehuset og monarkiet er stor i befolkningen. Den mye omtalte NRK-målingen underbygger dette:
6 av 10 nordmenn ønsker seg fortsatt monarki om de får velge fritt.
I sitt innlegg peker Skarseth Strandbakke også på at ved et presidentsystem «kunne man valgt en samlende figur som statens fremste representant».
Det synes jeg er et merkelig poeng å løfte. Vi har allerede en svært samlende figur i Kong Harald.
Hva tenker du?Hvem vil du ha som statsoverhode?aKongen!bEn valgt presidentcMeg selv, takkKong Harald og Dronning Sonja får over ni av ti mulige poeng i snitt når nordmenn skal rangere hvor god jobb de gjør.
Det er en enorm anerkjennelse av den rollen kongehuset har i dagens samfunn og arbeidet de gjør for å representere landet vårt.
Folket anerkjenner og støtter kongehuset. Vi politikere bør gjøre det samme.
I en tid med stadig mer polarisering er det enormt betydningsfullt at statsoverhodet vårt er partipolitisk uavhengig.
Kongen representerer hele Norge. Uansett hvilket parti du stemmer på eller hva du mener, er Kong Harald din konge.
Dette hensynet vil aldri et presidentstyre kunne klare å ivareta.
Selvsagt har monarkiet en viktig plass i historiebøkene. Men det har også en sentral plass i dagens samfunn.
Kongehuset representerer en kontinuitet og viktig tradisjon som står fast uansett hvilken vei den politiske vinden blåser.
Monarkiet er ikke i strid med demokratiske verdier - det er en forlengelse av dem. Lenge leve monarkiet!
- Psst! Følg norsk politikk med VG-podkasten Giæver & gjengen. Hver dag på Podme.