Venter lavere prisvekst i USA: – Juni og juli blir viktigere

4 months ago 34


USAs sentralbank må se flere måneder med nedgang før de blir trygge på inflasjonen, bemerker seniorøkonom Knut A. Magnussen.

Inflasjonen i USA nådde toppen for rundt to år siden. Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Fredag legges PCE-prisindeksenPCE-prisindeksenPCE-prisindeksen (Personal Consumption Expenditures Price Index) måler inflasjonen på tvers av et bredt spekter av varer og tjenester, og reflekterer dessuten endringer i forbrukeradferden. for mai frem, som er den amerikanske sentralbanken (Fed) sitt foretrukne mål på prisveksten.

På forhånd er det ventet at PCE-inflasjonen skal komme inn på 2,6 prosent på årsbasis i mai, mens kjerne-PCE skal komme inn på 2,6 prosent, ifølge estimater fra Bloomberg.

PCE-inflasjonen endte på 2,7 prosent i april, mens kjerne-PCE endte på 2,8 prosent.

Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, sier det er to grunner til at det er ventet at PCE-tallene skal komme inn lavere i mai.

KPI-talleneKPI-talleneKonsumprisindeksen for mai var mye lavere på totalen og for kjernen. I tillegg fikk vi viktig innputt fra PPI-tallenePPI-talleneProdusentprisindeksen, som også kom inn lavere i mai, sier han.

Les på E24+

Rentekalenderen kan endre valget

Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, mener det må komme store overraskelser på oppsiden for at fredagens PCE-tall skal gi negativ reaksjon i markedet. Foto: Stig B. Fiksdal

PCE-tallene, som legges frem av USAs byrå for økonomisk analyse, er én av to måter å måle den amerikanske prisveksten på.

Den andre, som tar utgangspunkt i konsumprisindeksen (KPI), legges frem av amerikanske statistikkmyndigheter. I mai landet KPI-inflasjonen på 3,3 prosent, mens kjerne-KPI kom inn på 3,4 prosent.

Juni og juli blir viktigst

Produsentprisindeksen, PPI, som Magnussen refererer til, steg med 2,2 prosent i mai sammenlignet med mai i fjor. Det var en nedgang fra 2,3 prosent i april.

Magnussen trekker frem at tjenesteinflasjonen og den såkalte «superkjerneinflasjonen», som måler prisveksten utenom energi- og husleiepriser, har vist spesielt høy veksttakt de første månedene av året.

Seniorøkonomen trekker frem at denne kom gunstigere ut i mai, etter et fall i transporttjenesteprisene, hvor det har vært høy prisvekst tidligere i år.

– Det er helt klart tjeneste- og husleieprisene som har trukket opp. Disse har veldig høy vekst i konsumprisindeksen, og har bidratt til å holde den oppe, sier Magnussen.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell uttrykte på forrige rentemøte at Fed må bli tryggere på at prisveksten er på vei ned mot to prosent før de kutter renten. Foto: KEVIN DIETSCH / AFP / NTB

Han legger til at det viktigste for markedene nå var at KPI- og PPI-tallene kom inn lavt, som igjen dannet forventninger om at PCE-tallene skal komme inn lavere.

– Hva som skjer i juni og juli blir atskillig viktigere. Federal Reserve har vært klare på at de må se flere måneder med nedgang før det føler seg trygge på at inflasjonen kommer ned mot målet, sier han.

Magnussen mener det er litt begrenset hvilke utslag vi kan få etter morgendagens tall.

– Hvis det kommer en overraskelse på oppsiden, så blir det selvsagt et skjær i sjøen, og prisingen av rentekutt kan dras enda lenger ut i tid, sier DNB-økonomen.

– Men tallene må overraske veldig mye på oppsiden hvis det skal slå negativt ut.

– Ville vært en lettelse

Inflasjonen i USA nådde toppen for rundt to år siden, og det var i etterkant en nedadgående trend. De siste månedene har fallet derimot avtatt og prisveksten har stabilisert seg på et høyere nivå.

Inflasjonsmålet til Federal Reserve er på to prosent.

Prisvekst over målet er en av grunnene til at troen på det første amerikanske rentekuttet stadig har blitt skjøvet ut i tid. I tillegg er arbeidsmarkedet fremdeles sterkt og veksten i økonomien er fortsatt solid.

Nå er derimot PCE-inflasjonen som nevnt ventet å lette litt i mai.

– Disse tallene ville ha vært en lettelse for markedet, men skulle månedsveksten havne over dette, så kan vi forvente at markedet igjen blir usikker hvorvidt september-kutt er realistisk, skriver Sara Midgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, i en morgenrapport onsdag.

Ifølge CME FedWatch Tool priser markedet inn en sannsynlighet på 56 prosent for rentekutt i september.

Neste rentemøte i Federal Reserve er 30. - 31. juli. Der priser markedet inn en 90 prosent sannsynlighet for at renten blir liggende i ro i intervallet 5,25 - 5,50 prosent.

Les også

Venter inflasjonssjokk hvis Trump vinner valget

Les også

Hva med null rentekutt, neste år også?

Read Entire Article