Seniorøkonom Knut Magnussen advarer om at Trumps tollpolitikk kan føre til økte priser og renter.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
På torsdag braker det løs med den første TV-debatten mellom nåværende president Joe Biden og tidligere president Donald Trump. Meningsmålingene peker i favør Trump.
Med Trump som president kan det bety en klar oppgang i inflasjonen, ifølge mangeårig seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets. Grunnen er at Trump har foreslått økte tollsatser på varer fra utlandet.
– Trump går tydelig ut og sier han skal øke tollen på omtrent alle importerte varer med minimum 10 prosent. Det er den klareste mekanismen bak høyere importert inflasjon, sier Magnussen.
Les på E24+
Disse tallene bekymrer boligforskeren
Da Trump kom til makten sist i 2016 var inflasjonsbildet et helt annet, ifølge ham.
– Nå kan importørene i mye større grad velte prisøkningen over på forbrukerne. Da tror vi at vi får et nytt moderat inflasjonssjokk, sier seniorøkonomen.
Trump har også uttalt at han ønsker å begrense innvandringen til USA. Magnussen tror dette kan føre til lavere arbeidstilbud og dermed økt lønnspress.
– Alt annet likt vil det føre til et strammere arbeidsmarked, og det kan forsterke et inflasjonsproblem, sier han.
Høyere renter fra Fed
I april la Magnussen inn en markert oppgang i amerikansk inflasjon neste år. Prognosen tilsier 0,5 prosentpoeng høyere inflasjon i 2025 og 2026 med Trump som president, mot Biden som president.
Høyere inflasjon kan igjen føre til høyere renter for å holde prisveksten i sjakk.
– Fed vil neppe sitte og se på at inflasjonen øker uten å foreta seg noe. Det vil innebærer et høyere rentenivå enn dersom Biden skulle bli gjenvalgt, sier Magnussen.
Magnussen venter totalt fire kutt fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed).
– Det er optimistisk hvis Trump overtar roret. Vi ser for oss to kutt i år og to i neste år. Da er det slutt.
Fed har jobbet iherdig med å få ned inflasjonen. Samtidig er det ventet at den vil ligge på omtrent 2,8 prosent ved høstens valg – altså høyere enn målet på 2 prosent på lang sikt.
Påvirker prisene i Norge
Den amerikanske økonomien er verdens største, og således toneangivende for andre økonomier og land verden rundt. I tillegg er en liten, åpen økonomi som den norske svært avhengig av utviklingen internasjonalt.
En ny kraftig runde med økte tollsatser fører ofte til at andre land svarer med samme mynt, ifølge Magnussen.
– Ved en slik proteksjonistisk politikk kan vi få høyere importerte priser her hjemme. Vi importerte mye forbruksvarer og er dermed utsatt, sier han.
Hvis renten i USA blir hevet eller ikke kommer så mye ned som ventet, har den siste tiden vist at det har betydning for kronekursen og renten i Norge, forklarer Magnussen.
Kraftigere renteoppgang i ett land betyr normalt sett at valutaen styrker seg mot land med svakere renteoppgang. Det omtales gjerne som rentedifferanse.