Venter halvering av prisveksten på mat i år

5 months ago 38


Men det er en risiko for at prispresset på de norske varene blir langvarig, ifølge eksperter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Prisen på matvarer bidro til at inflasjonen i februar falt mer enn ventet.

Endringer i måten dagligvarekjedene forhandler priser på og kampanjer bidro til nedgangen, ifølge SSB.

Den kan slå ut på inflasjonstallene som kommer onsdag morgen, ifølge seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken.

Frem og tilbake

– Hvis matvareprisene i mars blir oppjustert tilsvarende fallet i februar, vil det bidra til å heve prisveksten på årsbasis, forklarer Midtgaard.

– Da vil effekten heller slå litt i revers.

Normalt øker matvareprisene i februar, mens de faller i mars. Bakgrunnen er et særnorsk forhandlingssystem der dagligvarebransjen har forhandlet med leverandørene om pris to gangerto gangerogså kalt "prisvinduer", noe som vanligvis har ført til at prisene har økt 1. februar og 1. juli i året. Dette har aktører i dagligvarebransjen nå signalisert at de vil gå bort fra.

– Så vi skal ikke se bort fra at de bruker andre måneder til å oppjustere prisene, sier Midtgaard.

Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken. Foto: Adrian Nielsen

Rom for konkurranse

Ivar Pettersen i Alo-Analyse forsker på matpriser. Han tror på en moderat prisutvikling i mars.

– Konkurransen mellom dagligvarekjedene er for intens foreløpig til at jeg tror det blir noen kraftig økning.

Noe av bakgrunnen er at 2023 ble avsluttet med en høyere prisstigning overfor forbrukerne, sammenlignet med andre, bakenforliggende ledd i dagligvarebransjen, ifølge Pettersen.

– Det tilsier at butikkene har litt å gå på. Så er det jo heller ikke slik at dagligvarekjedene kom dårlig ut av 2023, selv om det var enkelte forskjeller, sier han.

Dermed ble det skapt rom for konkurranse på pris på begynnelsen av året. I tillegg ventes det et sterkt redusert prispress på importerte matvarer, ifølge bransjeeksperten.

Risiko for vedvarende prispress

Pettersen tror imidlertid prisene på norskproduserte matvarer kan stige mer fra og med juli.

– Det er to grunner til det. Det første er lønnsoppgjøret som havnet over 5 prosent. Det andre er jordbruksavtalenjordbruksavtalenresultatet av årlige forhandlinger mellom staten og jordbruket. Løper fra 1. juli. Legger rammevilkårene for norsk landbruk. , der jeg tror vi får en prisstigning for norske råvarer på minst 5 prosent, sier han.

Dermed ser det ikke ut til at inflasjonen på matvarer kommer under 4 prosent i 2024, ifølge eksperten. Han påpeker at det likevel er mer enn en halvering fra fjoråret.

Da steg matprisene med 10 prosent, ifølge SSB.

Ivar Pettersen forsker på matvarepriser i Alo-Analyse. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

– Det er fortsatt et stykke ned til Norges Banks mål for samlet prisstigning. Det er langt fra 4 prosent til 2,5 prosent, og jeg tror ikke matprisinflasjonen kommer dit i 2024.

– Tror du det skjer i 2025?

– Dette er «høna og egget». Hvis matprisene og inflasjonen havner over 4 prosent, vil lønnsoppgjøret også neste år måtte bli ganske høyt, noe som igjen vil påvirke matprisene og pristilleggene i jordbruksoppgjøret.

Regjeringen har forpliktet seg til å sørge for at lønnsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper tettes over noen få år, sier Pettersen.

– Det gjør at det er risiko for vedvarende prispress på norske matvarer. Det er de nasjonale faktorene som driver prisstigningen nå.

– Vil bidra til å trekke prisveksten ned

Etter å ha kommet inn på 4,5 prosent i februar, venter analytikerne at prisveksten vil falle til 4,2 prosent i mars, ifølge en Bloomberg-undersøkelse. Kjerneinflasjonen er ventet å dempe seg fra 4,9 til 4,7 prosent.

Selv om prisen på matvarer skulle bidra med en kalddusj i mars, mener også Midtgaard at de skal ned på sikt.

– I et litt lenger perspektiv vil vi se at spesielt prisveksten på mat vil bidra til å trekke den totale prisveksten ned.

I likhet med Pettersen, knytter Midtgaard dette til fallende importpriser. Men også hun peker på at det vil ta lengre tid å få ned prisene på norskproduserte varer:

– Høy lønnsvekst og svak produktivitetsvekst produktivitetsvekst Produktivitet handler om hvor mye ressurser som brukes på å produsere noe. Vekst i produktiviteten gjør at man får mer ut av de samme ressursene. gjør det vanskeligere å få ned disse.

Read Entire Article