Tyskland har lenge slitt i økonomisk motbakke. Sjeføkonom mener at fotball-EM bare vil gi et kortvarig løft.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Fredag 14. juni sparkes fotball-EM i gang i Tyskland.
Som kjent er ikke Norge kvalifisert, men 24 andre nasjoner skal kjempe om EM-troféet i perioden frem til 14. juli. Mesterskapet skal foregå i til sammen 10 tyske byer.
Tyske myndigheter håper at mesterskapet skal kunne gi Europas største økonomi en boost. Den tyske økonomien er ventet å vokse med kun 0,1 prosent i 2024, etter å ha vært i resesjon i 2023.
Les på E24+
Nå vil de starte med Haaland-turisme: – Utrolig spennende
– Fotballturisme vil løfte økonomien mens EM pågår, ved at blant annet forbruket løftes, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, til E24.
Hun mener vi vil se effekter av mesterskapet i BNP-tallene i etterkant av mesterskapet.
– Aktiviteten vil ta seg opp i denne perioden, men det vil kun være en midlertidig effekt. Det er neppe noe som vil påvirke Den europeiske sentralbanken (ESB) sine fremtidige rentebeslutninger, sier Haugland.
Økonomi i motbakke
Tysk økonomi, som er industritung, har slitt de siste årene på grunn av blant annet økte energipriser. Bilindustrien har også slitt en lengre periode, både som følger av omleggingen til grønnere produksjon og økt konkurranse fra Kina.
Haugland forklarer at energiprisene har kommet ned igjen, blant annet på grunn av at industrien har sakket ned produksjonen.
– Arbeidsledigheten i Tyskland har derfor begynt å stige forsiktig, i motsetning til landene i Sør-Europa. Det har fått forbrukerne til å bli mer forsiktige med pengebruken, sier Haugland.
At den største økonomien har slitt i motbakke mener hun er en viktig grunn til at ESB forrige uke kuttet renten for første gang siden 2019.
– Det ble sett på som formålstjenlig å smøre økonomien med et rentekutt, til tross for fortsatt høy inflasjon.
Sjeføkonomen peker på at det ser lysere ut for Tyskland i 2024, sett i sammenheng med at kjøpekraften hos forbrukerne stiger. Hun peker på at lønnsveksten har vært svært høy sammenlignet med andre land i eurosonen.
Haugland sier at det er forbrukerne som skal løfte den tyske økonomien videre oppover, ikke fotball-EM.
Hun sier at det er kun kjempestore arrangementer, som et OL, som vil gi positive effekter på sikt.
– Et OL vil gi større effekter over lengre tid, da det medfølger enda større investeringer. Under et EM der stadioner allerede er på plass, og det gjøres investeringer i mindre skala, følger man med for fotballens skyld, ikke for hvordan effektene på økonomien vil være, sier hun.
Midlertidig effekt
Kjersti Haugland mener likevel at EM vil gi utslag på både BNP og prisveksten.
– Vi får helt sikkert en EM-effekt i inflasjonen, men av en karakter der nivået faller tilbake når EM er slutt. Effekten vil nok bli sett gjennom fingrene av markedet når inflasjonstallene kommer, sier sjeføkonomen.
Den tyske inflasjonen justert for å kunne sammenlignes med andre EU-land, steg med 2,8 prosent i mai, sammenlignet med mai i 2023, viser tall fra tyske statistikkmyndigheter. Det er en oppgang fra 2,4 prosent i april.
Ifølge Reuters er det gjort tilgjengelig mer enn 2,7 millioner billetter til mesterskapet, noe man håper kan gi økt forbruk i flere sektorer. Spesielt hotell- og restaurantbransjen, samt flybransjen kan oppleve prishopp i perioden.
– Et drag oppover som følger av turisme er ikke noe som beslutningstakerne vil ta hensyn til. Det er en faktor med midlertidig effekt, så det vil virke nokså nøytralt inn på politikken, sier Haugland og legger til:
– Selv om det ikke vil påvirke ESB, så kan det likevel gjøre det mer krevende å skille hva som er den rene effekten av mesterskapet og hva som er underliggende faktorer.
Usikre på langtidseffekten
Tyske bryggerier er blant dem som forventer et økonomisk oppsving under mesterskapet.
– Store fotballbegivenheter har tidligere vist at det drikkes mer øl under turneringene enn det som er normalt i sommerukene, sier Holger Eichele i det tyske bryggeriforbundet til Reuters.
Da Tyskland var vertskap for fotball-VM i 2006 steg ølsalget med rundt fem prosent i forkant av og under mesterskapet, ifølge nyhetsbyrået.
Det er likevel usikkert hvor stor innvirkning mesterskapet vil ha på økonomien som helhet.
– EM kan ha en positiv psykologisk og indirekte effekt på den tyske økonomien. Hotell- og restaurantbransjen vil spesielt dra nytte av økt etterspørsel, men dette vil ikke ha noen vesentlig innvirkning på økonomien som helhet, sier Marcel Fratzscher, sjef for det tyske instituttet for økonomisk forskning i Berlin, ifølge Yahoo Sports.
Michael Grömling fra Köln-instituttet for økonomisk forskning har samme oppfatning.
– Vi forventer ikke at fotball-EM vil ha noen makroøkonomisk innvirkning i Tyskland. Det så vi også under VM i 2006, sier han til Yahoo Sports.
Les også
Sverige kan rammes av «gøyflasjon»
Les også
Oljefondet stemte mot den norske Adidas-sjefens lønnspakke
Les på E24+