Witzøe om offshore: – Ser ut som vi har løst luseproblemet

5 hours ago 2


Salmar etterlyser fortgang i oppdrettsmuligheter til havs, som kan gi bedre laksevelferd og raskere vekst. Analytiker tror det drøyer minst 5–10 år.

LAKSEPIONER Gustav Witzøe er stolt over lav dødelighet og lite lus i anleggene som er laget for oppdrett lenger ute til havs, men er frustrert over regjeringens manglende tilrettelegging. Foto: Paul S. Amundsen for E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Salmar har lenge hatt store vekstambisjoner for lakseoppdrett langt til havs (offshore), men har pauset investeringene etter innføringen av grunnrenteskattgrunnrenteskattRegjeringen har vedtatt en ekstra skatt på 25 prosent på grunnrenten i oppdrett av ørret og laks. Grunnrenten defineres som verdien av en felles naturressurs, og viser seg som ekstra overskudd i bedrifter som gjennom konsesjoner får utnytte ressursen.. I samarbeid med Aker har de foreløpig to anlegg i værharde sjøforhold.

– Vi har en fantastisk tilvekst (...) og en raskere vekst enn vi ser på de beste tradisjonelle anleggene våre, sier Salmar-grunnlegger Gustav Witzøe om havfarmene, fra scenen på Arctics investorkonferanse torsdag.

I løpet av fire generasjoner med laks her, har de bare behøvd to avlusninger, som er svært lite i dagens forhold.

– Det ser ut som vi har løst luseproblemet. Problemstillingen vår er at vi er veldig usikre på hvorfor, sier Witzøe videre.

Lakselusa er plagsom både for oppdrettslaks og dens ville fetter, og koster oppdretterne milliarder.

Les på E24+

Salmar satser heller offshore i Skottland enn Norge

– Vi sitter og venter

Witzøe er tydelig frustrert over at staten ennå ikke har lagt til rette for oppdrett offshore, ved at det ikke har kommet noen konsesjoner.

Regjeringen har som mål å lyse ut arealer til våren, etter en høring om hvilke områder som egner seg.

– Vi sitter jo og venter på de konsesjonene som er nødvendige, sier Witzøe.

– Men så har staten sagt at det blir ikke grunnrente her (offshore). Men når det først lykkes med investeringene, så vil det selvsagt komme, det kan man i hvert fall lese mellom linjene, sier han videre.

FRØYABANKEN nord er mest interessant i forbindelse med utlysning av konsesjoner til havs, sier Trine Sæther Romuld, finansdirektør i Salmar Aker Ocean. Foto: Ole Martin Wold for E24

Muligheter både i Norge og utlandet

Trine Sæther Romuld, finansdirektør i Salmar Aker OceanSalmar Aker OceanI 2021 gikk Salmar og Aker gjennom Aker Capital inn i et partnerskap der Aker Capital eier 15 prsoent av Salmar Aker Ocean, mens Salmar kontrollerer de gjenværende 85 prosentene. Målet er å skape verdens ledende selskap innen offshore-havbruk., understreker også at de har «fantastiske biologiske resultater» på Ocean Farm 1 som opererer i værharde forhold utenfor Frøya (13 nautiske mil fra land).

– Der har vi nå nesten 900.000 fisk på en skikkelig eksponert lokalitet. Den fisken satte vi ut i mai og allerede nå ser vi at den har vokst til fire kilo. Og det har vært veldig lite lus, sier hun til E24.

Ved utsett veide den rundt 600 gram. Fire kilo er en vekst som i utgangspunktet er stor nok til slakting.

– Dødeligheten ligger på 1,9 prosent siden utsettet i mai, og det er også veldig bra, legger hun til.

I tillegg til enheten utenfor Frøya (Ocean Farm 1) har selskapet også en utenfor Tromsø (Arctic Ocean Farming).

– Og så har vi sagt at vi utreder muligheten for å bygge flere enheter for eksponerte områder både i Norge og utlandet, sier Romuld.

– Men vi har også sagt at vi har pauset «havbruk til havs» inntil vi har hele totaliteten for rammebetingelsene på plass, tilføyer hun.

Ikke nødvendigvis ett svar

– I forbindelse med debatten som går om lus og dødelighet, så viser dette at det kanskje ikke nødvendigvis er én teknologi som er svaret, men at man må sjekke ut ulike konsept og teknologier, understreker Romuld.

Hun forteller at de nå er i fjerde produksjonsrunde på Ocean Farm 1 og har hatt gode biologiske prestasjoner i alle rundene.

– Vi er trygge på at vi har noe her som gir gode forhold for fisken, sier Romuld.

– Hva tenker dere om regjeringens planer om å lyse ut arealer til havs til våren?

– Vi er glad for at det har kommet en områdekartlegging. I utgangspunktet kikker vi mest på området utenfor Frøya (Norskehavet), for der har vi jo en lokalitet allerede.

Områdekartleggingen er ute på høring med frist 20. desember. Salmar Aker Ocean vil også komme med innspill der.

Salmar har tidligere sagt at det ikke er aktuelt å satse offshore så lenge grunnrenteskatt-spørsmålet ikke er avklart.

IKKE FØR I 2030 tror Arctic-analytiker Christian Olsen Nordby at det kan komme noe vesentlige slaktevolum fra oppdrett langt til havs. Foto: Sverre Mollan for E24

– Er det fortsatt en barriere for å søke på utlysningene til våren?

– Vi er nødt til å ha hele rammeverket på plass, før vi kan ta en beslutning om å bygge. Foreløpig er det mange ting som ikke er avklart og som vi venter på, derunder det tekniske regelverket, regelverk knyttet til HMS og eventuelle justeringer i tildelingsforskriften.

Romuld nevner også at det ennå ikke er avklart hvor mye tillatelsene (konsesjonene) til havs skal koste eller hvor ofte det skal skje tildeling.

Tror det tar tid

Arctic-analytiker Christian Olsen Nordby tror det vil ta minst 5–10 år før oppdretten langt til havs kan komme skikkelig i gang. Det har allerede tatt lengre tid enn både han selv og næringen tidligere så for seg.

– Når det fortsatt ikke er noe rammeverk engang, vil det i hvert fall ta 5–10 år før det kommer noe vesentlig ut av det, sier han til E24.

Han forklarer det med at det tar tid å sikre investeringer og faktisk bygge anleggene.

– At det skal komme noe vesentlige volum før 2030, det tviler jeg på, sier han.

– Det er også det som har vært så frustrerende for næringen; at det har tatt så lang tid å få de rammebetingelsene på plass, fordi vi vet at prosessen er så lang. Resultatet av det, er at det ikke har vært betydelig vekst i næringen globalt de siste årene, påpeker han.

Les på E24+

Britisk forvalter satser på laks: – Ingen i industrien er perfekt

Read Entire Article