En plakat bringer ingen skatteflyktninger hjem. Det gjør imidlertid en betydelig reduksjon i eierbeskatningen.
Ole Erik Almlid
Administrerende direktør i NHO
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
Næringsminister Cecilie Myrseth ønsker i E24 den 28. mai eierne som har flyttet til Sveits, velkommen hjem. Hun har sendt statssekretæren sin til Sveits for å føre dialog. Det er bra at statsråden er blitt klar over symptomene, nå gjenstår det å erkjenne diagnosen og åpne medisinskapet.
Først må vi gjenopprette tilliten. Titalls milliarder i skatteøkninger i 2022-budsjettet, midlertidige avgifter og skattlegging med tilbakevirkende kraft har skapt et inntrykk av at alt kan skje med skatt på eiere og næring i Norge. Det er bra at den siste midlertidige avgiften er lovet fjernet fra 1. januar 2025, men i tillegg må regjeringen og Stortinget slå klart fast at slike grep ikke tas igjen. Stortinget bør si dette tydelig i sin innstilling til revidert nasjonalbudsjett.
Les også
Næringsministeren frir til Sveits-farerne: – Tar dem imot med åpne armer
Så må eierbeskatningen reduseres kraftig slik at eierne ikke opplever at de blir en byrde for bedriftene sine ved å bo i Norge. I stedet burde Norge bli verdens mest attraktive land å investere i. Formuesskatten på arbeidende kapital må avvikles, og utbytteskatten må bli lavere. Vi mener vi bør se noen skritt i riktig retning fra regjeringen i statsbudsjettet for 2025.
Til sist jobber regjeringen med nok en skatt som den allerede har varslet vil bli innført med tilbakevirkende kraft fra 20. mars i år. Endringene i den såkalte exit-skatten bryter med realisasjonsprinsippet, som innebærer at man skal skatte av en gevinst når man faktisk har fått den. Skjerpelsen kan føre til at gründere like gjerne velger et annet land å starte virksomheten i. Disse endringene i exit-skatten kan regjeringen fremdeles velge å droppe.
Når dette er skjedd, står jeg gjerne sammen med Cecilie Myrseth på flyplassen og bidrar med både hurrarop, flagg og norsk, sprudlende sider.
Les også