Kortversjonen
- Hammersborgtunnelen og Vaterlandstunnelen stenger mandag klokken 05.00, og forblir stengt i tre år.
- NAF frykter kaos i trafikken og mener elbilforbudet kan forverre situasjonen.
- Statens vegvesen håper køene får flere til å velge kollektivtransport.
Mandag klokken 05.00 skjer det – Hammersborgtunnelen og Vaterlandstunnelen stenger.
I tre lange år skal tunnelene være stengt.
De fem stengepunktene blir stengt med såkalt tungsikring – bukk og plank – og det blir satt opp gjerder rundt riggområdet og anleggsområdet.
– Det blir helt fysisk sperret, slik at det ikke blir mulig å kjøre inn, sier prosjektleder for trafikk i Statens vegvesen, Halvard Gavelstad til VG.
Allerede i 20-tiden var imidlertid veiarbeidere i ferd med å klargjøre stengningen – da med utsett av kjegler i forbindelse med at det skal lages en midlertidig rundkjøring i krysset mellom St. Olavs gate og Pilestredet.
Sjefen for arbeidslaget som er innleid av Veidekke til jobben, Kjetil Roen Kittelsrud, har samtidig en melding til Tigerstadens innbyggere:
– Vi ønsker Oslos befolkning lykke til, for i morgen blir det kaos!
Men ifølge prosjektleder Gavelstad trenger i hvert fall ingen å frykte å bli stengt inne i tunnelløpet de neste tre årene hvis de skulle være så uheldig å befinne seg inni tunnelen akkurat klokken fem.
– Dette blir gjort i en detaljert rekkefølge for å sikre at alle kommer ut på en god og sikker måte, og at ingen kommer inn, forsikrer Gavelstad.
Les også: Få oversikt: Tre år med køkaos i Oslo
Fem stengepunkter
Totalt blir det snakk om fem stengepunkter:
1. Innkjøringen til Vaterlandstunnelen ved Oslo Spektrum.
2. I krysset mellom Hammersborggata og Calmeyers gate.
3. I Maribos gate.
4. I Keysers gate.
5. Helt vest i krysset mellom St. Olavs gate og Pilestredet, hvor det altså også bygges en ny midlertidig rundkjøring.
De siste månedene har Oslo allerede fått kjenne en aldri så liten forsmak på køene som etter alle solemerker vil prege Oslo-området de neste tre årene.
Dette i forbindelse med at elbilene ble kastet ut av kollektivfeltene mandag 6. mai i år.
Men mandag morgen er det alvor.
– Spennende
– Det blir spennende nå når vi stenger, ettersom vi får se den direkte effekten av dette som vi har vurdert så lenge, og som vi har beregnet med diverse modeller og gjort tilhørende vurderinger rundt, sier prosjektleder trafikk i Statens vegvesen, Halvard Gavelstad
Men det som endelig blir en slags virkelighetens fasit etter flere måneders planlegging og tilrettelegging fra veimyndighetenes side, blir muligens et beinhardt stevnemøte med asfalten for enkelte andre.
– Det er en stor risiko for betydelige kødannelser på mandag, vedgår Gavelstad.
Samtidig later tanken til å være at folk skal bli så irriterte av å sitte i kø (eller aller helst av bare tanken på å sitte i kø) – at de velger å reise på andre måter – fortrinnsvis kollektivt.
Gavelstad uttrykker det imidlertid i langt mer forsiktige ordelag:
– Vi er klar over at mange må kjøre bil – det gjelder for eksempel næringstransport og andre private som er avhengige av bilen av ulike årsaker. Men det er samtidig et betydelig potensial blant dem som kan bytte til å faktisk bytte reisemiddel, sier Gavelstad.
Ikke imponert
Pressesjef i NAF, Ingunn Handagard, gir uttrykk for at hun skulle ønske at Vegvesenet hadde gjort andre prioriteringer.
– Vi har allerede sett veldig store konsekvenser av forbudet mot elbiler i kollektivfeltene, med økte køer, og økt trafikk på småveier flere steder i Akershus.
– Vi frykter at det blir køkaos når tunnelene stenger.
Hun viser til at trafikken på Ring 1 i dag utgjør 17.000 biler – tilsvarende kapasiteten på en fire felts motorvei – og at denne trafikken skal på et allerede tungt belastet veinett.
Hun frykter dessuten at august – og dermed de medfølgende folkene som skal tilbake på jobb etter fellesferien – kan by på mer kø.
– Da er det et åpent spørsmål hva som skjer, sier Handagard.
Derfor ber hun veimyndighetene komme på banen allerede nå med tanke på å planlegge avbøtende tiltak.
– Man kunne sett på løsninger for de som samkjører, eller eventuelt latt elbiler bruker kollektivfelt utenfor rushtid og i helger.
Uenighet om busser
Statens vegvesen viser til rapporter fra Ruter om at bussene har blitt mer punktlige og har fått bedre fremkommelighet etter at elbilene forsvant fra kollektivfeltene.
– Vi har gjort en spørreundersøkelse hvor 22 prosent sier at det er mer kø på lokale veier enn før det ble forbudt for elbilene å bruke kollektivfeltene. Og kø på lokale veier har mye å si for trafikksikkerheten lokalt, kontrer NAFS Handagard, og legger til:
– Det kan være at fremkommeligheten for bussene har blitt bedre på hovedveinettet, men før de kommer dit står de og stamper i kø med biler som kunne brukt kollektivfeltet hvis det var åpent for det.
Veivesenets Gavelstad beroliger imidlertid med at de allerede har vurdert ytterligere tiltak – men om de blir innført, blir det nok ikke tiltakene Handagard ønsker seg.
Tvert imot er det snakk om såkalt tilfartsregulering – noe som innebærer at man begrenser kapasiteten på veier som leder inn mot Oslo sentrum – noe som skal begrense køen i sentrum og Operatunnelen gjennom å skape kø andre steder.
Dermed «flytter» man køene.
– På E18 har vi for eksempel vurdert slike tiltak ved Skøyen, Vækerø, og Lysaker. På E6 er det snakk om å redusere kapasiteten ved Furusetm sier Gavelstad, som samtidig understreker at det ikke er aktuelt å sette inn disse tiltakene per dags dato – men at det kan bli aktuelt hvis køene blir så omfattende etter ferien at trafikken stopper opp i Operatunnelen.