Vedum: – Norge er et bra land for rike

3 months ago 25


Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener Høyre-leder Erna Solberg svartmaler situasjonen i norsk økonomi. Foto: Helge Mikalsen / VG

Røkke og Hagen skatterømmer, men finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier det er få land det er lettere å bli rik enn i Norge.

Rapporterer fra Arendaltorsdag 15. august kl. 19:03

Kortversjonen

  • Finansminister Vedum sier at Norge ligger på verdenstoppen i antall dollarmillionærer.
  • Vedum mener blant andre Høyre-leder Erna Solberg svartmaler situasjonen i norsk økonomi.
  • Han erkjenner at utgiftene i offentlig sektor vil måtte vokse på grunn av pensjonsutgifter og behovet for flere helsearbeidere.
  • Høyre-nestleder Tina Bru er sterkt kritisk til Vedums uttalelser.

– Vi er på verdenstoppen i antall dollarmillionærer og antallet øker, sier han.

Han viser til Credit Suisse/UBS sin årlige rapport, hvor følgende kommer frem:

  • I 2021 var det 247.000 dollarmillionærer i Norge.
  • Det anslås at tallet vil øke til 253.000 i 2024, og til 308.000 i 2028.

– I fjor var Norge topp fire i antall dollarmillionærer. Norge er et av landene i verden der det produseres mest rikdom. Norge er et bra land for rike.

Vedum sier det har kommet i skyggen av all fokuset det er på alle rike som har flyttet til Sveits, anført av Stein Erik Hagen og Kjell Inge Røkke.

– Så skatteflukten til Sveits fremstår som overvurdert?

– Det tallene viser, er at det blir stadig flere rike i Norge. Jeg er glad for alle som forblir i Norge, men tallene viser at det norske velferdssamfunnet er det som produserer nesten flest rike i hele verden. Det er få plasser det er lettere å bli rik enn her.

Han legger til:

– Det er ikke noe mål for meg å ha flest mulig dollarmillionærer, men jeg har heller ikke noe imot at folk lykkes.

De to deltok i en debatt under Arendalsuka torsdag ettermiddag, som oppvarming til partilederdebatten i kveld. Foto: Helge Mikalsen / VG

Kritiserer Solberg

Vedum sier at rammevilkårene bidrar.

– Når du driver en bedrift, så har du sykelønnsordning og gratis offentlig forskning, utdanning og helse. Det gir lav risiko og bidrar til at mange lykkes og blir rike.

– Det er uforutsigbare rammevilkår og økt skatt som gjør at mange har flyttet til Sveits?

– Som tallene viser er investeringene i Fastlands-Norge nå veldig høye. Det viser at folk med penger synes Norge er et attraktivt land å investere i. Ulike tall viser at det i Norge blir stadig flere med store formuer, noe som er bra.

Lister opp

Han sier at økonomi også dreier seg om psykologi og at svartmaling bidrar til pessimisme.

– Erna Solberg snakker ned situasjonen i norsk næringsliv: At folk rømmer landet og sliter som følge av regjeringens politikk. Jeg erkjenner at vi har vært gjennom en tøff periode i norsk økonomisk, men når du ser på statistikkene, så viser det en veldig positiv utvikling, sier han og lister opp:

  • Fastlandsbedriftenes investeringer var rekordhøye i fjor: De var på 500 milliarder kroner. Investeringene i fjor var 37 prosent høyere enn snittet i Solbergs regjeringsperiode.
  • Næringslivets samlede overskudd har vokst mye i 2022 og 2023. Overskuddet vokste med over 100 milliarder kroner på to år, til drøye 600 milliarder kroner i 2023.
  • I Solberg sin regjeringsperiode frem til pandemien lå antall nyetablerte virksomheter på drøyt 5000 i måneden. I vår periode nesten 6000.

Noen flere tall her:

  • I 2023 var eksporten fra bedrifter på fastlandet (olje- og gassektoren holdt utenfor) 43 prosent høyere enn for to år siden.
  • Norge stiger på EUs innovasjonsindeks: I 2021 lå Norge på 11. plass på EUs innovation «Scoreboard index». I juli 2024 offentliggjorde EU sin 2024-rapport hvor Norge klatrer til 7. plass.
  • Det er sterk utvikling i sysselsettingen: Det er i dag netto 140.000 flere sysselsatte enn i 2021. 86,5 prosent av denne økningen har kommet i privat sektor.

– Det påstås at offentlig sektor «eser ut» under vår regjering. Ser vi på offentlig etterspørsel etter varer og tjenester som andel av fastlands-BNP, økte den fra omtrent 33 til 36 prosent i Solberg-perioden 2014-21, og det meste av veksten før pandemien. Med oss ved roret var den i 2023 det samme som i 2021, sier han.

NHO-sjef Ole Erik Almlid deltok også i debatten og det ble fleipet med null hår på hue og grått hår på haken. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Det riktige og viktige

– Solberg viser blant annet til at offentlige utgifter vokser raskt, og tilsvarer nå mer enn 60 prosent av fastlandsøkonomien og at omtrent en av fem av Norges befolkning i arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet?

– Det riktige og viktige er at bedriftene har rekordhøye investeringer, meget god lønnsomhet, at det er flere nyetableringer og eksporten øker. Det bidrar til at det skapes flere jobber, som vi som nasjon er helt avhengig av.

– Du la nylig frem perspektivmeldingen at det trengs 180.000 nye stillinger innen helse- og omsorg frem til 2060. Det betyr at de offentlige utgiftene vil stige veldig mye mer og offentlig sektor vil ese ut enda mer?

– Jeg sa at hvis vi ikke gjør noe, så vil vi trenge 180.000 flere. Jeg tror ikke vi kommer til å trenge i nærheten av så mange, fordi vi må gjøre noe.

Vedums nye pressestatssekretær, Skjalg Fjellheim, er i gang i jobben og viser vei gjennom Arendals gater. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Hva da?

– For eksempel tror jeg at kunstig intelligens gjør at vi kan gjøre mange ting innen helsesektoren på en annen måte. Eksempelvis analyse av bilder. Og så skjer det mye innen forskning, blant annet på utviklingen av medisiner mot demens. Det vil kunne redusere behovet for pleie og omsorg.

Tina Bru sier at Vedum ikke har bakkekontakt. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– Urovekkende

Nestleder og finanspolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru, er oppgitt over uttalelsene til Vedum.

– Det er urovekkende at Vedum har så lite bakkekontakt at han ikke ser utfordringene Støre-regjeringen har gitt norske bedrifter, men da også bærekraften i velferden vår på lang sikt. Vedum og Støre har levert tidenes skattesjokk, og resultatet var at hele 8 av 10 bedrifter mistet tilliten til regjeringen. Det nyeste tilskuddet er den nye exitskatten, som har ført til gründeropprør over hele landet.

Hun sier at Støre og Vedum åpenbart ikke har noen planer om å skifte kurs.

– Og Vedum bruker gamle tall. Det siste året har næringsinvesteringene falt med 22 prosent, og det meste av jobbveksten har kommet i offentlig sektor. Det er nå vi begynner å se effektene av Støre-regjeringens næringsfiendtlige politikk.

Read Entire Article