– Vedum har sviktet kysten

4 months ago 110


Kortversjonen

  • Høyre har knust Sp i Lofoten og Vesterålen med ni av 12 ordførere.
  • Erna Solberg gir Støre og Vedum mye av skylden for Høyres suksess.
  • Hun mener regjeringen har sviktet kysten med økte skatter og dårligere infrastruktur.

Under sommersol kunne Høyre-leder Erna Solberg sole seg i glansen over eget partis suksess, da hun ankom Svolvær denne uken:

Etter høstens kommunevalg fikk Høyre ni av 12 ordførere i Lofoten og Vesterålen, opp fra to ordførere mellom 2019 og 2023.

Valgsuksessen hadde et motstykke:

Sp var taperen her ute i havgapet: Av Høyres syv nye ordførere, var det fem som overtok ordførerklubben etter en Sp-ordfører.

– Vi har store ambisjoner om å beholde makten her. Målet må være å gjøre Lofoten og Vesterålen Støre- og Vedum-fritt, sier Høyre-leder Erna Solberg – med et lite glimt i øyet.

Hun legger til:

– Jeg tror vi vant fordi vi har dyktige folk lokalt og fordi Vedum og Støre-regjeringen har sviktet kysten.

Vedum slår tilbake nede i saken.

Vågan-ordfører Vidar Thom Benjaminsen inviterte de andre Høyre-ordførerne i Lofoten og Vesterålen – og Erna Solberg – hjem på middag.

Hvalkjøtt sto på menyen.

Elisabeth Sørdahl var en av ordførerne.

– Jeg tror vi vant valget fordi vi lovet å holde skattene lave og ikke innføre eiendomsskatt. Og fordi vi stort sett bare snakket om hva vi kan gjøre for å legge til rette for ny næringsvirksomhet, sier ordføreren i Øksnes:

Elisabeth Sørdahl «rappet» ordførerklubben fra Sp etter å ha økt oppslutningen med hele 21,7 prosentpoeng, til 30,1 prosent. – Høyre har ikke hatt ordfører i Øksnes siden på 80-tallet, så det var på tide, sier hun. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Vi har ikke en statlig arbeidsplass og vår kommune er tuftet på fiskeri. Derfor er rammevilkårene for vårt næringsliv så viktig.

Erna Solberg møtte partiets ordførere i Lofoten og Vesterålen torsdag, blant andre Bø-ordfører Sture Pedersen (t.h.) Foto: Gisle Oddstad / VG

– Undergraver skaperkraften

Solberg gir denne forklaringen på Høyres suksess og Sps fall her oppe:

– Jeg mener det er mye som vitner om at Sp og Ap – Støre-regjeringen – ikke forstår kysten, sier hun og punkter opp en rekke saker:

– I snart tre år har regjeringen kommet med den ene bredsiden etter den andre mot kysten, sier hun:

  • Økt eierbeskatning som gjør det vanskeligere å eie og drive
    bedrifter og får folk til å flytte fra landet.
  • Stagnering i samferdselsbevilgningene og nesten ikke oppstart
    av nye prosjekter. De har hovedvekt på underfinansierte løfter om gratis
    ferge.
  • Uventede og store skatteøkninger som går hardt utover
    næringslivet.
  • Det siste krumspringet fra regjeringen med den såkalte
    exitskatten som kommer også til å gjøre det mindre attraktivt å
    starte nye bedrifter.
Ut på tur. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Motsetningene mange fra Ap og Sp har forsøkt å
sette opp mellom bedriftsledere og «vanlige folk» eksisterer kun i deres
egne hoder. På kysten vet vi at vi trenger folk som har lyst og mulighet til å
jobbe og skape verdier. Innbyggerne har oppdaget at Ap og Sp undergraver den skaperkraften.

I følge Bø-ordfører Sture Pedersen var hvalkjøttet til Benjaminsen (bildet) på Michelin-stjernenivå. Foto: Gisle Oddstad / VG
Foto: Gisle Oddstad / VG

– Historisk sett er det Ap og Sp som har kjempet distriktenes kamp, ikke Høyre, gjennom eksempelvis distriktsstøtte og vern av lokalsykehus, skoler og lensmenn?

– De klarte da vi satt i regjering å danne et bilde av at de var distriktenes viktigste venn. Nå begynner folk å se at mange av endringene vi foretok var riktig. Det er ikke lenger noen høye rop om å få lensmannskontor eller andre ting tilbake. Det viktigste er at folk ser at for å utvikle distriktene, så må mer av kapitalen forbli i distriktene.

– Mye av den økte skatten som oppdrettsselskapene er pålagt, skal kanaliseres til kystkommunene med oppdrett?

– Den skatten rammer veksten og investeringene i næringslivet langs kysten. Da begynner lokalsamfunnet å forvitre.

Hvem er Erna Solberg?

Erna Solberg er en norsk politiker som var Norges statsminister fra 2013 til 2021. Hun representerer Høyre, som er et konservativt politisk parti i Norge. Før hun ble statsminister, hadde hun flere andre politiske roller, blant annet som kommunal- og regionalminister.

Hvem er Trygve Slagsvold Vedum?

Han er en norsk politiker som er leder for Senterpartiet. Han har vært aktiv i norsk politikk i mange år og har hatt flere viktige roller, blant annet som landbruks- og matminister. Fra 2021 er han også Norges finansminister.

Hva gjør en finansminister?

En finansminister har ansvar for statens økonomi, noe som inkluderer å lage og følge opp statsbudsjettet. Finansministeren jobber også med skattepolitikk, økonomisk planlegging og tiltak for å sikre en stabil økonomi i landet.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.

– Må være over

– Foreløpig er det ingen oppdrettsselskaper som har gått inn fordi de går med underskudd som følge av økt skatt?

– De går ikke inn, men de kutter i investeringene. Som blant annet rammet bygg- og anleggsbransjen lokalt, fordi planlagte prosjekter ble stanset.

– Kan du være konkret om hva Høyre vil gjøre fremover, som er bedre for distriktene enn regjeringens politikk?

– Ja det skal du få i fire punkter, sier hun:

OLJESPØRSMÅL: Høyre går inn for å lete etter gass på Nordland IV utenfor Lofoten. - Hva gjør dere hvis dere finner olje: Lar den ligge? - Skulle man finne olje på Nordland IV-feltet må man ta stilling til det dersom det skjer, sier Solberg. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Det første er at tiden for plutselige eksperimenter i skattepolitikken må være over.
Høyre lover å ta ned det samlede skatte- og avgiftsnivået dersom vi
kommer i regjering: Slik vi viste sist vi var i regjering, da vi
kuttet skattene med i overkant av 40 milliarder kroner.

– Hvor mye skal skattene ned?

– Vi holder på med programarbeidet i partiet og det er for tidlig å tallfeste nøyaktig, men retningen er tydelig: De skal ned.

På vei fra Svolvær til Stokmarknes. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Senking av ambisjonene

Det andre punktet hun nevner er at «vi skal gjenoppta byggingen av landet».

– Norge og kysten er helt avhengig av å fortsette å bygge ut samferdsel i landet for å sikre både folkene som bor der og næringslivet gode betingelser.

– Regjeringen vil bruke 1300 milliarder på vei og bane i Nasjonal transportplan de neste 12 årene. Det kalles vel å bygge landet?

– Ja, men det er 20 prosent lavere aktivitetsnivå i forhold til det som lå i vår forrige transportplan, altså en betydelig senking av ambisjonene.

De to siste punktene kan du lese om her

Det tredje punktet er at «vi skal vi være garantist for markedsadgang».

– Varene og tjenestene vi produserer må selges, ofte til Europa, og EØS-avtalen er derfor helt nødvendig. Sps og Aps flørt med å utrede exit fra EØS bør legges i en skuff en gang for alle.

Det siste punktet dreier seg om å vri:

– Vi skal vri oljepengene tilbake mot vekstfremmende tiltak innen kunnskap,
infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser. Regjeringen har økt
oljepengebruken med over 50 milliarder, men bruker samtidig 50 milliarder
mindre på det som er vekstfremmende.

– Hva mener du med vekstfremmende?

– Stortinget definerte det i forbindelse med behandlingen av handlingsregelen: skattelette, satsing på forskning og utdanning og investeringer innen samferdsel og utdanning.

– Og det skal bli spesielt distriktsvennlig?

– Ja, fordi at veldig mange små og mellomstore bedrifter ligger i distriktene. Måler du i kroner kommer mest til Oslo fordi det bor mest folk der, men vekstfremmende tiltak er viktig for bedriftene i distriktene og langs hele kysten vår.

BLÅTT ØYRIKEGLEDE. Fra venstre: Vidar Thom Benjaminsen, ordfører Vågan, Stig Tore Skogsholm, gruppeleder på fylkestinget for Nordland Høyre, Ragnar Palsson, leder Vågan Høyre, Hanna Sverdrup, ordfører Moskenes, Kjell-Børge Freiberg, ordfører Hadsel, Elisabeth Sørdahl, ordfører Øksnes, Erna Solberg, Sture Pedersen, ordfører Bø og Einar Benjaminsen, ordfører i Flakstad. Grete Ellingsen, ordfører i Sortland og Susann Berg Kristiansen, ordfører på Værøy var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Hovmod står for fall

Vedum sier han synes det er spesielt at Solberg forsøker å latterliggjøre dem.

– Hovmod står for fall. Hvis Solberg vil bruke slike nedlatende holdninger er det forsåvidt greit, men jeg synes det er spesielt. Spesielt fordi hun snakker så lite om egen politikk, sier Vedum.

Vedum møter gjerne Solberg til debatt i Lofoten. Her er de avbildet på Vestlandet under forrige stortingsvalgkamp. Foto: Helge Mikalsen / VG

Han forsvarer grunnrenteskatten på havbruk.

– Solberg bruker retorikken til de store oppdrettsselskapene. Vi mener de store tåler den skatten og vi skjermer de mindre selskapene.

– Så latterliggjør hun oss for våre grep med gratis ferje. Men det er et velkomment grep for alle som bor langs kysten. Og sykehussaken i Lofoten viser at vi kjemper distriktenes kamp.

– Det tok lang tid før regjeringen snudde i den saken?

– Fra dag en var Sp klar i sitt vern av sykehuset og regjeringen reddet lokalsykehuset.

– Halvert pris

Han viser også til halvert kutt i barnehageprisene.

– Fra 1. august kan befolkningen i Lofoten og Vesterålen nyte godt av at barnehageprisen halveres fra 3000 til 1500 kroner, mens resten av landet får redusert prisen til 2000. Det skyldes at mindre kommuner får en større kutt.

Vedum avslutter med et angrep og en invitt.

– I sitt budsjettforslag kuttet Høyre formueskatten med 2,7 milliarder kroner, mens de økte drivstoffavgiftene med tre milliarder. Det tror jeg ingen i Lofoten støtter. Jeg møter henne når som helst på et torg i Lofoten for å diskutere hvem som ivaretar distrikts-Norge best.

Read Entire Article