VAR-debatt på ville veier

5 months ago 37


Tilhengere av VAR fremstår oppsiktsvekkende passive i den offentlige samtalen. Kan det ha noe med debattklimaet å gjøre?

Her sjekkes skjermen i eliteseriekampen mellom Tromsø og Brann. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
fredag 3. mai kl. 17:50

Her på Ullevaal stadion har generalsekretær Karl-Petter Løken i Norges Fotballforbund akkurat lansert et nytt grep. Et nytt utvalg er satt ned for å forbedre bruken av videodømming. Der sitter gode fotballnavn som Tom Høgli og Jostein Grindhaug.

Tanken er at klubbene kan melde inn situasjoner det er mulig å diskutere og lære av.  Et av målene til NFF og Norsk Toppfotball er å øke forståelsen for bruken av VAR og dommerrollen.

Supportermiljøene er ikke nevneverdig VAR-vennlige. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Hensikten med nyvinningen er unektelig god. I beste fall kommer det noe konstruktivt ut av å involvere klubbene tettere.

Men det spørs om tiltaket har noen som helst effekt på den giftige tonen rundt VAR i disuksjonene rundt norsk fotball. Å sette ned et nytt utvalg er neppe det kritikerne ønsker seg.

Med utestemme har det mest innbitte supportermiljøet bestemt seg for å kjempe for å VAR vekk, koste hva det koste vil.

Dessuten vil sikkert representanter for den organiserte fansen reagere på at de ikke er invitert inn i varmen når bruken skal under lupen.

Straffespark er blant situasjonene som sjekkes. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Det er synd at det er blitt så betent rundt et tiltak som er innført for å gi dommere drahjelp, og som skal øke sannsynligheten for at nøkkelsituasjoner blir korrekte.

Selve uenigheten er det ikke noe galt med. 

Det er fair å mene at spontanitet er så viktig at det er en uting å vente mens en situasjon blir sjekket. Men det må også være innenfor å ha den oppfatningen at et rettferdig utfall veier tyngst.

Problemet i sosiale medier, og da særlig på X/Twitter, er at det gått så mye sport i å håne videodømming at tonen blir på ville veier. 

Dommer Rohit Saggi annulerer mål etter VAR-sjekk i eliteseriekampen i fotball mellom Molde og Kristiansund på Aker Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Det kan umulig være enkelt hvis du er supporter av det ivrige slaget, og faktisk synes at VAR er en naturlig del av utviklingen av moderne fotball.

Blir du da ansett som en «ekte» supporter i miljøet? Hvor stort er gruppepresset til å fremstå som mot?

VGs «varometer» kartla tidligere i år hvordan toppklubbenes ulike årsmøter forholdt seg til VAR. Selv om flere klubber har vendt seg vekk fra video, har motstanderne ikke klart å skape flertall for skroting.

I sosiale medier er hatet nær enerådende.

Det er ikke så lett å fastslå hvorfor den ene siden er så høylytt og den andre så passiv. Men det kan ha noe å gjøre med hva som utløser debatter å gjøre.

De som angriper VAR tar gjerne utgangspunkt i en bestemt situasjon de mener er blitt galt håndtert. De som forsvarer VAR bruker gjerne det store bildet som begrunnelse for at økt rettferdighet er bra. 

Det blir ramaskrik hvis en enkelt situasjon er diskutabel, mens de mange korrekte avgjørelsene forbigås i stillhet.

Det er ikke så lett å møte følelsesladde tirader med tall og trender, uansett hva bakgrunnstallene viser oss om hvordan VAR faktisk fungerer.

Trolig må både NFF, NTF og dommerledelsen er mer offensiv i kommunikasjonen om alt som er bra med VAR.

Det er ingen tvil om at det var barnesykdommer rundt innføringen. Noe annet hadde vært en sensasjon. Det er heller ikke slik at alt er perfekt etter et drøyt år.

Jeg våger likevel påstanden om at VAR i Eliteserien fungerer forholdsvis godt allerede.

Det betyr ikke at at vi vil bli skånet fra gale vurderinger fremover heller.

Men det er etter mitt syn flere plusser en minuser med hvordan VAR retter feil i vår øverste liga. Selv om de ansvarlige sjelden får kred i det offentlige rom.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article