Eksport av våpen, ammunisjon og militærutstyr til Israel kan bryte menneskerettighetene og må stanses umiddelbart, sier FN-eksperter. De ber Oljefondet ta grep, som eier i flere våpenprodusenter.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Det kommer frem i en melding fra FNs høykommisær for menneskerettigheter.
FN-ekspertene ber Oljefondet og en rekke andre finansinstitusjoner som investerer i våpenselskaper med eksport til Israel om å ta grep for å sikre at våpeneksporten til Israel tar slutt.
«Det å unnlate å forhindre eller begrense forretningsforbindelsene med disse våpenprodusentene som overfører våpen til Israel kan ta en fra å være direkte knyttet til menneskerettighetsbrudd til å bidra til dem, med konsekvenser for medvirkning til potensielle grusomheter», skriver FN-ekspertene.
I tillegg til Oljefondet ber FN også en rekke navngitte finansinstitusjoner om å ta grep, inkludert Bank of America, BlackRock, Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley og Wells Fargo & Company.
Ifølge FN-ekspertene er 37.000 dødde og 84.000 skadde i Gaza.
Les også
Israel-strid rundt Oljefondet: – Politikerne må ta ansvaret
Nevner disse selskapene
FN-ekspertene ber en rekke navngitte våpenprodusenter om å stanse overføringer av våpen og militærutstyr til Israel, selv om dette skjer under eksisterende eksportlisenser.
«Ved å sende våpen, deler, komponenter og ammunisjon til israelske styrer risikerer disse selskapene å bli medskyldige i alvorlige brudd på internasjonale menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett», sier ekspertene.
«Det å fortsette å overføre våpen til Israel kan ses som å med vitende og vilje assistere operasjoner som er i strid med internasjonale menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett og kan resultere i profitt fa slik assistanse», skriver ekspertene.
FN-ekspertene ledes av Robert McCorquodale, og er en del FNs menneskerettighetsråds spesielle prosedyrer. Disse ekspertene jobber på frivillig basis, er ikke ansatt i FN og får ikke lønn for arbeidet sitt.
Les også
Ønsker nye regler for Oljefondet: – Et hull i forvaltningen
– Ikke rettslig bindende
Det finnes en rekke ulike komiteer og spesialrådgivere med ulik status i FN-systemet.
Rådene fra FN-ekspertene er ikke bindende, ifølge Geir Ulfstein, professor emeritus ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.
– Man skal ta dette alvorlig, men samtidig må man se på begrunnelsen disse FN-ekspertene har kommet med, og vurdere hvilken eksport hvert enkelt selskap driver med, sier UIfstein.
– Hvor bindende er dette?
– Det er ikke rettslig bindende, men det må tas alvorlig.
– I tråd med mandatet
Det er Finansdepartementet som har det øverste ansvaret for Oljefondets investeringer. Ansvaret for utelukkelser av etiske hensyn er overlatt til hovedstyret i Norges Bank.
Slike utelukkelser skjer etter råd fra Etikkrådet, men disse prosessene kan ta lang tid.
«Vi investerer i tråd med mandatet fra Finansdepartementet, som sier vi skal være bredt investert i selskaper over hele verden», skriver Line Aaltvedt i Oljefondet i en e-post til E24.
«Det er Etikkrådet som har ansvaret for å vurdere fondets investeringer opp mot de etiske retningslinjene og anbefale observasjon eller utelukkelse til Norges Bank. De etiske retningslinjene har egne bestemmelser som omhandler våpen», skriver hun.
– Følger nøye med
Etikkrådets rolle er blant annet å gi råd til Norges Bank om hvilke selskaper Oljefondet bør utelukke.
– Dette er en situasjon vi følger nøye med på. Jeg kan ikke kommentere på hvor vi er i prosessen med enkeltselskaper, sier sekretariatsleder Eli Ane Lund i Etikkrådet til E24.
– FN-ekspertene sier at Oljefondet og andre investorer risikerer ansvar for medvirkning til menneskerettighetsbrudd og ber dem legge press for å stanse våpeneksporten til Israel?
– Det er ikke Etikkrådets rolle å påvirke selskaper. Det eneste Etikkrådet kan gjøre er å vurdere investeringene opp mot retningslinjene, og eventuelt gi fondet råd om å ikke være investert i enkeltselskaper, sier Lund.
Hun peker på at det ikke er noen generell våpenboikott mot Israel.
– Vi må se på hvilke våpen som faktisk brukes mot Gaza og hvilke selskaper i fondet som produserer disse våpnene, sier Lund.
– Vi gjør en konkret vurdering av hvert enkelt våpenselskap, og om våpnene brukes på Gaza, og om det er pågående leveranser av våpen nå, sier hun.