Kampen står mellom to kvinnelige presidentkandidater, som begge kan bli Mexicos første kvinnelige president
Nær 100 millioner innbyggere er registrerte velgere før kampen om å overta vervet til nåværende president Andrés Manuel López Obrador, skriver nyhetsbyrået AP.
Velgerne skal også stemme frem guvernørene i ni av Mexicos 32 stater, samt velge kongressmedlemmer, ordførere og en rekke lokalpolitiske poster.
Dette er kandidatene:
- Claudia Sheinbaum (61) representerer det sittende, venstreorienterte partiet Morena. Hun har lovet å videreføre den sittende presidentens politikk.
- Motkandidaten, senator og forretningskvinne Xóchitl Gálvez (60) fra det konservative PAN-partiet, representerer en koalisjon av opposisjonspartier. Hun har lovet å slå hardere ned på kriminalitet.
I det historiske valget er sikkerhet et viktig tema for mange velgere.
López Obrador regnes som en populist som har bygget ut velferdssystemet, men feilet i kampen mot kartellene.
Vold mot kvinner sentralt
VG har snakket med den norske studenten Roya Shahibzadeh (26), som befinner seg i Mexico City.
Hun tar en mastergrad i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, men har det siste halvåret vært på utveksling for å studere politikk og globalisering i Puebla og Mexicos hovedstad.
– I min sirkel handler valget mye om å få håndtert problemet vold mot kvinner, sier Shahibzadeh til VG.
– Ønsker meksikanerne en kvinnelig president?
– Det er mye støtte for Sheinbaum og jeg har ikke hørt noe negativt i forhold til at begge toppkandidatene er kvinner. Dette er jo et historisk valg – mange håper Claudia Sheinbaum eller Xóchitl Gálvez kan ha en løsning på problemet.
Den sittende presidenten er en av de mest populære lederne i Latin-Amerika.
– Mexico har tjent mye på handelskrigen mellom Kina og USA og økonomien har fått et løft, påpeker Shahibzadeh.
Å hoppe etter López Obrador kan derfor bli krevende, tror studenten. 26-åringen forteller om rolige forhold der hun befinner seg:
– Velgerne her har bare én dag å stemme på. En i klassen min stiller til lokalvalg i Acapulco. Men alt virker helt normalt.
Kartellenes valgkamp
Narkotikakartellene og gjengkriminalitet er ventet å spille en større rolle under søndagens valg enn tidligere, skriver AP.
Attentat mot ordførere og andre politikere som truer kartellenes kontroll er et stort samfunnsproblem.
Sikkerhetsanalytiker David Saucedo sier til AP at kartellene trolig vil mobilisere for å tvinge velgerne til å stemme på kandidater kartellederne favoriserer:
– De har lojale velgere som de har vunnet ved å dele ut mat, penger, medisiner og bistå til infrastrukturprosjekter. De vil bruke dem til å støtte narko-kandidatene, sier Saucedo.
Mange velgere har selv opplevd volden på kroppen:
– De har ranet meg to ganger med pistol. Man må endre retning, endre lederskap, sier Julio García, en 34 år gammel kontorarbeider fra Mexico City, til AP.
– Hvis vi fortsetter på samme måte, ender vi opp som Venezuela, mener han.
Hjemmeværende Stephania Navarrete (34) følger valget med spenning. Selv vil hun gi sin stemme til Shaeinbaum, forteller hun AP.
– For meg er sikkerheten en stor utfordring. De sa sist at de skal få ned kriminaliteten, men det motsatte skjedde. Jeg kan ikke bare skylde på presidenten, selvsagt, men det er på et vis hans ansvar, sier Navarrete.
Valget har vært preget av vold, og to personer er så langt drept på valgdagen i angrep på to ulike valglokaler i delstaten Puebla sentralt i landet, melder AFP.
Et av ofrene døde etter at ukjente personer tok seg inn i et valglokale i byen Coyomeapan for å stjele valgpapirer, mens den andre personen ble drept i en skuddveksling etter et angrep på et valglokale i Tlapanala, sier en representant for lokalmyndighetene til AFP.
Tusenvis av sikkerhetsstyrker er utstasjonert for å beskytte velgere etter at mer enn 25 lokale kandidater har blitt drept, skriver NTB.
Valglokalene stengte klokken 18.00 lokal tid søndag. De første resultatene er ventet rundt klokken 21.00.
Størst tro på Sheinbaum
I likhet med flere latinamerikanske land, har Mexico gjennomgått en voldsom modernisering de siste årene.
Latin-Amerika-ekspert Steinar Andreas Sæther, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO), har tidligere uttalt seg om det historiske valget:
– De liker å se på seg selv som en moderne, urbanisert befolkning som har fortjent bedre økonomiske kår enn de faktisk har fått, sa Sæther om Mexico i et VG-intervju.
– At presidentkandidatene er kvinner og representerer etniske minoriteter er et bevis på at Mexico har tatt flere steg frem. Det vil velgerne verdsette.
Da VG intervjuet ham i fjor høst, holdt han en knapp på Claudia Sheinbaum som vinner.
– Regjeringspartiet Morena har hatt stor fremgang de siste årene og president López Obrado er fortsatt overraskende populær.
Den avtroppende presidenten anses som en av de minst korrupte presidentene Mexico har hatt, opplyste Sæther.
– Det blir ikke lett å ta over etter ham.
Se video: Hetebølge i Mexico: – Faller fra trærne som epler