Værprognose: 65 prosent sannsynlighet for en varmere sommer enn normalt.

4 months ago 57


ENDELIG SOMMER: Andreas Valdal, Carolina Mera, Linn Elfrida, Kristine Sunde og Faysal El Idrissi. Foto: Gisle Oddstad/VG Foto: Gisle Oddstad / VG

Men gjengen VG møtte i Bjørvika i ettermiddag har helgardert med utenlandsferie.

onsdag 15. mai kl. 18:41

To av dem starter ferien i Romania. En annen reiser til Ecuador. Men alle er glade for at det plutselig er sommer ved vannkanten i Oslo.

– Mai og juni har vært de mest stabile månedene de siste årene, sier Linn Elfrida. Hun håper godværet strekker seg til juli.

– Da får også studentene som sitter inne og svetter nå oppleve godværet, sier hun.

Ifølge et sesongvarsel fra Meteorologisk institutt kan hun få rett. Mye tyder på at de høye temperaturene vil holde seg i juni, juli og august, ifølge statsmeteorolog Per Egil Haga.

– Muligheten for høye temperaturer er til stede i hele landet, både i nord og sør, sier han.

– Hvor kan man kjøle seg ned?

– I hvert fall ikke i Sør- og Mellom-Europa. Skal man kjøle seg ned, så er det nok sikrere å holde seg her i landet, i kystområdene og oppi fjellet.

Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Varmt i hele landet

Statsmeteorologen presiserer at prognosen er basert på sannsynlighet. Men tegn tyder på at det kan bli fint.

Den første delen av sommeren er preget av mer tørt og varmt vær enn den siste delen, slik det ser ut nå, forteller Per Egil Haga.

– Vi har prognoser som sier at det er 60–70 prosent sannsynlig at vi får høyere temperatur enn det som er normalt for en norsk sommer, sier statsmeteorologen.

Figuren viser prognosene for juni, juli og august. Til venstre er det nedbøren, til høyre temperatur. Størrelsen på boksene er et mål for sannsynligheten. Symbolene angir forventet nedbørmengde/temperaturintervall. Foto: Meteorologisk institutt

Bra i nord

Per Egil Haga henviser til forskningsprosjektet Climate Future når han sier at det er 50 prosent sannsynlighet for at Nordland og Troms får den varmeste junimåneden siden 2015.

– Her i sør er sannsynligheten ikke så stor. 10–20 prosent, forteller han.

HVILEMODUS: Jack Mehoff, Tarald Svendsen og Lars Arthur Dal Bryne. Foto: Gisle Oddstad / VG

Håper det slår til

De tre kameratene på benken tar værprognosene for sommeren med en klype salt, men håper på det beste. Jack Mehoff fra Australia får besøk av moren sin, som han skal ta med på norgesferie.

Tarald Svendsen reiser til Italia, mens Lars Arthur Dal Bryne vil på hytta på Sørlandet. Der er han klar til å ta imot godværet, enten det kommer sent eller tidlig.

Read Entire Article