Kortversjonen
- Den britiske Russland-eksperten Luke Harding sier at Putin støtter Trump som president.
- Harding mener det var en omfattende russisk spionasjeoperasjon for å hjelpe Trump vinne i 2016.
- Ifølge Harding drømmer Putin om en ny «Jalta-konferanse» med Trump.
- Harding tror Russland vil fortsette med andre land om de erobrer Ukraina.
- Han er usikker på om støtten fra Europa er nok for Ukraina.
– Putin støtter Trump fullt ut. Det er ikke noen statshemmelighet, smiler Luke Harding.
VG møter ham på Litteraturhuset i Fredrikstad.
– Det er tydelig at det var en omfattende og avansert spionasjeoperasjon i 2015–2016 for å hjelpe Donald Trump med å vinne, noe som var vellykket fra et russisk synspunkt, sier Harding.
Les også: Ny bok: Hemmelige samtaler mellom Trump og Putin
Han har blant annet skrevet den bestselgende boken «Collusion - how Russia helped Trump win the White House», og ble i 2011 utvist fra Russland etter å ha vært der i over tre år som The Guardians korrespondent.
– Faktisk kan man si, som Hillary Clinton gjør, at det var russerne som fikk Trump inn i Det hvite hus. Jeg tror Clinton har rett. Det som var en opportunistisk operasjon for å sabotere Hillary Clinton ved å hacke e-postene hennes og offentliggjøre dem, endte opp med å snu presidentvalget og gi Trump en fordel som gikk langt utover det russerne kunne forestille seg, mener Harding.
I slutten av september møtte Trump Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i New York. Trump er republikanernes presidentkandidat også denne gang.
– Trump i 2016 er fortsatt den samme Trump i 2024. Han er en kaosagent som undergraver USA som en internasjonal aktør. Putin regner også med at Trump vil gi ham det han vil ha i Ukraina, noe jeg tror Trump vil gjøre, mener Harding.
Han mener Putin har en drøm:
– Jeg tror Putin drømmer om en ny Jalta-konferanse
. Han vil sette seg ned med Trump, helst Trump, og en eller annen symbolsk representant for EU, som Ursula von der Leyen, og så skal de si at «jeg får dette, og du får dette». Norge ville nok ende opp som en del av Europa, sier Harding.Putin og USA-valget
- Vladimir Putin kalte Kamala Harris for sin favoritt under et økonomisk forum i Vladivostok tidlig i september.
- Utenriksminister Sergej Lavrov hevdet nylig at uttalelsen var ment som en spøk.
- Harris' valgkamptalsmann har avvist støtte fra Putin.
– Men det er det at Putin vil ha innflytelse over mer enn Russland. Han vil at Russland skal ha kontrollen over naboland.
– Så hvis han erobrer Ukraina – så vil han fortsette med andre land?
– Ja, absolutt. Hvorfor ikke? Han ser svakhet, han ser splittelse, han ser ubesluttsomhet fra europeerne, og han vil gjenreise noe av Sovjet-imperiet. Så definitivt ja!
– Kan Europa levere god nok støtte til Ukraina om USA trekker seg ut?
– Jeg er ikke sikker på om Europa vil kunne fortsette. Våpenleveransene fra USA er avgjørende, og uten dem vil Ukraina raskt miste territorium i øst og andre steder, noe som virker å være hva Trump ønsker. Trump vil åpenbart at Russland skal vinne, at Putin skal vinne krigen.
– Hva er logikken bak det?
– Du kan så si. Hvorfor Trump opptrer som en talsperson for Putin? Dette er samme parti som Ronald Reagan, som kalte Sovjetunionen et «ondskapens imperium», og likevel tar Trump denne bemerkelsesverdige anti-ukrainske, prorussiske holdningen.
– Hvorfor det?
– Dels kan det forklares ideologisk – konservative Trump-velgere ser Russland som et kristent, konservativt land som står opp mot liberale verdier, noe Putin spiller på. Dessuten har Trump hatt økonomiske bånd til Moskva siden 1980-tallet.
God relasjon
Eirik Løkke, rådgiver i tankesmien Civita, mener også at det kan være dårlig nytt for Ukraina om Trump blir president.
– Jeg synes det er ganske åpenbart at Trump er mer komfortabel med Putin enn Zelenskyj. Hans politikk er så lite Ukraina-vennlig, at den fort blir Russland-vennlig.
Løkke minner om at Trump nektet å svare på om han ønsket at Ukraina skulle vinne under debatten mot Kamala Harris.
– Jeg er usikker på om han har noen dyp mening om krigen, men han virker å ha en god relasjon til Putin.
Han peker på at Trump med jevne mellomrom har kommet med positive beskrivelser av Putin.
– Hva er det som gjør han kommer så godt overens med Putin?
– Det er et godt spørsmål. Han trives bedre med autoritære ledere og diktatorer enn han gjør med demokratiske ledere.
Om Trump blir president kan det ha store ringvirknigner for krigen mellom Russland og Ukraina.
– Det kan ha veldig mye å si. Han kan trekke støtten til Ukraina, og det kan ha store implikasjoner for Ukraina. Det er lite trolig at Europa kan dekke opp for USA.