Kortversjonen
- Fire FpU-medlemmer hevder at de ble utsatt for vold i Oslo sentrum natt til søndag.
- To av dem er sykemeldte etter hendelsen.
- Politiet henla saken dagen etter at den ble anmeldt, men vurderer nå å gjenåpne.
- FpU-leder Simen Velle er kritisk til politiets arbeid og frykter at folk vil ta loven i egne hender for å trygge hovedstaden.
– Noen må tørre å stå frem. Hvis ikke får vi ikke løst problemet med uprovosert vold, sier fylkesleder Mikael Stenberg (23) i FpU Akershus.
Tilbake på det han hevder var åstedet flekker han opp T-skjorten.
Der vitner noen mindre bloduttredelser om volden han og partikamerat Aleksander Kløvstad Wiklund (20) natt til søndag skal ha blitt utsatt for midt på Karl Johans gate i Oslo.
Også en tredje mann i starten av 20-årene og en 19-årig kvinne i Fremskrittspartiets ungdomsparti skal ha vært involvert i hendelsen.
Ribbeinsbrudd og hjernerystelse
De to sistnevnte ønsker å være anonyme, men tenåringsjenta bekrefter Stenberg og Wiklunds fortelling om hvordan de ble angrepet av en guttegjeng på det de anslår som i overkant av ti unge menn.
– Vi tror de var studenter for de hadde på seg hadde fadderarmbånd
, sier FpU-erne.VG har sett dokumentasjon på at Stenberg er sykemeldt grunnet ribbeinsbrudd, mens Wiklund har fått påvist hjernerystelse.
Sistnevnte har et synlig merke og er hoven på høyre kinn der han skal ha blitt truffet av en knyttneve.
Begge sier de har anmeldt hendelsen til Grønland politistasjon søndag, noe Oslo politidistrikt bekrefter overfor VG.
Les politiets kommentar lenger nede i denne saken.
– På vei til å møte 19-åringen – en partivenninne av meg som er helt ny i Oslo – ropte en guttegjeng «homser» etter oss. Ikke at det er relevant, men vi er ikke homofile, vi var tre gutter som hadde kost oss ute og lekte og bar hverandre, forteller Stenberg.
Han oppfattet at guttegjengen var ute etter å fremprovosere en reaksjon, noe de ifølge FpU-erne ikke fikk.
– Vi gikk videre, møtte venninnen vår og satte oss ned ved Tostrup uteservering som tilfeldigvis ligger utenfor Frps partikontor.
Klokken var på dette tidspunktet nærmere halv ett om natten, anslår de.
– Fløy på oss
Etter kort tid skal guttegjengen også ha slått seg ned på samme sted. FpU-erne skal da ha fått spørsmål om de hadde hasj, noe de ifølge seg selv svarte benektende til.
– Fra baklommen til en av dem hang en rød T-skjorte. Kameraten vår som hadde satt seg på en stol fra den stengte uteserveringen spurte hva T-skjorten betydde fordi han tenkte det hadde med fadderuken å gjøre, forteller Stenberg.
– Han som fikk spørsmålet svarte: «Jeg er albaner». Så veltet han stolen til kameraten min og de fløy på oss.
VG har sett en video som viser opptakten til hendelsen.
For å beskytte 19-åringen, valgte Stenberg å trekke henne med seg rundt hjørnet, forteller han.
–Men jeg ble løpt etter av en fyr som slo meg i ribbeina så de knakk. Jeg dyttet ham unna og sa at jeg ikke var interessert i å slåss. Aleksander fikk et slag på trynet og tredjemann av oss ble slått overalt. Det var ham det gikk verst utover.
– Politiet skulle «se på saken»
På veien mot å finne en taxi til venninnen, støtte Stenberg og den 19-åringe kvinnen på en politibil etter å ha krysset Tollbugata, hevder de.
– Jeg banket på ruten og sa at vi trengte hjelp, sier Stenberg – som presiserer at han i samtalen med politiet var spesifikk med stedsangivelsen.
– Hva var tilbakemeldingen?
– Det var bare én politimann i bilen. Han sa at politiet «skulle se på saken», men første patrulje kom forbi først 35 minutter etter at volden var over. De stoppet ikke engang. Vi nevnte i anmeldelsen at vi hadde meldt ifra til politiet, men ikke fått noe hjelp, svarer FpU-fylkeslederen.
19-åringen bekrefter dette. Både hun og kameratene er skremt over det de opplevde som politiets manglende reaksjon.
Ingen av dem skal ha rukket å ringe 112 i tumultene, men mener det burde holdt å varsle patruljen.
– Det var ingenting vi gjorde eller sa som tilsa at vi skulle få juling. Når man ber politiet om hjelp og så ikke får det ... Det er det jeg synes er det skumleste og mest ubehagelige med hele situasjonen, understreker Stenberg.
– Vi fikk ingen hjelp av politiet. Da vi anmeldte fikk vi beskjed om at kontakten vår med patruljen ikke var loggført.
Saken henlagt
Tirsdag ettermiddag har Stenberg følgende oppdatering:
– Jeg fikk beskjed i dag tidlig at de hadde henlagt saken.
– Hva sa de var årsaken til det?
– Manglende beskrivelse av gjerningspersoner. Det er tydelig at de ikke har hentet ut noe fra overvåkningskameraer i området. Politiet har også fått en video der man tydelig ser en av gjerningsmennene, sier ungdomspolitikeren oppgitt og tilføyer:
– Det er skummelt at det tar under et døgn før saken blir henlagt og at man lar ungdomskriminelle slippe unna med dette.
Fikk hjelp av jentegjeng
Ifølge vennene skal det til slutt ha vært hjelp fra en gjeng tilfeldig forbipasserende unge kvinner som fikk slutt på volden.
– Å bli utsatt for vold på den måten ... Jeg er fra Gjøvik. Det er andre gangen jeg er ute på byen. Første gangen var i Drammen. Jeg har fått flere advarsler av pappa som sa at man må passe veldig på, forteller Aleksander Kløvstad Wiklund.
– En brutal start på utelivet?
– Ja, jeg kan ikke si at det var koselig.
Den eldre kompisen nikker.
– Så klart det er skummelt. Du blir jo redd. Vi var tre, mens de var ti-tolv stykker, hevder han.
Politiet: – Vil se på saken på nytt
VG har forelagt kritikken mot politiet overfor Oslo politidistrikt.
Politiinspektør Martin Strand, enhetsleder for FOT
bekrefter onsdag via kommunikasjonsavdelingen at politiet er kjent med hendelsen og har mottatt to anmeldelser.Sakene ble først henlagt mandag, dagen etter at de ble anmeldt. Så gjorde politiet helomvending.
– Vi har nå fått flere opplysninger om hendelsen enn det vi fikk i anmeldelsen. Når det nå foreligger nye opplysninger og mer informasjon i form av blant annet video, vil Enhet Sentrum se på saken på nytt og åpner derfor sakene for videre etterforskning, sier Strand til VG.
Politiet bekrefter at fornærmede har vært i kontakt med en patrulje som stemmer overens med opplysningene VG har gitt.
– Det er selvsagt uheldig at de to fornærmede har hatt en negativ opplevelse med politiet i denne saken. Polititjenestepersonen fikk i løpet av natten en henvendelse fra en person om en hendelse i Karl Johans gate mens han stod parkert i området Akersgata /Prinsensgate, sier enhetsleder Strand.
– Samtalen var kort og personen gikk umiddelbart videre.
– Ifølge fornærmede tok det om lag 35 minutter til politiet dukket opp. Hva er grunnen til at det tok så lang tid?
– De opplysningene som ble gitt til tjenestemannen ble ikke vurdert slik at ytterligere tiltak ble iverksatt på dette tidspunktet. Det er heller ikke registrert annen informasjon til politiet om denne hendelsen før anmeldelse ble levert på politistasjonen.
– Redd vi skaper et problem
FpU-leder Simen Velle reagerer kraftig på hendelsen, og viser til økningen av ungdomskriminalitet, hatkriminalitet og gjengkriminalitet den siste tiden.
– Hvorfor tror du folk går med kniv i Oslo? spør Velle retorisk VG før han selv gir svaret:
– Bekymringen min er at vi ser en trend der ungdommen får mindre tillit til politiet. Her har ungdommer kontaktet politiet direkte på gaten og likevel ikke fått hjelp. Jeg finner meg ikke i det. Dette er ikke mitt Oslo, raser Valle.
Han frykter lovløse tilstander og pulverisering av tilliten til politiet.
– Når politiet ikke klarer å gjøre en av sine grunnleggende oppgaver i hjertet av hovedstaden – hva forventer man da av ungdom? Jeg tror veien blir mye kortere til å ta saken i egne hender, mener FpU-lederen.
– Hvis unge mennesker føler at politiet ikke har kontroll, kommer de til å gjøre ting for å få kontrollen selv. Ingen bare innfinner seg med å være utrygge. Jeg er redd dette er en oppskrift på at flere unge bærer kniv og enda mer vold i gatene.
Konsekvensene kan bli fatale, mener han:
– Jeg er redd vi skaper et stort problem, et problem som kan eskalere veldig. Det aller siste vi trenger er at folk tar saken i egne hender. Tilliten til politiet må gjenreises.