Det er lett å mislike private fotballakademier, men det er bortkastet tid å kjempe for at ekstratilbudene skal forsvinne.
onsdag 17. juli kl. 13:54I artikkelserien «Den delte fotballbyen» kommer det tydelig frem hvor store forskjellene er i hovedstaden. Noe av dette er det mulig å gjøre noe med.
Målrettet arbeid kan få politikerne til å prioritere anlegg høyere i byplanleggingen. Særskilte tiltak i ressurssvake områder er en nøkkel til et bedre fotballtilbud i Oslo øst. Mye kan også gjøres for å fremme inkludering og integrering bedre enn i dag.
Samtidig er det noen forhold det er fånyttes å kjempe mot - som forekomsten av private akademier.
Det kommer alltid til å være noen som har både evne og vilje til å betale for noe ekstra for barna sine. Så lenge etterspørselen etter skreddersøm er der, vil det være et marked for tilbud på siden av fotballforbundets paraply.
Vi trenger ikke å like det, men det er en logisk konsekvens av et fritt samfunn.
Det tjener ikke til noe å forsøke å stoppe disse aktørene. Det har NFF-systemet forsøkt tidligere - uten hell. Forbundet prøvde seg på å sanksjonere mot lederen av Norsk Fotballakademi, som fremmer en annen linje enn barneidrettsreglene, men nådde ikke frem.
Forbundet kan jo ikke ha makt over noe som foregår utenfor eget system. Nå fronter NFFs utviklingsansvarlige Håkon Grøttland en mer konstruktiv innstilling, om hvordan forbundet jobber med at de private tilbudene skal bli overflødige.
Den kampen er det fint at blir tatt. Selvsagt skal den etablerte idretten ha som mål at de har et godt nok tilbud til å utvikle alle som vil noe ekstra.
Det er mange kritiske spørsmål å stille aktører som spisser mye i ung alder, og de aller fleste vil nok støtte opp om «flest mulig, lengst mulig»-tankegangen.
Samtidig er det ikke mulig å bli kvitt alt man misliker.
Derfor er det diskutabelt at idrettsbyråden i Oslo går så langt i å stemple det private opplegget «Team Next Norway» (TNN), som Anita Leirvik North gjør. «De er ikke velkomne i Oslo», sier hun om et privatakademi som skal drives helt på siden av NFF-systemet. Bakgrunnen er at TNN mener talentutviklingen ikke er god nok.
Byråden erkjenner at politikerne ikke råder over private baner, men at de ikke er ønsket på de offentlige. Samtidig vil hun sende et tydelig signal om at den type spissing av fotball for barn er en idrettskultur som ikke er ønsket.
Hva tenker du?Hva synes du om private fotballakademieraEn uting å spisse så mye i så ung alder.bEt viktig tilbud. NFF-systemet er ikke godt nok til å utvikle talenter.cDet viktigste er at barna har det gøy, ikke hvor gode de blir.Det prinsipielle synspunktet er det lett å ha sympati med.
Samtidig har ganske mange av de norske stjernene vi heier på, vært innom private akademier på veien til å bli gode. Slik sett har vi også en del å takke utfordrerne for.
Det kommer til å være flere veier til mål, også for morgendagens storspillere. Om vi liker det eller ei.
Det er viktig å kjempe for likere forutsetninger i fotballen. Men forskjellene forsvinner aldri helt.
Les også
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.