Ulstein snur - vil likevel bli KrF-leder

6 hours ago 5


Et historisk svekket KrF står uten en permanent partileder, mindre enn ett år før stortingsvalget.

Fungerende partileder Dag-Inge Ulstein har gjentatte ganger i høst sagt at han er ferdig i rikspolitikken etter denne perioden.

Torsdag ettermiddag kom kontrabeskjeden. Nå bekrefter partiet til NRK at han likevel ønsker å bli Olaug Bollestads etterfølger. Ulstein er i dag fungerende partileder.

Han sier til VG at han og familien var fast bestemt på at han skulle gi seg i toppolitikken.

– Men så må vi forholde oss til den situasjonen som har vært i KrF. Ansvaret for både partiet og de hjemme er sterkt. Jeg kjenner utrolig sterk motivasjon, sier han til avisen.

1lxSBd-GfaM

Dag-Inge Ulstein og Ida Lindtveit Røse, dagens fungerende leder og nestleder.

Foto: NTB

Støtte av Røse

.- Jeg er veldig glad for at Dag Inge ønsker å bli partileder. Vi har jobbet godt sammen i ledelsen og håper at vi også vil få tillit av partiet til å fortsette, sier KrFs nestleder Ida Lindtveit Røse til NRK.

Hun sier at KrF har en utrolig viktig posisjon i norsk politikk.

- Jeg er veldig klar for å jobbe sammen med Dag Inge og resten av partiet fremover for mer valgfrihet og fleksibilitet for familiene, trygghet i hverdagen og sikre et samfunn som bygger på verdier inn i fremtiden, sier Røse.

Personstrid

Dersom KrFs oppslutning ikke styrker seg betraktelig fram mot valget, spøker det for regjeringsskiftet som Høyre og Erna Solberg iherdig jobber for.

I likhet med Venstre og Frp vil KrFs mandater inngå i det flertallet som kreves for en ny Høyre-ledet regjering.

Men innad i KrF har en vond personstrid utspilt seg for åpen scene de siste ukene. Det hele kulminerte da Olaug Bollestad 22. august trakk seg som leder.

Bollestad i Debatten

PRESSET UT?: Olaug Bollestad var gjest i Debatten i går kveld.

At det er en dyp tillitskrise mellom henne og resten av partiledelsen, ble tydelig da Bollestad og Ulstein hver for seg lot seg intervjue av NRK og Fredrik Solvang på Debatten tidligere denne uka.

Der trakk Dag-Inge Ulstein fram det anstrengte forholdet til Olaug Bollestad som én av grunnene til at han allerede i mai internt ga beskjed om at han vil gi seg i rikspolitikken.

Etter TV-intervjuet fastholdt Ulstein at både han og andre i KrF-ledelsen har vært bekymret for Bollestads lederstil langt tilbake i tid.

KrF velger ny partileder på et ekstraordinært landsmøte 25. januar. Aktuelle kandidater har en frist til 15. oktober med å melde seg på.

Publisert 19.09.2024, kl. 17.55 Oppdatert 19.09.2024, kl. 18.02

Read Entire Article