Trumps Hvite hus: – Smisking, paranoia og intern konkurranse

1 month ago 34


Kortversjonen

  • H.R. McMaster, tidligere sikkerhetsrådgiver for president Trump, avslører detaljer om persondrama, paranoia og smisking i Det hvite hus.
  • McMaster beskriver et miljø hvor medarbeidere konkurrerte om å være mest underdanige.
  • Stormingen av Kongressen 6. januar beskrives som et avgjørende brudd for McMaster, som lenge ikke har villet snakke om sin tid i Det hvite hus.

– Trump likte – og bidro til – drama mellom medarbeidere i Det hvite hus og på tvers av administrasjonen.

Det skriver HR McMaster, sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump som er aktuell med en ny bok, «At War with Ourselves: My Tour of Duty in the Trump White House».

Mange av Trumps rådgivere og ministre har i tiden etter Trumps presidentperiode (og under) skrevet bøker og gått ut med hva som foregikk på møtene i Det hvite hus.

LES OGSÅ: Generaler skal ha fryktet kupp-ordre fra Trump

BETRODD: HR McMaster, sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump ville ikke dele sine opplevelser fra Det hvite hus i flere år. Men, angrepet på kongressen endret alt for den trofaste republikaneren. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

To av de mest fremtredende personene i starten av presidentskapet var sikkerhetsrådgiver John Bolton og utenriksminister Rex Tillerson, som begge har kommet med knusende karakteristikker av tiden med Trump.

Bolton var oppgitt over Trumps totale mangel på kunnskap: I et møte med den britiske statsministeren Theresa May om atomvåpen, skal Trump, ifølge Bolton, ha sagt: «Å, er Storbritannia en atommakt». Ifølge Bolton var bemerkningen ikke ment som en spøk, ifølge BBC.

Utenriksminister Tillerson skal ha kalt Trump «a fucking moron» (en fordømt idiot) til andre ministre mens han var i Det hvite hus, ifølge The New Yorker Magazine.

I McMasters bok kommer det frem at Tillerson så på Trump som farlig, og tolket rollen sin som om «Trump var en nødssituasjon og at alle som støttet ham var en motstander».

Men den høyt dekorerte generalløytnanten HR McMaster som har deltatt i alle de sentrale amerikanske krigene de siste tiårene: Gulfkrigen, Irak-krigen og krigen i Afghanistan, har til nå ikke snakket utfyllende om sin rolle som sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

«You’re Fired»

Han beskriver 2017, året han jobbet som nasjonal sikkerhetsrådgiver for president Trump, som sitt mest utfordrende.

– Jeg visste at for å kunne oppfylle min plikt som rådgiver måtte jeg fortelle Trump det han ikke ville høre, sier han i boken ifølge CNN .

Og det er nok hovedgrunnen til at han bare fikk jobbe i Det hvite hus et drøyt år før han fikk høre «You’re fired» (Du har sparken, red.anm.).

McMaster, som i tillegg til sin militære karriere også har en doktorgrad i historie, tegner et bilde av møter i Det ovale rom som «en konkurranse om å være mest servil og underdanig» overfor presidenten.

I boken beskriver han hvordan Trumps rådgivere smigret presidenten ved å si ting som: «Dine instinkter er alltid riktige» og «Ingen har noen gang blitt behandlet så dårlig av pressen».

– Smiskende klovn

Av og til kunne Trump si ting som: «Hvorfor bomber vi ikke bare narkotikaen?» og «Hvorfor tar vi ikke ut hele den nordkoreanske hæren under en av paradene deres?», skriver rådgiveren, ifølge CNN.

McMasters beskrivelse av teamet rundt Trump er heller ikke flatterende, spesielt av Steve Bannon, Trumps sjefstrateg tidlig i presidentskapet.

Han blir fremstilt som en «smiskende klovn» som spilte på «Trumps frykt og følelse av å være utfryst (...) med fortellinger om hvem som var ute etter å ta ham og hva han kunne gjøre for å slå tilbake».

«GALEHUS»: Dette bilde fra 28. januar 2017 viser president Donald Trump på telefonen mens sjefstrateg Steve Bannon og sikkerhetsrådgiver Michael Flynn som tilhørere i Det ovale rommet. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

Angrepet på Den amerikanske kongressen 6. januar 2021 markerte et avgjørende brudd fra Trump for McMaster, som inntil da hadde unngått å kritisere sin tidligere øverstkommanderende.

– Angrepet skitnet til imaget vårt, og det vil kreve en langvarig innsats for å gjenopprette det Donald Trump, hans støttespillere og dem de oppildnet, tok fra oss den dagen, sier McMaster i boken.

– Et galehus

Assistent Cassidy Hutchinson vitnet om opptakten i Det hvite hus til stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Hun fortalte også om bisarre episoder som da Trump kastet lunsjen sin mot veggen da daværende riksadvokat William Barr formidlet at justisdepartementet ikke fant bevis for utbredt valgfusk.

– Der var ketchup som dryppet ned fra veggen og en kunst porselenstallerken lå på gulvet, sa hun i en høring.

SE KLIPPET: Her forteller assistenten til Donald Trumps tidligere stabssjef, Mark Meadows, i en høring at sjefen hennes advarte mot at «ting kan bli veldig stygt den 6. januar»:

– Dette er en ny påminnelse om hvilket galehus Det hvite hus var da Trump var president, sier Eirik Løkke, rådgiver i tankesmien Civita til VG.

Han mener boken til McMaster illustrerer hvor krevende det må ha vært å jobbe med Donald Trump.

– John Kerry sa det slik i 2018: Trump er den sjeldne kombinasjonen av umodenheten til en åtte år gammel gutt og usikkerheten til en tenåringsjente, sier Løkke.

Han peker på at disse medarbeiderne som står frem med sine historier er solide republikanere fra Reagan-æraen, særlig i utenrikspolitikken. Disse er det nå ikke lenger plass til i Det republikanske partiet.

– Kun opptatt av seg selv

Det slående er forskjellen i lojaliteten som eksisterer mellom disse medarbeiderne og Trump.

– McMaster og James Mattis og John Kelly (forsvarsminister og stabssjef, red.anm.) har viet sine liv til å forsvare USA og den vestlige sivilisasjonen. Det finnes ikke noen ting ved Trump som tyder på at han er opptatt av amerikanske interesser. Han er kun opptatt av seg selv, sier Civita-rådgiver Løkke.

Timingen for McMasters bok er potensielt dårlig nytt for Trump som sliter på målingene etter at Kamala Harris skapte et nytt momentum i valgkampen, spesielt etter landsmøtet forrige uke.

– Vil denne boken få betydning nå i valgkampinnspurten?

– Nei, dessverre, fordi den inneholder ikke noe nytt. Trump har et problematisk forhold til virkeligheten, men det er jo noe vi stadig blir minnet om. Dette har nok de fleste velgerne tatt i betraktning allerede.

Read Entire Article