Trump-tilhengere varsler kaos

4 months ago 38


Utenfor Trump Tower på Manhattan, der VG befinner seg, har det samlet seg Trump-tilhengere og et stort presseoppbud.

De har kommet for å vise støtte til eks-president Donald Trump, dagen etter at en enstemmig jury har funnet ham skyldig i brudd på regnskapsloven.

Joe Reilly (56) er medlem av den tungt bevæpnede, høyreekstreme gruppen Proud Boys.

– Vi i Proud Boys er skuffet over det landet vårt gjør mot Trump. Vi skal ut i gatene for ham, slik vi gjorde i 2020, sier Reilly til VG.

Se video under, slik reagerer Trump:

– Tror du det vil bli voldelige protester?

– Vi er bare en gjeng hyggelige, maskuline menn som liker å drikke. Det er ikke vi som er voldelige, det er de venstreradikale i Antifa.

– Men dere har vært i voldelige protester før?

– De fleste av oss var ikke en gang i Kongressen 6. januar 2021. Men hvis noen slår meg, slår jeg tilbake. Hunden min kommer til å hoppe på nakken hans, sier Proud Boys-medlemmet.

BAKGRUNN: Da Trump møtte Stormy

Dette handlet saken om

Aktors viktigste bevis
  • Kronvitnet Michael Cohen, som hevder at Trump kjente til hele opplegget og betalte ham pengene tilbake kamuflert som «advokatutgifter».
  • En 96 sekunder lang telefonoppringning fra Cohen til Trumps livvakt i oktober 2016, der han skal ha fortalt Trump at utbetalingen var tatt hånd om.
  • Sitater fra biografier om Trump der han sier at han er involvert i alle transaksjoner fra bedriften og sin personlige konto.
Påvirke valget?

Aktor argumenterte for at dette er en sak som handler om mye mer enn penger, nemlig om et forsøk på å påvirke et presidentvalg i USA.

I oktober 2016 stormet det allerede rundt Trump på grunn av anklager om trakassering mot kvinner og utsagn som «grab them by the pussy». Samtidig var valgkampen mellom Trump og Hillary Clinton svært jevn.

Refunderte betalingen

Trump har bekreftet at han refunderte Cohens utbetaling. Advokatene hans forklarer det med at de ville skjerme Trumps kone og familie.

Forsvarerens argumenter

Todd Blanche, Trumps hovedforsvarer, mener Trump er uskyldig, at han ikke har begått kriminelle handlinger og at aktoratet ikke har bevis for det motsatte.

Forsvareren hadde tre hovedargumenter:

  1. Saken handler om dokumentforfalskning, og ikke noe mer.
  2. Trump hadde ingen befatning med dokumentene. Cohen sto for alt på egen hånd. Og da Trump signerte tilbakebetalingen i 2017 bodde han i Washington D.C. og var opptatt med å være USAs president. Det var en månedlig sjekk for advokattjenester, ikke et rigget spill.
  3. Aktoratets kronvitne Cohen er ikke til å stole på, og hele saken er basert på løgn.

Reilly sier han er sjef for K-9-divisjonen i Proud Boys, som driver med opptrening av hunder. Ved føttene hans hviler en diger hund ved navn Scout.

– Dere trener hunder til å angripe?

– Hunden angriper hvis noen angriper meg, svarer Reilly.

Han er en av de mest trofaste Trump-tilhengerne, og var til stede også under rettssakens første dag, han møtte også opp med hundene sine da rettssaken mot Trumps forretningsimperium startet i fjor høst.

Kompisen George Dallas (49) driver nettstedet trumpswag.com, der han rapporterer pro-Trump-nyheter.

– I går, da dommen kom, var en grusom dag. Det var en korrupt rettssak.

– Hva skjer nå? Flere Trump-tilhengere varsler protester på sosiale medier.

– Demokratene vil at vi skal skape kaos, så de kan si at vi er lovbrytere. Vi brenner ikke med bygninger og knuser vinduer, som Antifa gjorde etter George Floyd. Vi er «America First».

– Det blir garantert kaos fra i dag frem til valgdagen 5. november. Vi skal fortsette å støtte Trump, sier Dallas.

Jesus Aok (35) har rosa kontaktlinser på øynene og krone på hodet. Han mener dommen er bra for Trump.

– Det gjør ham enda bedre likt, særlig blant svarte amerikanere. Mange av dem har selv opplevd å bli dømt og fengslet for noe de ikke har gjort.

– Du vet, Jesus ble også dømt, sier Aok om navnebroren.

På innsiden av bygget holdt eks-presidenten tale, og budskapet var klart:

– Jeg har gjort ingenting galt. Dette var en rigget rettssak, utført av Biden og hans folk.

– Det er en ære å stå i denne kampen, ikke at det er behagelig, for det er veldig smertefullt for familie og for business, men noen må ta opp kampen for å redde vårt land, så da gjør jeg det, sier Trump, som på vei ut vinket til sine tilhengere, og VGs fotograf:

Trump benektet ikke at hans tidligere advokat Michael Cohen har betalt såkalte «hysjpenger» til pornostjernen Stormy Daniels.

Men han gjentok at han aldri hadde hatt et forhold til henne og påpekte at det ikke er ulovlig å betale noen for å for å undertegne et såkalt taushetsløfte (non-disclosure agreement).

Les mer: VG møtte Stormy Daniels: –⁠ Det er bullshit

Statsadvokat Alvin Bragg sa etter rettssaken at de 34 punktene med dokumentfalsk som Trump er kjent skyldig i, ble gjort for å «skjule et komplott for å korrumpere 2016-valget».

Foto: DAVID DEE DELGADO / AFP / NTB

Under talen kom Trump også med en «gladmelding» til sine tilhengere:

– Og det positive er, og jeg tror dette er en rekord, at vi har samlet inn 39 millioner dollar (nær 410 millioner kroner) i donasjoner i de ti timene siden dommen, hevder Trump.

Tilhengere som har deltatt på et valgmøte med Trump, eller som er registrert med epost-adresse eller telefonnummer har mottatt flere titalls meldinger der Trump ber om penger.

Meldingene med oppfordring til pengestøtte strømmet også inn under selve talen:

Shuping Lu (60) er fra Kina, men bor i USA. Hun står på første rad på 5th Avenue i et håp om å se mannen hun elsker.

– Dette landet blir et kommunistland under demokratene. Rettssaken minner meg om Kina. Dette åpner bare Pandoras eske. Hvis de putter Trump i fengsel, går de mot halve folkets vilje, sier Lu til VG.

En bil kjører forbi, og en mann åpner vinduet og roper ut: «Lock him up!»

Lu roper tilbake: «Dra til helvete!»

Les også: Forskere etter Trump-kjennelsen: – Kjempestresstest for USA

Read Entire Article