Kortversjonen
- Under et valgkampmøte i delstaten Pennsylvania hevdet Donald Trump at kvinner ikke vil «tenke på abort» hvis han blir president.
- Meningsmålinger viser at Kamala Harris leder blant kvinnelige velgere.
- Politiske eksperter mener Trumps sjarmoffensiv er en påkrevd strategi da han trenger kvinnelige velgere for å vinne valget.
– Jeg er deres beskytter. Jeg vil være deres beskytter. Som president må jeg være deres beskytter.
Slik omtalte presidentkandidat Donald Trump sitt forhold til kvinner under et valgkampmøte i Pennsylvania mandag kveld, skriver CNN.
Trump hevdet også at kvinner er «mindre trygge», «mye fattigere» og «mindre sunne» nå enn da han var president:
– Kvinner kommer til å bli lykkelige, friske, selvsikre og frie. Du kommer ikke lenger til å tenke på abort.
Samme budskap ble fremført før helgen i en lang kommentar skrevet i store bokstaver på Trumps Truth Social-plattform.
Utspillet kommer etter at meningsmålinger har vist at visepresident Kamala Harris har et forsprang blant kvinnelige velgere, både nasjonalt og i viktige vippestater.
Trumps ledelse blant mannlige velgere har imidlertid bidratt til å holde presidentkappløpet jevnt.
- I den siste meningsmålingen til NBC News fra søndag 22. september ligger Harris ligger best an til å vinne valget. Blant registrerte velgere av begge kjønn leder hun med 49 prosent mot Trumps 44 prosent på landsbasis.
- En CNN-måling fra tirsdag 24. september viser dødt løp med 48 prosent til Harris og 47 prosent til Trump.
– Sliter med kvinner
Ifølge Sofie Høgestøl, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, er sjarmoffensiven dermed nødvendig:
– Jeg tipper dette er så enkelt som at Trump har fått beskjed fra kampanjeledelsen sin at: «Du gjør det sterkt blant unge menn, men skal du dra dette i land om seks uker må du gjør det bedre blant kvinner», sier hun til VG.
– Trump har vært flink til å få unge mannlige velgere interessert, men han sliter med kvinner.
Visepresident Kamala Harris' forsprang blant kvinnelige velgere skyldes blant annet at amerikansk høyesterett i 2022 opphevet «Roe v. Wade
»-kjennelsen som sikret føderal beskyttelse av abortrettigheter.Tre høyesterettsdommere utnevnt av Trump gjorde dette mulig.
Dermed er det opp til hver enkelt delstat å avgjøre sin egen abortlovgivning.
Etter opphevelsen av «Roe v. Wade» har flere delstater innført abortforbud.
Foretrekker Kamala Harris
En ny CNN-måling viser at:
- 52 prosent av sannsynlige velgere foretrekker Kamala Harris' tilnærming til abort.
- 31 prosent av de samme velgerne foretrekker Trumps tilnærming.
Kjønnsforskjellene i USA er tydelige når det gjelder hvem kvinner og menn stemmer på.
– Hadde det vært opp til menn, hadde republikanerne vunnet valget, sier Høgestøl.
Dette fordi amerikanske menn tradisjonelt stemmer republikansk. Derfor er demokratene avhengig av en høy kvinneandel for å kunne vinne valget, forklarer hun.
– Meningsmålinger de siste ukene viser at det ligger an til å bli et historisk «gender gap» for demokratene.
Donald Trump har vært involvert i flere hendelser som har fått kritikerne til å stille spørsmål ved hans kvinnesyn.
- I 2016 publiserte The Washington Post en lekket video der Trump i samtale med en TV-vert sa de etter hvert kjente ordene «Grab them by the pussy».
- Ekspresidenten er pålagt å betale erstatning for et seksuelt overgrep og ærekrenkelser mot den nå 80 år gamle skribenten E. Jean Carroll.
– Jeg trodde alltid at kvinner likte meg. Jeg trodde aldri at jeg hadde et problem. Men de falske nyhetene sier at kvinner ikke liker meg, uttalte Trump på valgkampmøtet mandag.
Under forsøket på å vinne kvinnelige velgere fyrte Trump løs på politikere fra Det demokratiske partiet:
– Alt de kan snakke om er abort. Landet faller fra hverandre. Vi kommer til å ende opp i tredje verdenskrig, og alt de kan snakke om er abort.
– Peker på den største svakheten
Nettopp abortsaken er Trumps akilleshæl, påpeker Sofie Høgestøl.
– Det er interessant at han sier rett ut at det blir så bra med ham som president at kvinner ikke kommer til å tenke på abort engang. Da peker han på den største svakheten sin nå: Abortsaken.
I 2016 sikret Trump stemmene til mange kristenkonservative velgere fordi han lovet å oppheve «Roe v. Wade».
– Dette gir ham utfordringer i 2024-valget. Abort er ikke grunnlovsfestet i USA lenger. Mange kvinner opplever at de selv og deres døtre ikke lenger har rettighetene de vokste opp med.
Den siste tiden har Trump hevdet at han er for retten til abort for kvinner som blir voldtatt eller utsatt for incest. Dette gjør han trolig for å fremstå mer velgbar for kvinner, ifølge Høgestøl.
– Typisk for høyreradikale
Professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) mener Trumps frieri til kvinnelige velgere er i tråd med hva man kan forvente:
– For Trump er kvinner både likestilte og dermed truende, og samtidig svake og må beskyttes. Dette paradoksale kvinnesynet er typisk for høyreradikale i hele Vesten, skriver han på SMS til VG.
– Trump har en gammelmanns måte å snakke om kvinner. Men det er også typisk ham å si at han skal løse alle problemer for dem han til enhver tid står og snakker om; enten det er kvinner, jødiske eller afroamerikanske velgere.
At han fokuserer på abort, mener også Mjelde er et forsøk på å moderere seg.
– Trump er ganske sikkert egentlig tilhenger av selvbestemt abort privat.
– Blodinnspurt
Før helgen pepret ekspresidenten Trump Social-plattformen sin med en kommentar i store bokstaver om kvinner, påpeker Sofie Høgestøl.
Amerikanske kvinner er ifølge Trump «mer deprimerte og ulykkelige enn de var for fire år siden». Dette lovet han å «fikse».
Ifølge Trump vil han «beskytte kvinner på et nivå de aldri har opplevd før».
Visepresident Kamala Harris har derimot vært tydelig på at hun ønsker å gjenopprette Roe v. Wade for å beskytte kvinners reproduktive frihet og abortrettigheter.
– Akkurat nå virker det å være ganske dødt løp mellom Trump og Harris. Det eneste presidentkampanjene er enige i er at dette kommer til å bli et uhyre jevnt valg, oppsummerer førsteamanuensis Sofie Høgestøl.
– Det er en blodinnspurt for begge partiene nå.
Se video: Kan USA-valget bli uavgjort?