Reagerer på turistskatt-forslag: – Skivebom

2 hours ago 1


Kortversjonen

  • Regjeringen foreslår turistskatt/besøksbidrag på opptil 5 prosent for overnattinger. Formålet er å bidra til å finansiere fellesgoder, for å håndtere utfordringer knyttet til mye turisme.
  • NHO Reiseliv mener besøksbidraget treffer feil og minske konkurranseevnen til norsk reiselivsnæring.
  • Bård Huseby som driver Fjærland Fjordstove Hotell og NHO Reiseliv foreslår heller å rette besøksbidraget mot turister som bidrar minst økonomisk, som cruise- og bobilturister.

Turister som gjør fra seg i hager, kaster søppel i naturen og plasserer telt og bobiler ubeleilig til. Beskrivelsene fra overfylte Lofoten har vært mange.

I flere år har reiselivsdestinasjoner tryglet om mer penger for å håndtere den overveldende turismen.

Forrige uke kom regjeringen med løsningsforslaget:

– Besøksbidrag vil kunne bidra til å finansiere fellesgodene som brukes av turister og lokalbefolkning, sa næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.

Bilde av Cecilie Myrseth (Ap)Cecilie Myrseth (Ap)

Næringsminister fra Arbeiderpartiet

Hun vil gi kommunene mulighet til å skattlegge overnattingssteder med opp til fem prosent av overnattingsprisen. Såkalt «besøksbidrag» – eller «turistskatt».

Dette er forslaget fra regjeringen

Regjeringen har lagt frem et forslag om «besøksbidrag».

  • Dette innebærer at kommunene får mulighet til å ilegge en skatt opp til 5 prosent på overnatting. Dette vil gjelde overnatting på blant annet hoteller, campingplasser og Airbnb.
  • Formålet med den ekstra avgiften på overnatting, er å gi kommunene mulighet til å finansiere «fellesgodetjenester» som tilrettelegging av stier og naturvern, toaletter og avfallshåndtering.
  • Fiskeri- og næringsdepartementet understreker at skatten ikke er ment til å dekke inn tjenester som kommunene uansett ville tilbudt, uavhengig av turismen.
  • Forslaget skal nå ut på høring, før regjeringen legger opp til at Stortinget skal vedta en lov på våren.

– De begynner i feil ende, sier Bård Huseby.

Han eier og er vertskap på Fjærland Fjordstove Hotell, som ligger i Fjærland i Sogndal kommune.

Bilde av Bård HusebyBård Huseby

Marginene er små for det lille hotellet. Han frykter skatten vil være dråpen som gjør at turister velger seg andre steder eller til utlandet.

– Et eller annet sted går grensen, og jeg tror vi nærmer oss.

 Fjærland Fjordstove HotellSøndag var det julemarked på Fjærland Fjordstove Hotell. Foto: Fjærland Fjordstove Hotell

Huseby har driftet hotellet siden 2011, og har de siste tre årene forsøkt å holde hotellet vinteråpent. Dette gir arbeidsplasser hele året og et samlingspunkt for bygda, forteller han.

Samtidig er det dyrt å holde hotellet åpent utenfor sommersesongen.

– På vinteren når vi primært det norske markedet. Med den økonomien nordmenn har nå, med dårligere råd, så er fem prosent mye.

– Mister hele troverdigheten

Han peker også på at dersom hotellet ikke kan drive for hele året, forsvinner flere arbeidsplasser i kommunen. Kommunen vil dermed også miste skatteinntekter, frykter han:

– Det er helt åpenbart at det ikke lønner seg.

– Har Sogndal kommune signalisert at de vil innføre besøksbidrag?

– Poenget er at forslaget nå, treffer helt feil.

Huseby understreker at han er for et besøksbidrag, men ikke slik den er innrettet nå. Han mener forslaget om å kun skattlegge overnattingsstedene fremstår ufornuftig:

– Da mister hele ordningen troverdighet.

Utsikt utover fjorden. Foto: Fjærland Fjordstove Hotell

Huseby mener regjeringen burde startet med pilotprosjekter, og sett på turistene som legger igjen minst penger:

– De burde begynne med gratispassasjerene som bidrar minst. Det er cruise, det er bobilene og det er bussgruppene.

«Skivebom»

– Dette gjør nordmenns norgesferie dyrere og svekker konkurranseevnen til norsk reiselivsnæring, sier fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal.

Bilde av Ole Michael BjørndalOle Michael Bjørndal

Fagdirektør ved NHO Reiseliv

Han er enig med Huseby i at besøksbidraget treffer feil, og kaller det en «skivebom av et forslag». Bjørndal mener regjeringen burde startet med turistene som legger igjen minst penger, og nevner cruise- eller bobilturister.

 Lars Martin Hunstad / VGDet var mange bobil- og camping-turister på plass i Lofoten i sommer. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

– En skatt på lokalbefolkningen

Bjørndal frykter besøksbidraget vil gjøre hotellferiene til nordmenn dyrere. Han viser til at rundt to-tredjedeler av hotellbrukere i Norge er nordmenn.

I Trøndelag og Stor-Oslo står lokalbefolkningen for mellom 60–70 % av omsetningen til overnatting, servering og opplevelser. Det viser en destinasjonsanalyse gjort av Menon, på vegne av NHO Reiseliv, sier han:

– Det forteller oss med all tydelighet at dette er en skatt på lokalbefolkningen. Her er det folk som bor og skatter i Oslo eller Trondheim, som må betale ekstra skatt for å sove på hotell i sin egen kommune.

– Hvis alle kommuner innfører skatten på 5 prosent, så er det snakk om en samlet skatteinntekt på halvannen milliard.

Så mye kan skatten komme på for en familie

Hvor mye ekstra vil to hotellrom i én uke koste, hvis kommunene innfører 5 prosent turistskatt? NHO Reiseliv har sjekket noen regioner for juli:

  • Lofoten – 1366
  • Tromsø – 797
  • Svalbard – 1560
  • Oslo – 985
  • Kristiansand-regionen – 1577
  • Stavangerregionen – 872
  • Bergensregionen – 1168
  • Ålesund/Sunnmøre – 1392
  • Rørosregionen – 1076

Tallene er basert på snittprisen for en region i juni, og er hentet fra SSB

– Regjeringen åpner opp for at kommunene kan ilegge skatten, det betyr jo ikke at alle kommer til å gjøre det?

– Slik dette er definert i høringsnotatet og loven, frykter vi at det er få kommuner som ikke vil kunne si at de har under­finansierte fellesgode­tjenester.

Bjørndal peker på at mange kommuner har trang økonomi for tiden.

– Kommuner i Lofoten og andre reiselivsdestinasjoner har pekt på en rekke store utfordringer. Er det ikke bra at regjeringen nå kommer med tiltak som vil gi kommunene mer å rutte med?

–⁠ Vi har lenge uttrykt forståelse for de behovene ordførerne peker på.

Han mener samtidig at regjeringen har gått for fort frem:

– Vi har sagt at vi kan se på pilotprosjekter presist innrettet mot utfordringene i enkelte kommuner, hvor de har disse utfordringene. Da kunne vi evaluert og sagt hvordan disse fungerte.

 Terje Pedersen / NTBDet gamle fiskeværet Henningsvær i Lofoten er fredet og en populær turistdestinasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Urettferdig

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) ser positivt på engasjementet fra næringslivet og kommuner.

– Det er urettferdig at lokalbefolkningen skal ta hele regningen for økte utgifter med turisme, enten om det er til toalettfasiliteter eller søppelhåndtering. Derfor foreslår vi at kommunene skal få muligheten til å hente inn et besøksbidrag.

Hun understreker at kommuner ikke kan bruke pengene til å dekke inn andre utgifter i kommune­budsjettet:

– Pengene kan bare brukes til å finansiere reiselivsrelaterte fellesgoder, som for eksempel tilrettelegging av stier og toaletter, søppeltømming, eller informasjon. Den begrensningen er veldig viktig å ha, og det står veldig tydelig i høringsnotatet som regjeringen har sendt ut.

– Her tror jeg NHO må gå tilbake å lese høringsforslaget, og så ser jeg frem til å få mange gode innspill.

 Line Møller / VGNæringsminister Cecilie Myrseth (Ap) hjemme i Tromsø. Foto: Line Møller / VG

– Blir det riktig at vi skal betale ekstra skatt til egen kommune eller kommuner i regionen?

– Jeg tror at vi som nordmenn, når vi er på ferie i eget land, er opptatt av at det ikke skal flyte søppel. Du skal ha muligheten til å gå på do. Det skal være god informasjon, og man skal ta vare på naturen.

Hun viser til at det øvre taket for turistskatten er foreslått til fem prosent:

– Avgiften er moderat, og dersom den for eksempel settes til 3 prosent så vil en måtte betale 45 kroner ved en overnatting til 1500 kroner.

Read Entire Article